Thursday, January 29, 2009

Οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απάντησαν στην πρωτοφανή σε μαζικότητα και δυναμισμό κινητοποίηση των αγροτών με υποσχέσεις παροχών οι οποίες δεν είναι παρά επικοινωνιακά τρυκ, για να πιστέψει η κοινή γνώμη ότι τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν και να στραφεί εναντίον των αγροτών, αν δεν άρουν τα μπλόκα στους δρόμους.

Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση θέλει να τους αποζημιώσει με τα δικά τους λεφτά! Τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που υποσχέθηκε, θα τα εκταμιεύσει απ’ τον Οργανισμό «Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων» (ΕΛ.Γ.Α) τον οποίο στηρίζουν οικονομικά οι αγρότες και αφορά αποζημιώσεις στις περιπτώσεις που κάποιες καλλιέργειες καταστρέφονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το ταμείο του Οργανισμού είναι ελλειμματικό και η κυβέρνηση, υποτίθεται, ότι θα το δανειοδοτήσει με 425 εκατ. ευρώ. Φυσικά το δάνειο αυτό, όπως και κάθε άλλο, θα καταλήξει στις ράχες των αγροτών και των Ελλήνων εργαζομένων γενικότερα.

Παράλληλα με την διασπορά ψευτο-υποσχέσεων η κυβέρνηση κατάφυγε και σε άλλα τεχνάσματα για να κάμψει το ηθικό των αγροτών και να τους διασπάσει. Ένα τέτοιο τέχνασμα ήταν η κατάληψη μαϊμού του Ισθμού, που οργάνωσαν εγκάθετοι αγροτοπατέρες της Ν.Δούλας, για να την λύσουν την επομένη, επειδή τάχα τα αιτήματα των αγροτών της Πελοποννήσου ικανοποιήθηκαν. Και καθώς το κόλπο φάνηκε ν’ αποδίδει (με την συνδυασμένη βοήθεια των ΜΜΕ και των κάθε μάρκας αγροτοπατέρων) βιάστηκαν να προβάλουν τις ενστάσεις των Βρυξελών που απειλούν ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της θα επιβληθεί στη χώρα πρόσθιμο εις διπλούν! Υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι αγρότες θα πάρουν έστω και ψίχουλα.

Ωστόσο, το πρόβλημα των αγροτών δεν λύνεται με τις οποιεσδήποτε παροχές. Είναι πολύ βαθύτερο και αφορά την ίδια την βιωσιμότητα των καλλιεργειών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Στην σημερινή της βάση έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο, γι’ αυτό και ο αγροτικός ξεσηκωμός (όποια κι αν είναι τα επόμενα στάδια απ’ τα οποία μπορεί να περάσει) δεν πρόκειται να καταλαγιάσει. Είναι για τους αγρότες η μοναδική επιλογή και δεν πρέπει να μη μείνουν μόνοι. Ο αγώνας τους είναι και αγώνας όλων των εργαζομένων. Αν ηττηθούν θα σημάνει το τέλος της πρωτογενούς παραγωγής. Συνεπώς και η κατάρρευση της χώρας ολόκληρης. Ας μην έχουμε γι’ αυτό καμία αυταπάτη.

No comments: