Thursday, March 11, 2010

Πρωτη 'μετα-βιομηχανικη' πολη-Τελευταιες μερες του Ντιτροιτ.

Οι τελευταιες μερες του Ντιτροιτ.

http://www.guardian.co.uk/film/2010/mar/10/detroit-motor-city-urban-decline

Απ'τα 140 τετραγωνικα μιλια τα 40τετρα.μιλια εχουν τωρα την φυση να μεγαλωνεις αφου ειναι εγκαταλειμενα εδω και χρονια.
29 σχολεια εκλεισαν τον τελευταιο χρονο.
Παλιοτερα ειταν η 4η μεγαλυτερη πολη της Αμερικης.
Η βιομηχανικη της καρδια.

1 στα 5 σπιτια παραμενουν κλειστα. Τωρα υπαρχουν δρομοι οπου πουλιοωνται για $1.

Για οσους δεν γνωριζουν το Ντιτροιτ ειναι το κεντρο που συμβολιζει το Αμερικανικο ονειρο, την μαζικη παραγωγη, τα αυτοκινητα, τους μεγαλους αυτοκινητοδρομους, τα τεραστια εμπορικα κεντρα κτλ.

Το Ντιτροιτ αποτελεσε το κεντρο της αυτοβιομηχανιας και δεν στραφηκε αλλου και οι βιομηχανοι την εχτισαν με βαση ενα συστημα καθαρου απαρτχειντ οπου εφερναν μαυρους εργαζομενους απ'το Νοτο να εργαζονται για λιγοτερα απ΄τους λευκους στα εργοστασια και υπηρξαν δυο φορες εξεργεσεις το 1943 και το 1967 οπου καλεσαν τον στρατο να καταλαβει την πολη.

Ως επι το πλειστον τωρα 85% μαυρη με εναν πλυθησμο που εχει χασει τα 2/3 του η πολη τωρα δεν εχει λεφτα ουτε για να εχουν φως οι δρομοι ουτε να κοβουν το γρασιδι και να εχουν και ανοικτα σχολεια. Βουλιαξε εξ'ολοκληρου. Το Ντιτροιτ γινεται η πρωτη 'μετα βιομηχανικη' πολη οπου δεν υπαρχει ουτε ενα εθνικο σουπερμαρκετ να λειτουργει και ο εναπομεινοντας πλυθησμος με ανεργια να κυμαινεται στα 30-40% να μεγαλωνει αγροτικα προιντα σε ολες τις εγκαταλειμενες περιοχες. Εκτως απο γκαγκστερ, πουτανες και ναρκομανεις τιποτα αλλο δεν αυξαινεται...

No comments: