Saturday, March 26, 2022

25 Μαρτίου Έπεσε η Μαριουπολη

https://telegra.ph/Speech-of-the-Head-of-the-Main-Operational-Directorate-of-the-General-Staff-of-the-Armed-Forces-of-the-Russian-Federation-on-the-03-25
 
25 Μαρτίου 2022
Ομιλία του αρχηγού της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Συνταγματάρχης Sergei Rudskoy

(Αυτό θα πρέπει να το διαβάσετε με τις προηγούμενες δηλώσεις σήμερα το πρωί:  http://thesaker.is/briefing-by-the-russian-ministry-of-defence-on-the-current-results-of-the-special-military-operation-in-ukraine/

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Αρχιστράτηγου από τις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Ο κύριος στόχος του είναι να παράσχει βοήθεια στους ανθρώπους των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, οι οποίοι έχουν υποστεί γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για 8 χρόνια.

Ήταν αδύνατο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με πολιτικά μέσα. Το Κίεβο έχει αρνηθεί δημοσίως να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Η ουκρανική ηγεσία δύο φορές το 2014 και το 2015 προσπάθησε να λύσει το λεγόμενο πρόβλημα Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα, ηττήθηκε, αλλά δεν άλλαξε τα σχέδιά της για την επίλυση της σύγκρουσης με τη βία στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ολοκλήρωσαν την προετοιμασία μιας στρατιωτικής επιχείρησης για να πάρουν τον έλεγχο του εδάφους των λαϊκών δημοκρατιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν δυνατό να βοηθηθούν οι δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μόνο με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Πράγμα που έκανε η Ρωσία.

Υπήρξαν δύο τρόποι δράσης.

Ο πρώτος είναι να περιοριστεί η επικράτεια μόνο στη ΛΔ και στο ΛΔ εντός των διοικητικών συνόρων των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που κατοχυρώνονται στα συντάγματα των δημοκρατιών. Αλλά τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη συνεχή σίτιση από τις ουκρανικές αρχές του ομίλου που εμπλέκεται στη λεγόμενη κοινή επιχείρηση δυνάμεων.

Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε η δεύτερη επιλογή, η οποία προβλέπει δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας με την εφαρμογή μέτρων για την αποστρατικοποίησή της και την αποναζικοποίησή της.

Η πορεία της επιχείρησης επιβεβαίωσε την εγκυρότητα αυτής της απόφασης.

Διεξάγεται από το Γενικό Επιτελείο σε αυστηρή συμφωνία με το εγκεκριμένο σχέδιο.

Οι εργασίες εκτελούνται λαμβάνοντας υπόψη την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ του προσωπικού και την ελαχιστοποίηση των ζημιών σε αμάχους.

Με την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, κερδήθηκε η εναέρια υπεροχή κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών.

Οι επιθετικές ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποιούνται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ως αποτέλεσμα, τα ρωσικά στρατεύματα απέκλεισαν το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσέρνιγοβ, το Σούμι και το Νικολάεφ. Η Χερσώνα και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Το κοινό και μεμονωμένοι εμπειρογνώμονες αναρωτιούνται τι κάνουμε στην περιοχή των αποκλεισμένων ουκρανικών πόλεων.

Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται με σκοπό την πρόκληση τέτοιων ζημιών σε στρατιωτικές υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τα αποτελέσματα των οποίων επιτρέπουν όχι μόνο να δελεάσουν τις δυνάμεις τους και δεν τους δίνουν την ευκαιρία να ενισχύσουν την ομαδοποίησή τους στο Ντονμπάς, αλλά και δεν θα τους επιτρέψουν να το κάνουν μέχρι ο ρωσικός στρατός να απελευθερώσει πλήρως τα εδάφη της ΛΔΡ και του ΛΔΡ.

Αρχικά, δεν σχεδιάσαμε να τους κατακλύσουμε προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ προσωπικού και πολιτών.

Και παρόλο που δεν αποκλείουμε μια τέτοια πιθανότητα, ωστόσο, καθώς οι μεμονωμένες ομάδες ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους και επιλύονται με επιτυχία, οι δυνάμεις και τα μέσα μας θα επικεντρωθούν στο κύριο πράγμα - την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Σημαντικά εδάφη των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ έχουν επίσης απελευθερωθεί. Η λαϊκή πολιτοφυλακή έχει πάρει τον έλεγχο 276 οικισμών που προηγουμένως ήταν υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού και των εθνικών ταγμάτων.

Η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας επιτυγχάνεται τόσο με επιθέσεις υψηλής ακρίβειας σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, θέσεις σχηματισμών και στρατιωτικών μονάδων, αεροδρόμια, σημεία ελέγχου, οπλοστάσια και αποθήκες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όσο και με τις ενέργειες των στρατευμάτων για να νικήσουν αντιτιθέμενες ομάδες του εχθρού.

Επί του παρόντος, η ουκρανική πολεμική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας έχουν σχεδόν καταστραφεί εντελώς. Οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας έπαψαν να υπάρχουν.

Ηττήθηκαν 16 κύρια στρατιωτικά αεροδρόμια, από τα οποία πραγματοποιήθηκαν πολεμικές αποστολές της αεροπορίας της AFU. Καταστράφηκαν 39 βάσεις αποθήκευσης και οπλοστάσια, τα οποία περιείχαν έως και το 70% του συνόλου των αποθεμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων, καθώς και πάνω από 1 εκατομμύριο 54 χιλιάδες τόνους πυρομαχικών.

Και οι 24 σχηματισμοί των Δυνάμεων Πεζικού που υπήρχαν πριν την έναρξη της επιχείρησης υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Η Ουκρανία δεν έχει οργανωμένα αποθέματα.

Οι απώλειες αναπληρώνονται σε βάρος των κινητοποιημένων ατόμων και του προσωπικού των εδαφικών αμυντικών δυνάμεων που δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών.

Κατά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, μαζί με την Εθνική Φρουρά, αριθμούσαν 260 χιλιάδες 200 στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια του μήνα των εχθροπραξιών, οι απώλειες τους ανήλθαν σε περίπου 30 χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 14 χιλιάδες - ανεπανόρθωτες και περίπου 16 χιλιάδες - υγειονομικές.

Από τα 2.416 άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που ήταν σε μάχη στις 24 Φεβρουαρίου, καταστράφηκαν 1.587 μονάδες. 636 μονάδες από τα 1.509 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, 163 από 535 MLRS, 112 από τα 152 αεροσκάφη, 75 από τα 149 ελικόπτερα, 36 UAV Bayraktar TB2 - 35;

180 από τα 148 συστήματα αεράμυνας S-300 και Buk M1 300 από τα 117 ραντάρ για διάφορους σκοπούς.

Η AFU συνεχίζει να χρησιμοποιεί όπλα υψηλής ισχύος αδιακρίτως εναντίον πόλεων στο Ντονμπάς. Ένα παράδειγμα είναι οι επιθέσεις του πυραυλικού συστήματος Tochka-U κατά του άμαχου πληθυσμού του Ντονέτσκ και της Makeyevka.

Από την άποψη αυτή, αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους.

Από σήμερα, 7 εκτοξευτές Tochka-U έχουν καταστραφεί, και το 85% των πυραύλων βρίσκονται σε οπλοστάσια και στον αέρα. Αυτό περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες της Ουκρανίας για την πολεμική χρήση τους.

Από την αρχή των εχθροπραξιών, οι δυτικές χώρες έχουν προμηθεύσει το καθεστώς του Κιέβου με 109 πυροβόλα όπλα, 3.800 αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των Javelin, Milan, Konkurs, NLAW ATGM, M-72, Panzerfaust-3, 897 Stinger και Igla MANPADS.

Θεωρούμε τεράστιο λάθος των δυτικών χωρών να προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο. Αυτό καθυστερεί τη σύγκρουση, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει την έκβαση της επιχείρησης.

Ο πραγματικός σκοπός αυτών των προμηθειών δεν είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία, αλλά να την παρασύρει σε μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική σύγκρουση «στον τελευταίο Ουκρανό.»

Παρακολουθούμε στενά τις δηλώσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας μεμονωμένων χωρών σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθεύσουν αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Σε περίπτωση εφαρμογής- δεν θα το αφήσουμε χωρίς προσοχή.

Ακούμε επίσης διαβεβαιώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ για μη παρέμβαση στη σύγκρουση. Την ίδια στιγμή, ορισμένα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προτείνουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ανταποκριθούν αμέσως σε αυτές τις προσπάθειες.

Προκειμένου να αποτραπεί η αποκατάσταση των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού της AFU που έχουν υποστεί ζημιά μάχης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απενεργοποιούν τις επιχειρήσεις επισκευής, τα οπλοστάσια, τις βάσεις αποθήκευσης, τις αποθήκες διοικητικής μέριμνας με όπλα υψηλής ακρίβειας.

Αυτήν τη στιγμή, 30 βασικές επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος έχουν πληγεί από τους πυραύλους Κρουζ X-101, το Καλιμπρ, το Ισκαντέρ και το συγκρότημα αεροπορίας Κινζάλ, οι οποίοι πραγματοποίησαν επισκευές στο 68% των όπλων και του εξοπλισμού που ήταν απενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μάχης.

Ο σύγχρονος ρωσικός οπλισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ακριβής, αξιόπιστος και ικανός για επιχειρησιακή χρήση.

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν πραγματοποιούν επίθεση σε εγκαταστάσεις μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής γεφυρών σε ποταμούς.

Στην περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων καταστράφηκαν 127 γέφυρες. Όλοι τους ανατινάχτηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές για να αποτρέψουν την προέλαση των στρατευμάτων μας.

Ένα άλλο παράδειγμα απερισκεψίας είναι η εξόρυξη προσεγγίσεων στα λιμάνια της Οδησσού, του Οτσάκοφ, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι, όπου έχουν εγκατασταθεί πάνω από 400 νάρκες αγκύρων απαρχαιωμένων τύπων.

Τουλάχιστον 10 νάρκες έχουν σπάσει την άγκυρα και πλέουν στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο αποτελεί πραγματική απειλή για τα πολεμικά πλοία και τα πολιτικά πλοία.

Το αχαλίνωτο έγκλημα, οι λεηλασίες και οι επιδρομές και οι θάνατοι αμάχων έχουν προκληθεί από τη μαζική ανεξέλεγκτη διανομή δεκάδων χιλιάδων μικρών όπλων από το ουκρανικό καθεστώς στον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματιών που απελευθερώνονται από τις φυλακές. Η κατάσταση θα χειροτερέψει στο μέλλον.

Η πορεία των εχθροπραξιών, οι μαρτυρίες των πολιτών που εγκατέλειψαν τους αποκλεισμένους οικισμούς και τους αιχμαλώτους Ουκρανών στρατιωτών δείχνουν ότι σήμερα η ικανότητα του AFU να αντισταθεί βασίζεται στο φόβο των αντιποίνων από τους νεοναζί. Οι εκπρόσωποί τους είναι ενσωματωμένοι σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες.

Το κύριο μέρος του καθεστώτος του Κιέβου είναι εθνικιστικές οργανώσεις όπως οι Αζόφ, Αϊντάρ, Δεξιός Τομέας και άλλοι που αναγνωρίζονται στη Ρωσία ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Μόνο στη Μαριούπολη, περιλαμβάνουν περισσότερους από 7.000 μαχητές, που μάχονται με το πρόσχημα των αμάχων, χρησιμοποιώντας τους ως "ανθρώπινη ασπίδα".

Οι μαχητές του τάγματος Αζόφ οδηγούν γυναίκες και παιδιά έξω από τα υπόγεια, απειλώντας τους με όπλα, και τα στέλνουν προς τις προωθημένες μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, προκειμένου να παρεμποδίσει την προέλαση της λαϊκής πολιτοφυλακής. Αυτό έχει γίνει κοινή πρακτική για αυτούς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντίθετα, επιδιώκουν να αποφύγουν περιττές απώλειες. Πριν από την έναρξη της επίθεσης, οι μονάδες της AFU καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή μάχης και να κινηθούν μαζί με τον εξοπλισμό και τα όπλα στο σημείο μόνιμης ανάπτυξης. Να μην αντιστέκεσαι όταν αρχίζει η επίθεση και αυτοί που αφήνουν τα όπλα τους εγγυώνται την ασφάλεια.

Οι πολίτες που συλλαμβάνονται σε εμπόλεμη ζώνη συμβουλεύονται πάντα να μένουν στα σπίτια τους.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι οργανώνονται σε όλες τις πόλεις για να απομακρύνουν τον πληθυσμό από την περιοχή των εχθροπραξιών, και διατηρείται επίσης η ασφάλειά τους.

Σε όλες τις πόλεις δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα οι μάχες και διατηρείται η ασφάλειά τους.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ουκρανικής ηγεσίας, η χώρα έχει γίνει πατρίδα 6.595 ξένων μισθοφόρων και τρομοκρατών από 62 κράτη.

Δεν υπόκεινται στους κανόνες του πολέμου και θα καταστραφούν ανηλεώς.

Σήμερα, ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων μειώνεται. Αυτό διευκολύνθηκε από χτυπήματα υψηλής ακρίβειας στις βάσεις τους και στα στρατόπεδα εκπαίδευσης. Στις 13 Μαρτίου, περισσότεροι από 200 μαχητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν στο Σταρίτσι και μόνο στον χώρο εκπαίδευσης Γιαβορόβσκι.

Σημειώνω ότι ούτε ένας ξένος μισθοφόρος δεν έφτασε στην Ουκρανία τις τελευταίες επτά ημέρες. Αντιθέτως, υπήρξε εκροή. Μέσα σε μια εβδομάδα, 285 μαχητές διέφυγαν στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ελπίζω χωρίς Stingers και Javelins.

Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι τα φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) και τα ATGMs εξαπλώνονται αρκετά γρήγορα, μαζί με τους μισθοφόρους που επιστρέφουν στην πατρίδα.

Γενικά, οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της δράσης έχουν επιτευχθεί. Οι μαχητικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει, για μια ακόμη φορά, να επικεντρώσουμε τις κύριες προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου - την απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Μέσα σε οκτώ χρόνια, στην περιοχή της λεγόμενης «επιχείρησης κοινών δυνάμεων», έχει δημιουργηθεί μια ζώνη άμυνας που είναι βαθιά περίκλειστη και καλά οχυρωμένη από άποψη μηχανικής, που αποτελείται από ένα σύστημα μονολιθικών, μακροπρόθεσμων κατασκευών από σκυρόδεμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, πριν από τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων προηγείται μια βαριά επίθεση στα οχυρά του εχθρού και τις εφεδρείες τους.

Κατά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι λαϊκές πολιτοφυλακές LPR και DPR ήρθαν αντιμέτωπες με μια ομάδα 59.300 ατόμων, που αποτελούσαν τις πιο έτοιμες για μάχη μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς και των εθνικιστικών σχηματισμών.

Ως αποτέλεσμα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας στη ζώνη του OOS έχασαν περίπου 16.000 ανθρώπους, ή το 26% της συνολικής τους δύναμης στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Πάνω από 7.000 εξ' αυτών ήταν ανεπανόρθωτες απώλειες.

Η αντικατάσταση των απωλειών εμποδίζεται από την απομόνωση της ουκρανικής ομάδας στρατευμάτων στο Ντονμπάς, λαμβάνοντας τον έλεγχο των σιδηροδρομικών σταθμών και των βασικών οδικών διαδρομών με δύναμη πυρός.

Η προμήθεια πυραύλων και πυρομαχικών, καυσίμων και τροφίμων στις ουκρανικές δυνάμεις έχει σταματήσει σχεδόν εντελώς.

Πλήττονται οι αποθήκες πυραύλων, πυροβολικού και πυρομαχικών, καθώς επίσης καυσίμων τα οποία βρίσκονται απευθείας στην περιοχή της Κοινής Επιχείρησης Δυνάμεων. Μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί 32 εγκαταστάσεις, ή το 61% του συνόλου.

Όλα τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, που κατασχέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης παραδίδονται στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Ήδη έχουν παραδοθεί 113 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 138 εκτοξευτές χειροβομβίδων Javelin και 67 εκτοξευτές χειροβομβίδων NLAW και άλλα τροπαία όπλα.

Μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έχουν απελευθερώσει το 93% του εδάφους της δημοκρατίας.

Οι μάχες διεξάγονται σήμερα στα περίχωρα του Σεβεροντόνετσκ και του Λυσιτσάνσκ.

Η λαϊκή πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ελέγχει το 54% του εδάφους. Η απελευθέρωση της Μαριούπολης συνεχίζεται.

Μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με τη λαϊκή πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ διεξάγουν επίθεση για την απελευθέρωση οικισμών δυτικά του Ντονέτσκ.

Δυστυχώς, υπάρχουν απώλειες μεταξύ των συντρόφων μας κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Μέχρι σήμερα, 1.351 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 3.825 έχουν τραυματιστεί.

Όλες οι λύσεις οικογενειακής στήριξης θα ληφθούν από το κράτος, αυξάνοντας τα παιδιά σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποπληρωμή δανείων, λύσεις στέγασης.

Λαμβάνουμε μεγάλο αριθμό εκκλήσεων από ρώσους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από το ναζισμό.

Επιπλέον, περισσότεροι από 23.000 ξένοι από 37 χώρες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να πολεμήσουν στο πλευρό των λαϊκών δημοκρατιών. Προσφέραμε στην ηγεσία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατίας των Λαών να δεχτεί αυτήν τη βοήθεια, αλλά είπαν ότι θα υπερασπίζονταν οι ίδιοι τη γη τους.

Έχουν αρκετή ισχύ και πόρους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν να διεξάγουν προγραμματισμένη ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποστολές που έχει ορίσει ο Ανώτατος Διοικητής.

Ομιλία του αρχηγού του Εθνικού Κέντρου Αμυντικού Ελέγχου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Συνταγματάρχη Mikhail Mizintsev
25 Μαρτίου 2022
Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία με τους αντίστοιχους στόχους και τα καθήκοντά της προηγήθηκε μιας οκταετούς περιόδου εξαιρετικά σοβαρής ανθρωπιστικής καταστροφής στο Ντονμπάς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι να πέσουν θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προκαλέσουν θανάτους άνω των 14,5 χιλιάδων ανθρώπων. Οι σχεδόν καθημερινοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τα εθνικιστικά τάγματα προκάλεσαν την καταστροφή 4.115 κτιρίων υποδομής και την καταστροφή 55.310, συμπεριλαμβανομένων οικιστικών κτιρίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων και πολλών άλλων κοινωνικών εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών, το 19,5 τοις εκατό των υποδομών των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το 37 τοις εκατό έχει υποστεί ζημιές από τη χρήση βαρέος οπλισμού από την Ουκρανία.

Από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2022, 1.451.304 πρόσφυγες είχαν εκτοπιστεί μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Λόγω της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης και της αύξησης της έντασης των βομβαρδισμών στο έδαφος του Ντονμπάς, μόλις από τις 18 έως τις 23 Φεβρουαρίου ο αριθμός των προσφύγων είχε αυξηθεί ραγδαία. κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ημερών, τα σύνορα της Ρωσίας έχουν περάσει από 106.946 άτομα.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός - 3.600.940 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, κυρίως ηλικιωμένων, παιδιών, γυναικών και ορισμένων ευπαθών ομάδων - συνέχισε να βομβαρδίζεται καθημερινά, σε υπόγεια χωρίς βασικές συνθήκες ζωής - χωρίς νερό, θερμότητα, ηλεκτρισμό, τρόφιμα ή φάρμακα.

Αυτή η περίοδος συγκρίσιμη με δύο Μεγάλους Πατριωτικούς Πολέμους 1941-1945 από την άποψη του χρονοδιαγράμματος προκάλεσε πολλά θύματα κάθε μέρα.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της αποκαλούμενης «πολιτισμένης» Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σκόπιμα σιωπούσαν όλα αυτά, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για τη μοίρα εκατομμυρίων κατοίκων των δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε υπό τις συνθήκες αυτής της εξαιρετικά σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης.

Από τις 4 Μαρτίου, η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε καθημερινή βάση, αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς, στις κατευθύνσεις του Κιέβου, του Τσέρνιγκοφ, του Σούμι, του Χάρκοβο και της Μαριούπολης, από τους οποίους ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Ρωσία και ένας ακόμη μέσω των ελεγχόμενων από το Κίεβο εδαφών προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ έναν ενιαίο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Ρωσική Ομοσπονδία για ολόκληρη την περίοδο.

Ταυτόχρονα, συντονίζουμε όλους τους πρόσθετους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που προτείνει το Κίεβο σε καθημερινή βάση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τηρούν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός σε όλες τις διαδρομές, παρά το γεγονός ότι αυτό επιβραδύνει το ρυθμό διεξαγωγής μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αλλά αυτό γίνεται αποκλειστικά για το συμφέρον της διάσωσης αμάχων.

Και από την ουκρανική πλευρά, συνεχίζεται ο συστηματικός βομβαρδισμός των ανθρωπιστικών νηοπομπών και οι απόπειρες μετατόπισης της ευθύνης για τις δικές τους απάνθρωπες πράξεις σε μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων. Έτσι, μόνο αυτήν την εβδομάδα, καταγράφηκαν 17 επιθέσεις σε πολίτες που ταξίδευαν κατά μήκος ανθρωπιστικών διαδρόμων, συμπεριλαμβανομένου του κυνικού βομβαρδισμού μιας συνοδείας προσφύγων από τη Μαριούπολη.

Εν όψει της σκληρής αντίθεσης από τις επίσημες αρχές της Ουκρανίας, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 419.736 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 88.373 παιδιών, έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία από επικίνδυνες περιοχές της Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ. 49.362 μονάδες προσωπικών μεταφορών πέρασαν τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Χωρίς καμία συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς, εννέα χιλιάδες ξένοι πολίτες που ζήτησαν βοήθεια βοηθήθηκαν στην εκκένωση.

Η Ρωσία εξακολουθεί να εργάζεται για την προετοιμασία, τη διανομή και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό των απελευθερωμένων εδαφών.

Συνολικά, παραδόθηκαν 5.043 τόνοι βασικών αναγκών, συσκευασίες τροφίμων όπως παιδικές τροφές, ζωτικά φάρμακα και προϊόντα υγιεινής. Πραγματοποιήθηκαν 617 ανθρωπιστικές δράσεις στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Κίεβο, Τσέρνιγοβ, Σούμι, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Νικολάγιεφ.

Όλοι οι Ουκρανοί κρατούμενοι στη Ρωσική Ομοσπονδία αντιμετωπίζονται όπως απαιτείται από τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Διατηρούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες, τους παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα, έγκαιρη και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Δεν υπόκεινται σε βία ή ψυχολογική πίεση. Δίνεται σε όλους η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συγγενείς.

Η αλληλεπίδραση με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τα θέματα αυτά οργανώνεται.

Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές αρχές, στο γενικό πλαίσιο της ανομίας που επικρατεί παντού στην Ουκρανία, παραβιάζουν κατάφωρα στοιχειώδη ανθρώπινα πρότυπα, για να μην αναφέρουμε τις απαιτήσεις των συμβάσεων της Γενεύης,

σχετικά με τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Παρά το γεγονός αυτό, ή το πιθανότερο σε αντίθεση με αυτό που κάνουν οι αρχές του Κιέβου, η ρωσική πλευρά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου με ανθρώπινο τρόπο και σεβασμό.

Έχοντας επίγνωση της φύσης όλων των υφιστάμενων δυσκολιών, καθώς και της ουσίας, της προέλευσης και του χαρακτήρα των προκλήσεων που πραγματοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου, λαμβάνοντας υπόψη την παθητικότητα των διεθνών οργανισμών, η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να ανοίγει και να διατηρεί ανθρωπιστικούς διαδρόμους κάθε μέρα και να ενημερώνει το ουκρανικό κόμμα και όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στρατηγός του Στρατού Sergei Shoigu αναφέρεται τακτικά στην ηγεσία της χώρας ως εφαρμογή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς οι προσπάθειες που υιοθετήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφάλειας στα απελευθερωμένα εδάφη.

No comments: