Monday, April 19, 2010

«Πυρηνική Ενέργεια για όλους, πυρηνικό όπλο για κανένα»

«Πυρηνική Ενέργεια για όλους, πυρηνικό όπλο για κανένα»


Η έναρξη διεθνούς διάσκεψης για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που θα διοργανωθεί στην Τεχεράνη με τίτλο «Πυρηνική Ενέργεια για όλους, πυρηνικό όπλο για κανένα» και στην οποία ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία, αναμένεται να συγκεντρώσει τα «βλέμματα» της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν 14 υπουργοί Εξωτερικών και δέκα υφυπουργοί, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα συμμετέχουν.

Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEC), Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε σχετικά: «Κατά τη διάσκεψη της Τεχεράνης, θα συζητήσουμε για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τη μη διάδοση των πυρηνικών και τη χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς, που αποτελούν τα θεμέλια της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT)».

Η Δύση περιμένει να ακούσει την επίσημη τοποθέτηση του Αχμαντινετζάντ στα όσα του καταμαρτυρεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενόψει των νέων, αυστηρότερων κυρώσεων, που περιμένουν ουσιαστικά την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβληθούν στο Ιράν.

No comments: