Friday, November 03, 2006

Ουγγαρια-Σουεζ 50 Χρονια Πριν

Δυο γεγονοτα συμβολιζουν το 1956. Την Ουγγαρεζικη Επανασταση και τον πολεμο με την Αιγυπτο για το Σουεζ. Απο διαφορετικες οπτικες διαγραφουν τον τελος του απολυταρχισμου του σταλινισμου και το τελος των Ευρωπαικων αυτοκρατοριων.

Προσπαθησαν Αγγλο-Γαλλοι και Ισραηλινοι να νικησουν τους Αιγυπτιους αλλα δεν μπορεσαν. Φυσικα ευνοικο ηταν το κλιμα προς την Αιγυπτο αφου οι Αμερικανοι απ'τον Ελληνικο εμφυλιο και δοθε δεν ηθελαν τους Ευρωπαιους να μπλεκονται με τις προην αποικιες τους και να χαλανε την πιατσα.

Η Ουγγαρεζικη επανασταση ομως ξαναεδωσε στην επιφανεια την πιθανοτητα των μικρων λαων να ανεξαρτοποιηοθουν απ'τις μεγαλες δυναμεις και να αποδειξουν οτι η ιδεες της ανεξαρτησιας και τις επαναστασης ειναι ακομα επικαιρες. Το χαρακτηριστηκο για το γεγονος ειναι οτι δεν μπορεσαν καμψουν την αγωνιστηκοτητα των εθνων που παλευουν για τα δικα τους εθνικα συμφεροντα.

Σημερα ομως αντι της δυναμωσης του Ισραηλ και τις Αμερικης σε σχεση με την δεκαετια του 1950 εχουμε το ακριβως το αντιθετο. Μια νεα εποχη θα βγει απ'την σταχτη του πολεμου στον κολπο. Που δεν θα δυναμωσει την τελευταια αυτοκρατορια, οπως πριν οι προηγουμενες αυτοκρατοριες της Ευρωπης εξαφανιστηκαν μια για παντα.

No comments: