Sunday, November 19, 2006

Βασικος Μισθος ΗΠΑ-$5.15 την Ωρα=4 Ευρω την Ωρα

Αυτο που δεν λεγεται ειναι οτι η Αμερικη εχει καταντησει ουσιαστηκα μπανανια ελληνικου τυπου σε σχεση με τον κατωτατο ημερομισθιο. Εαν στην Ελλαδα ο βασικος μισθος ειναι 600 ευρω το μηνα, αυτο βγαινει σε 3.5Ευρω την Ωρα.

Με λιγα λογια ο βασικος μισθος ειναι τωρα τοσο χαμηλος στις ΗΠΑ λογου της διολισθησης του δολλαριου και την κατακωρυφη ανοδος του χρεους της Αμερικης οπου εχει φτασει ουσιαστηκα στο ιδιο με την ...Ελλαδα.

Ο βασικος μισθος στην Αγγλια για μια ωρα αντιστοιχη στα $10 η γυρω στα 8 Ευρο! Τι σημαινουν ολα αυτα.

Οτι η Αμερικη βουλιαζει με τετοια ταχυτητα που φαινεται ολοκαθαρα γιατι αναγκαζονται να μετακινησουν ΟΛΕΣ τις επιχειρησεις τους στο εξωτερικο. Δεν υπαρχουν αλλο χρηματα στην εγχωρια αγορα εκτως απο δημιουργια χρεων.

Ιδιαιτερη σημασια εχει το γεγονος το τι εγινε στις προσφατες μισο-εκλογες.
http://www.wsws.org/articles/2006/nov2006/nbea-n08.shtml

http://www.wsws.org/articles/2006/nov2006/ele2-n11.shtml


Για τις ΗΠΑ η υποτίμηση του δολλαρίου είναι σε ένα βαθμό τεχνητή. Για να μην πούμε ότι αυτό εξυπηρετεί από την μία τις χώρες που είναι ενταγμένες στην ζώνη του Ευρώ, υπό την έννοια ότι το πετρέλαιο το οποίο αποτιμάται σε δολλάρια μας έρχεται φθηνότερο, απορροφώντας κατά ένα μέρος τους κραδασμούς από την αύξηση της τιμής του. Από την άλλη τα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες καθίστανται πιο φθηνά και ευέλικτα σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά. Γεγονός όμως είναι ότι ο Αμερικανός εργάτης ή υπάλληλος θεωρείται φθηνότερος του μέσου δυτικού Ευρωπαίου, όχι του υποανάπτυκτου (Πορτογάλος, Έλλην κ.α). Με τους ρυθμούς αυτούς, βεβαίως, εάν και εφόσον συνεχιστούν, κάποια στιγμή ίσως τους φθάσει. Αυτό θα αποτελέσει φυσικά τεράστιο πισωγύρισμα.

Όσον αφορά τα δικά μας έχουμε τα εξής. Το ποσό του Βαγγέλη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, βάσει της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ο μισθός του υπαλλήλου ανέρχεται από 01/09/06 στα 625,97 Ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το 16% που παρακρατείται ως εισφορά για το ΙΚΑ, έχουμε: 625,97-16% (100,16)=525,81 καθαρή αμοιβή. Κατά συνέπεια το ωρομίσθιο είναι μικρότερο από αυτό που ανέφερε ο Βαγγέλης (το οποίο με τον σωστό υπολογισμό ανέρχεται στο 3,60). Ήτοι: 525,81/166,666=3,15 Ευρώ.

Επίσης, η αύξηση αυτή ανάγεται στο 2,90%. Δηλαδή από 01/01/06 ο μισθός ήταν 608,32+2,90%=625,97 (01/09/06). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κυμαίνεται κάτω του επισήμου πληθωρισμού, ενώ για το επίπεδο του ανεπισήμου (που είναι και ο πραγματικός) βρίσκεται σε τραγικά χαμηλό σημείο.

Επομένως η μπανανία μας καλά κρατεί. Όσο για σύγκλιση με τον μέσο Ευρωπαϊκό μισθό ούτε κουβέντα. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία κάποια σύγκλιση με το πάγωμα ή και την μείωση των μισθών των Ευρωπαίων, δεδομένης της πληθώρας φθηνών εργατικών χεριών των μεταναστών. Εδώ, βέβαια, υπεισέρχομαι σε ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο έχει αρκούντως αναλυθεί. Από τη στιγμή που μισθοί των 200 και 300 ευρώ θεωρούνται στις χώρες τους παχυλοί, το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της Εθνικής συλλογικής σύμβασης και η κατάρτιση ατομικών, σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα. Έτσι θα ολοκληρωθεί το πισωγύρισμα, διευκολύνοντας παράλληλα της έλευση του νέου Μεσαίωνα.
_________________
ΕΙΠΑΤΕ ΤΩ ΒΑΣΙΛΕΙ, ΧΑΜΑΙ ΠΕΣΕ ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΥΛΑ,
ΟΥΚΕΤΙ ΦΟΙΒΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΒΑΝ, ΟΥ ΜΑΝΤΙΔΑ ΔΑΦΝΗΝ,
ΟΥ ΠΑΓΑΝ ΛΑΛΕΟΥΣΑΝ, ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΚΑΙ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ





Το εβαλα για να δειξω κατα ποσο
εχει πεσει η Αμερικη σε σχεση με την 'κατω ευρωπη' αφου υπαρχει και η... ανατολικη.

Ενω η διαφορα δεν ειναι και τοση μεγαλη οι αμερικανοι επισης δεν εχουν ιατροφαρμακευττικη περιθαλψη στο κατωτατο ποσο ουτε και συνταξη.

Περνοντας τωρα το κοστος σε νοικια, μεταφορες και αλλα που χρειαζεται να ζησει ενας, μαθηματικα ο εργαζομενος στις ΗΠΑ με τον κατωτατο μισθο ειναι σε χειροτερη μοιρα ακομα και του ...Ελληνα.

Η μονη του 'ασφαλεια' ειναι η ευκολια σε δανεια και χρεη που ειναι πιο ευκολη να γινει στην Αμερικη.

Η πτωση του δολλαριου δεν βοηθαει τα κατωτερα κοινωνικα στρωματα απλουστατα επειδη η αυξηση της τιμης του πετρελαιου εχει αυξηθει κατακορυφα στις ΗΠΑ. Παραλληλα η εισαγωγη προιοντων αναγκαστικα ανατιμαται και ολες οι παραγωγικες εργασιες αναγκαστικα πανε προς το εξωτερικο...

No comments: