Monday, May 07, 2007

Γαλλικη Προεδρια-Οταν η Διαφορα δεν Σημαινει Τιποτα

Γαλλικη Προεδρια-Οταν η Διαφορα δεν Σημαινει Τιποτα
-Τα ‘Ακρα’ στο Μονοδρομο της Νεας Ταξης...


Η πλασματικη κοντρα της Ρογιαλ-Σαρκοζυ τελικα αυτην την φορα δεν σημαινε τιποτα απολυτως. Και οι δυο αντιπροσοπευουν μια απ’τα ιδια. Εαν υπαρχει κατι ελπιδοφορο στις Γαλλικες εκλογες και δεν υπαρχει ειναι οτι τα ακρα τελικα ξεφτυσαν με τον ιστορικο ρολο με τον οποιο υπαρχαν. Ενω υπηρχε τεραστια πολωση στις τελευταιες Γαλλικες Προεδρικες εκλογες του 2002 που συσχετιζονται με τις επιτωσεις της παγκοσμιοποιησεις στην Γαλικη κοινωνια στις τωρινες εκλογες παρατηρηθηκε το αντιθετω φαινομενο, δηλαδη πτωση των ακρων και αναβιωση των κυριων πολων των καθεστωτικων κομματων. Τα αποτελεσμετα ομως ισως ειναι ευκαιριακα.

Απ’το 2002 μεχει σημερα εγιναν δυο τεραστια σημασιας γεγονοτα. Η καταψηφηση του Ευρωσυνταγματος απ’τους Γαλλους και η κινητοποιηση του λαου κατα της αλλαγης του νομου για απελευθερωση των σχεσων εργασιας των νεων που θα εποφελησε της πολυεθνικες να προσλαμβανουν οποιον θελουν οποτε θελουν χαρακτηρισαν την περιοδο των τελευταιων χρονων. Πολλοι αναλυτες επισημαινουν ταχα την αρτηριοσκληροση της Γαλλικης κοινωνιας σε σχεση με την ανεργια που εχει και την ανικανοτητα της ελευθεριας του κεφαλαιου να λειτουργει οπως το Αγγλο-Αμερικανικο σε πολλους τομεις της κοινωνιας αλλα αυτη ειναι πλασματικη θεση που δεν υπολογοζει το γεγονος οτι η Γαλλια παραμενει ακομα μια απ’της καλυτερες χωρες που μπορει ακομα να ζησει ενας εργατης ιδιαιτερα με τις απολαβες που περνει και το κοστος ζωης εαν συγκριθει φυσικα με αλλες ευρωπαικες χωρες. Αλλοι θα επισημανουν την λεγομενη ρατσιστικη καταγωγη της Γαλλιας σε σχεση με τους μεταναστες που εχει στη χωρα τους και τις λεγομενες ταραχες των ‘μπανλιου’ στις φτωχογειτονιες της Γαλλιας, η εκταση των οποιων ειναι αμφισβητουμενη (ιδιαιτερα απ’το αρθρογραφο).

Περαν τουτου μπαινουν διαφορα ζητηματα πως τα δυο ακρα (δεξια και αριστερα) επαθαν καταποντισμο στον πρωτο γυρο των προσφατων Γαλλικων εκλογων και το παλαι-ποτε ισχυρο ΚΚ σχεδον εξαφανιστηκε με το μικροτερο ποσοστο στην ιστορια του (1.9%) απ’το 15% του 1981? Ενω ειχαμε νικη των ‘ακρων’ στο ζητημα του Ευρωσυνταγματος και στο ζητημα των νεων πως εξυγηται το φαινομενο μειωσης και πτωσης των ακρων. Η διαφορα ισως φαινεται οτι στην διαφορετικη καταγωγη των εκλογικων σωματων και των δυο. Ενω σχεδον ολη η Γαλλικη κοινωνια ειναι εναντια τωρα στην ακρατη λαθρομεταναστευση η ακρα δεξια δεν υποστηριξε τους νεους κατα τα προσφατα γεγονοτα, η ακρα αριστερα αντιθετως ζητησε απ’τους ψυφοφορυς της να ψυφισουν Σιρακ για να μην ερθει ο Λε Πεν και ετσι ξεφτυλισσαν την ιδεα ουσιαστηκα της επαναστατικης ανατροπης του καθεστωτος, αφου κατω υπο την εποπτεια του Σιρακ κοντραριστικαν εναντια στο Ευρωσυνταγμα με τους ψυφοφορους του Λε Πεν, και για το νομο για τους νεους. Στις προσφατες εκλογες ζητουσαν ψυφο στον πρωτο γυρο οταν ολοι ηξεραν οτι στον δευτερο θα τον πουλουσαν στον ενα απ’τους δυο υποψυφιους Προεδρους. Απ’την μερια της η ακρα δεξια ξεφτυλισε το αντι-συστιμικο της προσοπειο οταν υποστηριζε τα μετρα του Ντε Βιλλπεν κατα των νεων, που ουσιαστηκα σημαιναν ανοιγμα της αγορας εργασιας σε ολο το λαθρομεταναστευτικο κυμα που εχει κατακλυσει την καθε ευρωπαικη χωρα τα τελευταια χρονια.

Απ’την αλλη η ακρα αριστερα ξεφτυλισε την εννοια της επαναστατικης ανατροπης του καπιταλισμου.


ΥΓ
Τελικα νικησε ο Σαρκοζυ και δηλωσε οτι δεν θα βαλει την Τουρκια στην ΕΕ την ιδια ωρα που θ'ακολουθησε αμερικανικη πολιτικη, θελει να κανει την Γαλλια πιο ευελικτη στην αγορα του κεφαλαιου και υποστηριζει το 'μικρο' Ευρωσυνταγμα που προτεινη η Μερκελ. Πως θα τετραγωνιση τον κυκλο του αμερικανισμου χωρις την εισοδο της Τουρκιας στην ΕΕ μονο ο ιδιος θα ξερει αφου οι Αμερικανοι την θελουν μεσα. Πως εξυγηται και το γεγονος οτι οι ξενες περιοχες κατα τα ΜΜΕ ψυφισαν Σαρκοζυ αντι Ρουαλ ειναι επισης ενα ερωτημα που θελει απαντηση, οπως και το γεγονος οτι ο Λε Πεν ειπε να απεχουν οι οπαδοι του απ'τον δευτερο γυρω ενω η ακρα αριστερα ειπε ψυφισε... Ρουαλ.

No comments: