Friday, March 04, 2022

Σημαδεμένοι με σταυρό στο κούτελο;


Διαβάζουμε και ακούμε για το κονβόϊ των Ελλήνων που φεύγουν από τη Μαριούπολη. Το κονβόϊ αυτό, οργανωμένο από τον Έλληνα πρόξενο, αποτελείται από 20 αυτοκίνητα και μεταφέρει 82 Έλληνες που θα διασχίσουν όλη την Ουκρανία για να φτάσουν στα Ανατολικά σύνορα όπου θα τους περιμένει διπλωματική αντιπροσωπεία.

 Η όλη ιστορία βρωμάει από παντού. 

 α) Όταν φεύγεις από μια εμπόλεμη χώρα, κατευθύνεσαι στα πλησιέστερα σύνορα όχι στα πλέον απομακρυσμένα. Εκτός αν για να πας στα πλησιέστερα, πρέπει να περάσεις μέσα από περιοχές που δίνονται μάχες. Εδώ όμως γίνεται το αντίθετο. Ήδη, σύμφωνα με άρθρο του in.gr, 140.000 κάτοικοι της Μαροιούπολης έχουν καταφύγει στη Ρωσία, περνώντας μέσα από περιοχές που ήδη έχουν απελευθερωθεί και κάτω από την προστασία του Ρωσικού στρατού, που αντικειμενικά είναι ο ισχυρότερος επί του εδάφους. Προφανώς για να δείξει ότι μόνον η δύση προσφέρει ασφάλεια, ο πρόξενος αποφάσισε να τους στείλει από τον πλέον επικίνδυνο δρόμο. Δεν είναι να απορείς που δε συμμετείχε και ο ίδιος στο κονβόϊ. 

 β) Η Μαριούπολη είναι η βάση του "τάγματος Αζόφ", που αποτελείται από Ουκρανούς και άλλους νεοναζί και μισθοφόρους της Blackwater. Μαζί με ομοϊδεάτες τους, κατηγορούνται από τους Ρώσους, μάλλον δίκαια, οτι ευθύνονται για τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές που στη συνέχεια αποδίδονται στο Ρώσικο στρατό. Με τους Ρώσους να ετοιμάζονται να καταλάβουν την πόλη, είναι φυσικό όσα από τα καθάρματα αυτά μπόρεσαν να έχουν αναδιπλωθεί προς τα δυτικά - ακριβώς δηλαδή στην περιοχή από την οποία περνάει το κονβόϊ. 

 γ) Η Μαριούπολη ιστορικά είναι Ελληνική πόλη. Φαίνεται ότι ακόμη έχει μεγάλο ποσοστό ελλήνων κατοίκων (η Βικιπαίδεια, δηλεδή η CIA, μας πληροφορεί: "Η πλειονότητά τους είναι συγκεντρωμένοι γύρω από την πόλη της Μαριούπολης. Σύμφωνα με την Ουκρανική απογραφή του 2001 στην Ουκρανία κατοικούν 91.548 Έλληνες"). Από αυτούς, κατάφερε να μαζέψει το προξενείο 82 άτομα (μαζί με τους προερχόμενους από την Ελλάδα δημοσικάφρους). Λιγότερους από τον ένα στους χίλιους δηλαδή. Γιατί άραγε δε θέλησαν περισσότεροι να σωθούν από το "Ρωσικό κίνδυνο"; Μήπως είδαν ότι βρωμάει η δουλειά και πήγαν μόνον όσοι είχαν βουλωμένες μύτες;

 δ) Σα να μη φτάνουν τα παραπάνω, το ίδιο το in.gr - δηλαδή η Αμερικάνικη πρεσβεία - μας προειδοποιεί ότι το κονβόϊ θα χτυπηθεί από Ρώσουν που θέλουν να δυσφημίσουν το τάγμα του Αζόφ (προφανώς έχει καλή φήμη, για να χρειάζεται δυσφήμιση). Κάτι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια και φοβάμαι ότι δεν είναι ο Πούτιν που μαθαίνει ξένες γλώσσες.

 ε) Κανονικά, θα έπρεπε μέσα στο χαμό αυτό το κονβόϊ να τρέχει να φύγει όσο γρηγορότερα γίνεται (να ταξιδέψει νύχτα μέσα στους βομβαρδισμούς, θα πει κανείς; Ναι, απαντώ, όντας σε συνεχή επικοινωνία με τις δύο εμπόλεμες πλευρές για να δίνει το στίγμα του ωστε να μη στοχοποιηθεί). Αντί γι αυτό, φτάνοντας στη Ζαπορίζια (η οποία ούτως ή άλλως φαίνεται ότι είναι στο μέτωπο του πολέμου, αφού οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το προάστιό της Ενεργκοντάρ αλλά όχι την ίδια την πόλη), οι οργανωτές του κονβόϊ έκριναν (μάλλον το είχαν προαποφασίσει) ότι το σοφότερο που είχαν να κάνουν ήταν να ρίξουν έναν καλό υπνάκο ωστε να ξεκινήσουν αύριο φρέσκοι. Μήπως αυτό γίνεται ωστε να χτυπηθούν μέ το φως της μέρας ωστε να υπάρχει πλούσιο οπτικό υλικό; Ας ελπίσουμε να κάνω λάθος. Πάντως όταν γίνονται προβοκάτσιες, τις κάνει συνήθως αυτός που τις χρειάζεται. Και αυτός που τις χρειάζεται δεν είναι αυτός που νικάει στα πεδία των μαχών. Όσο για το ότι κάποιοι θέλουν να δυσφημίσουν την πλέον κακόφημη εγκληματική συμμορία της περιοχής, αυτό πλέον είναι ποντιακό ανέκδοτο - αν και για να είμαστε ακριβείς δεν ξέρουμε αν σχεδιάστηκε επί τόπου (στον Πόντο), στην Αθήνα ή στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Και πάλι, ας ελπίσουμε ότι είμαι πολύ καχύποπτος και ότι όλες οι περίεργες συμπτώσεις είναι αποτέλεσμα ανοργανωσιάς και βλακείας. Αν πάντως ο πρόξενος έχει παραμείνει στη Μαριούπολη, η οποία μάλλον πρόκειται να ελευθερωθεί μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, πιθανόν να κληθεί να δώσει εξηγήσεις... AP Από Yorgos Mi [Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αλλά εργαλειοποιεί την ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας για να εμπλακεί στον πόλεμο]

 🔴Η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία ήρθε μια μέρα μετά την είδηση ότι σκοτώθηκαν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην κωμόπολη Σαρτανά από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό. Να δούμε γιατί η προστασία της ελληνικής μειονότητας αποτελεί απλά πρόσχημα.

 🔴Η ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας (κάπου 90.000 άνθρωποι) κατοικεί κυρίως στην επαρχία του Ντονιέτσκ και στις δυο πλευρές των συνόρων που έχουν φτιαχτεί στην Ανατολική Ουκρανία μετά την ανακήρυξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ, το 2014. Εντός των ορίων της ΛΔ Ντονιέτσκ κατοικούν 25-30.000 άρα ένα σημαντικό τμήμα της μειονότητας (στην πόλη του Ντονιέτσκ (10Κ), στην περιοχή της Μακέεβκα, του Τελμάνοβο, του Ντονουτσάεβσκ, το Νοβοαζόβσκ κ.ο.κ.). Ερώτημα 1ο. Όταν όλες αυτές οι περιοχές βομβαρδίζονταν από τον ουκρανικό στρατό εδώ και μια οχταετία υπήρχε θέμα για την ελληνική κυβέρνηση ή όχι; 

 🔴Η ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας είναι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνη και όχι ουκρανόφωνη. Ερώτημα 2ο: Όταν η ουκρανική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα του 2014 κατάργησε τα ρωσικά από επίσημη γλώσσα του κράτους, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αυτό σήμαινε για την πλειοψηφία των μειονοτικών; Όχι. 

 🔴Η έδρα του διαβόητου νεοναζιστικού ουκρανικού τάγματος Αζόφ είναι η Μαριούπολη ( https://en.wikipedia.org/wiki/Azov_Battalion ), η πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου. Το Αζόφ δρα και πολεμά όλη αυτή την οχταετία στην ευρύτερη ουκρανικά ελεγχόμενη περιοχή όπου ζει και κατοικεί η ελληνική μειονότητα. Μιλάμε για έναν στρατιωτικό σχηματισμό που αναγκάστηκαν μέχρι και οι ΗΠΑ να αποκηρύξουν και να δηλώσουν ότι σταματούν να ενισχύουν ( https://thehill.com/policy/defense/380483-congress-bans-arms-to-controversial-ukrainian-militia-linked-to-neo-nazis ). Το Αζόφ θαυμάζουν στα προφίλ τους στα social media ουκ ολίγα μέλη ελληνικών ακροδεξιών ομάδων ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες και για ελληνική συμμετοχή εθελοντών στις τάξεις του 
(https://korrespondent.net/ukraine/politics/3429499-lehyonery-azova-kak-ynostrantsy-vouiuit-na-donbasse φιλοξενούνται δηλώσεις και η φωτογραφία της ανάρτησης).

 Μάλιστα, στην κωμόπολη Σαρτανά, όπου σκοτώθηκαν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας κατά τις ρωσο-ουκρανικές συγκρούσεις χθες, δρα και μάχεται το τάγμα Αζόφ.

 Πρόκειται για ένα εθνικιστικό τάγμα το οποίο δεν ενδιαφέρεται και πολύ για την προστασία των κατά πλειοψηφία ρωσόφωνων και ρωσόφιλων ντόπιων. 

Ας θυμηθούμε το πρόσφατο περιστατικό δολοφονίας δύο Ελλήνων σε χωριό της συνοριακής γραμμής από μεθυσμένους Ουκρανούς στρατιώτες που σε καβγά σε καφενείο κατηγόρησαν τους χωρικούς για ''αποσχιστές''. 

 Ερώτημα 3ο: Ενδιαφέρθηκε αυτή ή οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις για τη δράση του Αζόφ και άλλων παραστρατιωτικών ακροδεξιών ομάδων στα χωριά της ελληνικής μειονότητας και τη Μαριούπολη; 

 🔴Η ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας έχει την ατυχία να κατοικεί σε μεγάλο βαθμό πάνω στη ''γραμμή επαφής'' μεταξύ Ουκρανίας και ΛΔ Ντονιέτσκ. Κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ και κάθε ''ηθικής'' πολυβολεία και τανκς στήνονται κυριολεκτικά μέσα στις αυλές των σπιτιών των χωρικών θέτοντάς τους σε κίνδυνο. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά συνολικά τον πληθυσμό της περιοχής.

 Ερώτημα 4ο: Τι έκανε όλες αυτές τις μέρες η ελληνική κυβέρνηση για να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα εκεί, ειδικά μετά τη δολοφονία των δύο ελληνικής καταγωγής πολιτών από Ουκρανούς στρατιώτες στο χωριό Γκρανίτνοϊε; Ας μην υποκρίνονται, λοιπόν, οι κυβερνώντες ότι στέλνουν όπλα στην Ουκρανία δήθεν για να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα γιατί επί μια οχταετία τώρα δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Ή μάλλον έκαναν. Αποφάσισαν το 2015 (πρωτοβουλία Κοτζιά) να περιθάλψουν στρατιώτες της φασιστικής Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας στα ελληνικά νοσοκομεία και τώρα το 2022 στέλνουν όπλα. Για άλλη μια φορά επιχειρείται να εργαλειοποιηθεί το ''εθνικό αίσθημα'' για να συρθούμε σε έναν πόλεμο. Σήμερα ως προμηθευτές όπλων, αύριο ποιος ξέρει πως αλλιώς. 

Το καθήκον μας από εδώ που ζούμε γίνεται πολύ συγκεκριμένο. Αν νοιαζόμαστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να μπλοκάρουμε την ελληνική συμμετοχή. 

Αυτό μας αντιστοιχεί.

AP

No comments: