Monday, September 15, 2008

Μεταναστευτικες Ταραχες Ομονια και Πατρα...

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - 15 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ - 20 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Βγήκαν γιαταγάνια στο γκέτο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν στην Αστυνομία οι μάχες συμμοριών μεταξύ Αφρικανών λαθρομεταναστών στην καρδιά της Αθήνας, με αφορμή τις εκτεταμένες αιματηρές συμπλοκές της περασμένης Παρασκευής.

Τα απίστευτα έκτροπα με επίκεντρο τη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Πειραιώς αναγκάζουν την Αστυνομία να αναζητήσει συνδρομή και πολιτική κατεύθυνση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, κυρίως μεσοπρόθεσμα.

Η αμηχανία και η αδράνεια συναρμόδιων φορέων τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη γκέτο, τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας όσο και σε συνοικίες δήμων του Λεκανοπεδίου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Από τις οδομαχίες του απογεύματος της περασμένης Παρασκευής στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν στιλέτα, γιαταγάνια, ματσέτες, τσεκούρια, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άτομα από τα οποία έξι παρέμεναν για νοσηλεία μέχρι χθες το βράδυ.

Προσήχθησαν πάνω από 75 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν τα 19, μεταξύ των οποίων και οι τραυματίες.


Τραυματίστηκαν επίσης ένας αστυνομικός από σπαθί και όταν πυροβόλησε στο πόδια έναν ταραξία από τον εξοστρακισμό της σφαίρας τραυματίστηκε και ένας διερχόμενος πολίτης.

Δώδεκα από τους συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια μετά την άσκηση διώξεων σε βάρος τους και την προσεχή Τετάρτη θα οδηγηθούν στον ανακριτή. Ολοι οι συλληφθέντες βρίσκονται παράνομα στη χώρα και είναι ηλικίας 17-25 ετών. Εχουν προέλευση τη Σομαλία, το Σουδάν και την Ερυθραία.

Οι λόγοι των συγκρούσεων δεν έχουν απολύτως διευκρινιστεί. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αστυνομία, εστιάζονται σε φυλετικές διαφορές που προκαλούν και τους εμφύλιους στις παραπάνω χώρες σε συνδυασμό με τις διαφορές που προκύπτουν στις παράνομες δραστηριότητές τους γύρω από την Ομόνοια.

Αυτοί οι νέοι, έγχρωμοι λαθρομετανάστες επιδίδονται κυρίως στο λαθρεμπόριο (τσιγάρα, ψηφιακοί δίσκοι κ.λπ.), στη διακίνηση ναρκωτικών και στην εξυπηρέτηση κυκλωμάτων πορνείας. Εχουν συγκεκριμένα στέκια αγοραπωλησιών.

Οταν όμως καινούργιοι εισχωρούν στις πιάτσες των παλαιότερων γίνονται βίαιες εκκαθαρίσεις.

Πολλοί απ' αυτούς συλλαμβάνονται ως λαθρομετανάστες, αλλά αφήνονται ελεύθεροι για να... φύγουν μόνοι τους, αφού πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη η απέλασή τους.

Η Αστυνομία, όπως παραδέχονται επιτελείς της, αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση επειδή απουσιάζει το γενικότερο πλάνο χειρισμού της νέας πραγματικότητας που απασχολεί επίσης πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

* Νέο επεισόδιο μεταξύ πολυεθνικής ομάδας μεταναστών (Ρουμάνοι, Ρώσοι, Ουκρανοί) έγινε χθες τα ξημερώματα στην πλατεία Βικτωρίας. Τραυματίστηκαν δύο άτομα. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

No comments: