Monday, October 13, 2008

ΚΡΑΧ του 1929 23.000 αυτοκτόνησαν - 12 εκατομμύρια έμειναν άνεργοι - 1616 τράπεζες πτώχευσαν!















http://www.liberopoulos.gr/



πρώτα αποβιβάζονται οι "πολιτισμένοι" ευρωπαίοι από τις καραβέλες και λένε στους ντόπιους, είμαστε τα αφεντικά-

ακολουθούν οι πιστολάδες και οι σερίφηδες, κρεμάλες-

οι καουμπόηδες πάνω στα άλογα, κυνηγάνε τους ινδιάνους από τα βοσκοτόπια τους-

αρχίζει το πιστολίδι, ληστείες χρηματοαποστολών και τραίνων-

γαζώματα με σφαίρες από τους γκάγκστερ-

ρατσισμός, λιντσαρίσματα, ηλεκτρικές καρέκλες-

οπλοφορία, ο ξαφνικός θάνατος παραμονεύει-

δήμιοι με χαρτιά: τραπεζίτες, χρηματιστές, φούσκες-

πολεμοκάπηλοι δήμιοι: Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ-

αυτό ήταν το αμερικάνικο όνειρο...

"Δεν θα υπάρξουν άλλα κραχ στην εποχή μας"
, δήλωνε ο Άγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς το 1927, αλλά ο Dow Jones έχασε 12% στην Γουόλ Στριτ τη Μαύρη Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1929 και η αγορά 14 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της, φέρνοντας τις απώλειες της εβδομάδας σε 30 δις, δηλαδή δέκα φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολλά titanicos περισσότερα από όσα είχαν ξοδέψει οι ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο! Μετά το κραχ ο Dow Jones ανέκαμψε για λίγο στις αρχές του 1930, ξανακυλώντας στη συνέχεια στο κατήφορο του 1932. Η αγορά δεν επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα (πριν από τα τέλη του 1954 και στις 8 Ιουλίου) και το 1932 βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από το 1800!!!

Σκηνές ανησυχίας και φόβου περιέγραφε στα μέσα του 1929 ο αρχισυντάκτης του περιοδικού "Harper's" Frederick Lewis Allen, λίγο καιρό δηλαδή πριν η καταστροφή χτυπήσει τη πόρτα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, προκαλώντας ξαφνικά κύματα ανησυχίας στους ανυποψίαστους ως τότε επενδυτές και καταθέτες. Τελικά το κραχ του 1929 έστειλε στον άλλο κόσμο 23.000 αυτόχειρες.

29 Οκτωβρίου 1929 - το μεγάλο κραχ, μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακές καταστροφικές κρίσεις της αμερικανικής ιστορίας. Προηγήθηκε η Μαύρη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, που έδωσε μια εικόνα εκείνου που θα ακολουθούσε τη Μαύρη Τρίτη 29 Οκτωβρίου, δηλαδή την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ, που εκατομμύρια πολίτες της περίμεναν στις ουρές γιά ένα πιάτο φαγητό... Άλλωστε αυτό το κραχ σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου μακροχρόνιων συνεπειών για το ισχυρότερο κράτος της Υφηλίου, που τώρα βρίσκεται εντός του Τιτανικού και προχωράει προς τα παγόβουν

No comments: