Monday, October 09, 2006

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟ-ΔΙΚΕΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟ-ΔΙΚΕΣ
Όταν Σύνταγμα και Νόμοι κουρελιάζονται

Εξάρθρωσαν είπαν τις δύο «ιστορικές» (έτσι τις αποκάλεσαν) τρομοκρατικές οργανώσεις. Την 17Ν και τον ΕΛΑ.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας θέσπισαν δρακόντειους νόμους, όρθωσαν τερατώδες αστυνομικό κράτος απέναντι στον πολίτη. Είχαν λοιπόν κάθε λόγο ν’ αποδείξουν ότι η τρομοκρατία δεν είναι κατασκευασμένο πρόσχημα. Λογικά έπρεπε να δώσουν την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στις δίκες. Να διαλύσουν κάθε υποψία. Αντί γι’ αυτό, έθαψαν τις δίκες στη σιωπή. Σπάνια τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν. Και μόνο για να στηρίξουν τα επίσημα σενάρια. Ο ελληνικός λαός στερήθηκε την ευκαιρία να βάλει ο ίδιος τα δάχτυλα επί των τύπων. Να διαπιστώσει αν είναι αλήθεια αυτό που ήδη υποπτεύεται: ότι οι φοβεροί και τρομεροί τρομοκράτες που σύρθηκαν με αλαλαγμούς από τις παραλίες, εκείνο το συνταρακτικό καλοκαίρι, δεν είναι παρά άσχετοι και αθώοι συμπολίτες μας, θύματα σκευωρίας προορισμένης να δικαιολογήσει την πλήρη εξάρθρωση των ατομικών δικαιωμάτων και την ενοχοποίηση των αντιστάσεων. Δεν αγνοούμε βέβαια ότι ανάμεσα στους αθώους υπάρχουν και οι ελάχιστοι συνεργαζόμενοι με τις Αρχές στο στήσιμο των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Η απάτη βγάζει μάτι, ειδικά στην υπόθεση «δήθεν ΕΛΑ», όπου δεν είχαμε «ομολογίες» και κανείς δεν δέχτηκε ότι υπήρξε μέλος του ΕΛΑ, εξαιρουμένου του Χρήστου Τσιγαρίδα, πολιτικού μηχανικού, μεγαλοξενοδόχου και γνωστού τζογαδόρου και της Σοφίας Κυριακίδου, πρώην συζύγου του κατηγορούμενου Αγγ. Κανά.

Ούτε καν παραπέμφθηκε

Η τελευταία, παρότι «ομολόγησε αυθορμήτως» ότι υπήρξε ενεργό μέλος της οργάνωσης φάντασμα, δεν φυλακίστηκε, ούτε καν παραπέμφθηκε, κατά παράβαση και αυτού του αντιτρομοκρατικού νόμου. Χρησιμοποιήθηκε όμως σα μάρτυρας, «εκ των έσω» τάχα, προς στήριξη του αίολου κατηγορητήριου!
Την ομολογία τού Χ. Τσιγαρίδα, οι συγκρατούμενοι του δίκαια την χαρακτήρισαν προσχηματική. Ότι ήταν προσυμφωνημένο να δηλώνει «περήφανα» ότι υπήρξε στέλεχος του ΕΛΑ, αλλιώς η δίκη θα κατέληγε σε φιάσκο!
Κατά την επίσημη κατάθεση (6-2-2003) ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος δίνει «πάσα» στον Χ. Τσιγαρίδα απευθύνοντας του την ερώτηση:
Αφού « δεν υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις ή έγγραφα που να πιθανολογούν την συμμετοχή σας»……« για ποιο λόγο αυθορμήτως ομολογείτε την συμμετοχή σας στον ΕΛΑ;»
Και η απάντηση Τσιγαρίδα: «Με λίγα λόγια ότι αισθανόμουνα μια ιστορική ευθύνη απέναντι σ’ όλη αυτή την προσπάθεια με τίτλο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας και με την ελπίδα ότι κάποτε θα μπορέσει να γραφτεί και να εκφραστεί η πραγματικότητα γύρω απ’ αυτό το κίνημα και πάνω σ’ αυτό να γίνει οποιαδήποτε κριτική και ηθική ή άλλη καταδίκη των πράξεων μας»!..

Προειλημμένες αποφάσεις

Αυτό που ήλπιζε ο Χ. Τσιγαρίδας έγινε! Η «άλλη καταδίκη» επιβλήθηκε. Αν και ανορθόδοξα. Το πρώτο δικαστήριο (στήθηκαν δύο!) αναγκάστηκε ν’ αναγνωρίσει την παντελή έλλειψη στοιχείων. Υπήρχαν όμως προειλημμένες καταδικαστικές αποφάσεις, έξωθεν υπαγορευμένες, που έπρεπε να δικαιολογήσει και να επιβάλει. Έτσι κατάφυγε σε δικολαβίστικες ταχυδακτυλουργίες. Ο εισαγγελέας Ελ. Πατσής κόπιασε για αυτό και με περίσσιο πάθος. Η έλλειψη αποδείξεων ενοχής, είπε, δεν είναι πρόβλημα, γιατί οι κατηγορίες μπορούν «άνετα να υπαχθούν στην αντικειμενική υπόσταση(!) του εγκλήματος της απλής συνέργειας»! Που στη νομική γλώσσα σημαίνει να κηρυχθούν οι κατηγορούμενοι ένοχοι «ψυχικής συνδρομής» σε άγνωστους, στην περίπτωση, δράστες!
Αφού, λοιπόν, το δικαστήριο δεν μπορούσε να τους καταδικάσει για πραγματικά εγκλήματα, τους κήρυξε ένοχους για «εγκλήματα ψυχής»! Και με όλη του την «άνεση» επέβαλε από 12 αιώνες φυλακή στους Αγγ. Κανά, Ειρ. Αθανασάκη και Κ. Αγαπίου! Σήμερα ο «εφευρετικός» εισαγγελέας Ελ. Πατσής κατηγορείται ως εμπλεκόμενος στο παραδικαστικό κύκλωμα και διώκεται για «απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, ψευδορκία, απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία»!
Βαρύτατη ποινή επιβλήθηκε και στον Χρ. Τσιγαρίδα που όμως αφέθηκε ελεύθερος, για λόγους «υγείας», ενώ η Σοφ. Κυριακίδου, που επίσης ανέλαβε «αυθόρμητα» την ευθύνη συμμετοχής της, δεν κρατήθηκε ούτε μια μέρα, και κανείς αρμόδιος δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να το δικαιολογήσει!

Άγνωστοι οι δράστες

Με την κατηγορία της «ψυχικής συνδρομής σε άγνωστους δράστες» η ελληνική «δικαιοσύνη» θα μπορούσε να στείλει στη φυλακή τουλάχιστον τους μισούς Έλληνες. Αυτό είναι παραλογισμός αλλά και ομολογία ότι οι πραγματικοί δράστες, παραμένουν άγνωστοι και ελεύθεροι. Ότι δεν δικάσανε τον ΕΛΑ και ουδέποτε εξάρθρωσαν κάποιον ΕΛΑ. Παρόλα αυτά, με προεδρικό διάταγμα παρασημοφορήθηκαν για την «εξάρθρωση» ο υπουργός Χρυσοχοϊδης, ο αρχηγός της «αντί»τρομοκρατικής Σύρος, πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη για την ενοχή ή όχι των συλληφθέντων. Εξάλλου, για τον υποτιθέμενο αντιτρομοκρατικό άθλο, επιτήδειοι ξεκοκάλισαν 20 δις δραχμές! Όσο για τους πραγματικούς δράστες, αυτοί ποτέ δεν θα συλληφθούν, όχι γιατί έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, αλλά κάτι πολύ σπουδαιότερο: Μπάρμπα πέραν του Ατλαντικού!
Η «ψυχική συνδρομή σε άγνωστους δράστες» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοία κατηγορία αν δεν είχε τραγικές συνέπειες για τρεις εκ των κατηγορουμένων που μέτρησαν χρόνια στα σίδερα. Δύο ζήτησαν και πήραν (πρόσφατα) αναστολή εκτίσεως της ποινής, μέχρι το εφετείο, ενώ ο τρίτος, ο Κώστας Αγαπίου, παραμένει ακόμα φυλακισμένος στα ειδικά κελιά-πηγάδια.
Ο Κ. Αγαπίου, παλιός αντιδικτατορικός αγωνιστής, μέλος του κεντρικού συμβουλίου στον αντιδικτατορικό Ρήγα, καταδικασμένος απ’ το στρατοδικείο της χούντας για τους δημοκρατικούς του αγώνες, αρνείται να υποβάλει αίτηση προσωρινής αποφυλάκισης θεωρώντας ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να τον αποφυλακίσει, αφού υπάρχει αθωωτική απόφαση που αναγνωρίζει ότι συνελήφθη και δικάστηκε με ψεύτικες κατηγορίες παράνομα και αντισυνταγματικά,. Βεβαίως για να ικανοποιηθεί ο Μεγάλος Αδελφός, που απαιτούσε αντιτρομοκρατική θεατρική παράσταση παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων.
Αίτηση που υπέβαλαν, με δική τους πρωτοβουλία, φίλοι και συναγωνιστές του Κ. Αγαπίου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινό, απορρίφθηκε με την δικαιολογία ότι οι αιτούντες δεν είχαν έννομο συμφέρον! Λες και δεν είναι έννομο συμφέρον του κάθε Έλληνα πολίτη ν’ απαιτεί κράτος δικαίου.

Τρία χρόνια χωρίς καθαρογραφή της απόφασης!

Το εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι έχουν περάσει τρία χρόνια απ’ την έκδοση καταδικαστικής απόφασης και η πρόεδρος του πρώτου δικαστηρίου Ελισάβετ Μπρίλλη δεν την έχει ακόμα καθαρογράψει, εκθέτοντας και το σκεπτικό της, με αποτέλεσμα να μην έχει τυπικά τελεσιδικήσει η υπόθεση και να μη μπορεί να ορισθεί ημερομηνία του εφετείου! Οι κατηγορούμενοι παραμένουν πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο, το οποίο μάλιστα παραχωρήθηκε απ’ τις εισαγγελικές Αρχές, κατόπιν αιτήσεως!
Αλλά ακόμα πιο εξωφρενικό είναι το ότι ο Κώστας Αγαπίου, φυλακισμένος απ’ τις 6-2-2003, κρατείται ακόμα, μολονότι δεύτερο δικαστήριο, με πρόεδρο τον Ιωάννη Τέντε, εκδίκασε την ίδια υπόθεση, με τις ίδιες κατηγορίες και τους ίδιους μάρτυρες και κήρυξε (την 1-7-2005) όλους τους κατηγορούμενους αθώους όλων των κατηγοριών! Όπως αναφέρεται στην Απόφαση, (κατ’ ουσίαν με βαρύτητα απόφασης εφετείου), το δικαστήριο «δεν επείσθη» ότι οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο με οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής.» Άρα και με τη μορφή της ψυχικής συνδρομής!
Ακόμα και για τον Χρ. Τσιγαρίδα αποφάνθηκε πως «δεν αποδείχθηκε ότι με την συμμετοχή του αυτή συνέδραμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ψυχικά ή υλικά, οποιονδήποτε εκ των αγνώστων άλλωστε αυτουργών των ελεγχόμενων πράξεων.». Ορατή βέβαια η αντίφαση να δέχεται απ’ την μια η Απόφαση «συμμετοχή» του Χ. Τσιγαρίδα στον ΕΛΑ και απ’ την άλλη να λέει ότι δεν συνέδραμε τη δράση του ούτε ψυχικά! Τότε τι μέλος και τι τρομοκράτης ήταν; Και τι δείχνει τούτη η ανακολουθία αν όχι τη μάταιη προσπάθεια του δικαστηρίου να σώσει τα προσχήματα σε μια υπόθεση καραμπινάτης σκευωρίας ;
Παρόλα αυτά η δημοκρατία «ευγνωμονούσα» συνεχίζει να κρατά τον αγωνιστή της Κ. Αγαπίου πίσω απ’ τα σίδερα. Για να πάρουν ίσως το μήνυμα οι πολίτες αυτής της χώρας ότι όσοι δεν είναι «συνεργάσιμοι» δεν προστατεύονται πλέον από νόμους και Σύνταγμα. Το Γκουατανάμο δεν είναι μόνο στην Κούβα, είναι κι εδώ.

Επιτροπή Υποστήριξης των Παράνομα Κρατουμένων της Υπόθεσης Δήθεν ΕΛΑ

No comments: