Thursday, May 14, 2020

Η Νεα Μεγαλη Υφεση



Η Νεα Μεγαλη Υφεση
Λιγοτερη Δουλεια Δουλεια Για Ολους
Μερος Τριτο






Το Παραδειγμα της Αγγλιας

Απ’τη δεκαετία του 1990 άνοιξαν τα μαγαζιά σχεδόν όλη την εβδομάδα και ολο το 24ωρο για σουπερμαρκετ στην Αγγλια αντιγράφοντας την ΗΠΑ και αρχισαν να εμφανίζονται μεγάλα μολ παντου. Ολο το εποικοδόμημα βασίστηκε στα δάνεια, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από πολίτες της ΕΕ και εκτως ΕΕ προσθέτοντας περιπου αλλα 10-15 εκ πληθυσμό.

To 1970 περιπου το 32% του ΑΕΠ της Αγγλιας ασχολουταν με την παραγωγη βιομηχανικων προϊόντων που το 2010 ειχε πεσει σε λιγοτερο από 10%. Η οικονομια αλλαξε προσφερωντας υπηρεσιες σε τομεις όπως χρηματιστηριακές επενδυσεις, δημιουργια νεων κατοικιων, τουρισμο, τεραστια αυξηση σε πανεπιστιμιακη επενδυση, στη μουσικη, στα θεατρα κτλ.

Αυξηση της απασχόλησής στις υπηρεσεις την τελευταια εικοσαετια εγινε αφου αυτοι που εργαζοντουσαν δεν είχαν ελευθερο χρονο και το γεγονος ότι υποχρεωσαν και τις γυναικες να ξαναμπουν μαζικα στην αγορα εργασιας αφου οι μισθοι με την αποβιομηχανοποίηση δεν αντανακλουσαν το κόστος της ζωης. Οι νεες εργασιες που δημιουργήθηκαν καλυφθήκαν με δανεια, προωρη συνταξιοδοτηση, πανω από μια δουλεια, δημιουργια στρατιες αυτοαπασχολουμένων. Με βαση κυβερνητικες πηγες πανω από 8εκ ατομα στην Αγγλια ενώ εργαζονται δεν μπορουν να επιβιωνουν αξιοπρεπώς και αυτό ηταν πριν τα τελευταια γεγονοτα οπου εχουν προσθετει αλλα 2εκ στα ταμεια ανεργιας, με πανω από 3εκ πλυθησμο να περνουν φαγητο από συσσίτια.





Πινακας βιομηχανικης παραγωγης δειχνει τι προ υπήρξε στην Παγκοσμια Οικονομια πριν την Καραντινα με την Ιαπωνια, ΕΕ, Αφρικη, Λατινικη Αμερικη να δειχνουν πτωση, ΗΠΑ σταστιμοτητα και Κινα αυξηση

Ο μισος περιπου πλυθησμος με πτυχιο στην Αγγλια (που τωρα περνει δανειο για να το αποκτησει) δεν εργαζεται καν σε τομεα που εχει σχεση με την εκπαιδευση και το γεγονος ότι με το ένα τριτο του εργαζομενου λαου μπορουν να παραγουν τωρα τα ιδια αυτοκινητα με το 1970 σημαινει ότι η παραγωγηκοτητα δεν ανταποκρινεται στις αναγκες του πλυθησμου.

Το ότι ανεστειλαν την οικονομική δραστηριοτητα και εστειλαν τον κοσμο σπιτι δεν σημαινει ότι οι αντιφασεις σταματησαν ουτε ότι αναστάλθηκαν απλα σιγοβράζουν μεχρι να γινει ξέσπασμα.

Τωρα δημοσιευσαν τα οικονομικα αποτελεσματα της Αγγλιας για τους πρωτους τρεις μηνες του 2020 και βλεπουμε ότι η πτωση της οικονομιας ήταν 5.8% του ΑΕΠ το μεγαλυτερο νουμερο πτωσης από το 1955 που αρχισαν να μετρανε και πρεπει να γνωριζουμε ότι η Καραντινα εγινε 23 Μαρτιου δηλαδη την τελευταια εβδομαδα των μετρησεων αρα η πτωση ειδη ειχε αρχισει. Και μετα απο δυο μηνες Καραντινας η ανεργια ανεβηκε 2εκ απ'τον πλυθησμο
https://www.bbc.co.uk/news/business-52641807

Τα Γελοία Μετρα για τον Κοροιδο ιο
Έχοντας παραμυθιάσει τον κοσμο με τον Κοροιδο ιο και τα mετρα ‘προστασιας’ των μεγαλων εταιριων που επεβαλαν στα χρηματιστηρια, τραπεζες, σουπερμαρκετ κτλ. τωρα υποχρεωνονται να επιστρεψουν στην ‘παλια κανονικοτητα’ χωρις να επιστρεψουν και βαζοντας περιοριστικά μετρα για να ξαναπαιξουν το παραμυθι όταν τους ξανα-χρειαστει ειδηκα στις μορφες που τους διευκολύνει δηλαδη στο να μην συνωστίζεται κοσμος στους δρομους η σε πολιτικες οργανωσεις.


Γεμισαν το Δουβλινο με Αφισσες οπου λενε οτι ο Κορονοιος Ειναι Μουφα Ιος μετρο να εισαγουν την ΝΤΠ

Εχουμε μπει σε ένα αγωνα δρομου οπου οι παγκοσμιοποιητες προσπαθουν να ανατρεψουν την ταση κοντρα στην παγκοσμιοποιηση (αρχικα με το δημοψήφισμα για το Μπρεξιτ, την ανοδο του Τραμπ, την προσπαθεια επιστροφης των Αμερικανων στρατευματων απ’τις πολεμικης περιπετειες στο εξωτερικο, την αναδιαπραγμετευση της ΝΑΦΤΑ, εμπορικου πολεμου ΗΠΑ-Κινας κτλ) και αυτό που χαρακτηριζει την νεα κατασταση είναι ότι τοσο οι παγκοσμιοποιητες οσο οι αντιθετοι δεν εχουν προγραμμα πραγματικης εξοδου απ’την θανατηφορα κριση του παγκοσμιοποιημενου καπιταλισμου. Η ιστορια δεν πηγαινει ποτε πισω ακομα και όταν φαινεται ότι ετσι είναι.

Ο αγωνας για την ελευθερια περναει μεσα απ’το ανοιγμα των οικονομίων και κοντρα στην επιβολη παραλογων μετρων που βοηθανε απλα τις μεγαλες εταιριες και αφανιζουν τους εργατες και τους μικρομεσαίους και ανοίγει το δρομο για την προσπαθεια επιβολης οικονομικης αυταρκειας στους τομους που υπερισχυουμε και την δημιουργια αναλογων δασμων προστατευτισμου στα εισαγωμενα αφου η διασπαση της παγκοσμιας καπιταλιστικης αλυσιδας θα επηρεάσει ολο και πιο πολύ πολλές χώρες και θα επρεπε να ετοιμαζομαστε προς αυτό το σκοπο αφου η επιβιωση μας σαν εθνος περναει μεσα από αγωνα επαναστατικων απελασεων προιωντων που ανταγωνιζονται αυτά που εμεις οι ιδιο μπορει να παραγουμε και τα λαθροεποικιστικα παρασιτα που εφεραν οι κυβερνησεις όταν νομιζαν ότι θα μπορουσαν να αλλαξουν και να διαλυσουν την κοινωνικη συνθεση της κάθε χωρας. Τωρα επικεντρωνονται στον διαμελισμο του κοινωνικου ιστου καταργωντας θρησκείες, παραδοσεις, τροπο ζωης αποσκοπώντας σε ένα μαζικο ατομισμο με τα ακρως αντιδραστικα μετρα περιορισμου.



Οι αλλαγες που ευαγγελιζονται στο Δημοσιο είναι να προσπαθησουν να ξανασχολασουν οσους μπορουν αφου ετσι και αλλιως θα ξανασυρρικνωθει πληρως η οικονομια, με την χρησιμοποιηση τεχνολογιας πχ καμερες στα σχολεια που αποσκοπουν περα απ’την αστυνομευση την εργαλειοποιηση της τεχνικης γνωσης των καθηγητων οπου θα μπορουν να γραφουν τα μαθηματα και να τα ξαναχρησιμοποιουν σε άλλες ταξεις, πραγμα που διαφορα Πανεπιστημια εχουν κανει παγκοσμιως διδασκωντας ταξεις ταυτοχρονα με μαθητες σε πολλες πολεις, η να προωθήσουν την εργασια απ’το σπιτι σπαζοντας ετσι την κοινωνικη συναστροφη υπαλληλων και ετσι μπορουν να τους σχολανε με μαιλ κτλ. Φυσικα πολλα από αυτά είναι τελειως γελοια αφου το κοστος για να τα στησεις θα ξεπερναει προ πολλου οποιοδηποτε κερδος και τα σχολεια δεν μπορει να λειτουργουν εξ αποστασεως που ζητησε ο Προεδρος Κουομο με τον Μπιλ Γκειτς για την Νεα Υόρκη….αρα είναι όνειρα θερινός νυχτος όπως το γελοιο αιτημα της Ζιονιστικης μπανανιας απ’τον Νετανανχιου που ζητησε μικροτσιπ σε όλα τα νεογεννητα παιδια…


Σε Γαλλικο Νηπιαγωγειο τα Παιδια σε Απομωνοση την ωρα του φαγητου

Η πανδημια του Καπιταλισμου στη Κινα
Τρεις φορες προηγουμενα εχει γινει παγκοσμια κριση που οδηγησε σε Μεγαλη Υφεση την τελευταια δεκαετια του 19αιωνα, 1929-32 και στις μερες μας. Και στις δυο προηγουμενες φορες η απαντηση ηταν δασμοι, φορολογιες σε εισαγωμενα και οικονομικο πολεμο αναμεσα σε εθνικα κρατοι η σε συνασπισμων κρατων.

Οι παγκοσμιοι ιμπεριαλιστικοι πολεμοι προσπαθησαν να λυσουν το ζητημα αυτο. Τι γινεται στις μερες μας;
Διασπαση του παγκοσμιου καπιταλισμου δηλαδη των Παγκοσμιοποιητων-Κινα και ΗΠΑ. Αυτη η διασπαση θα τιναξει στον αερα την ΕΕ. Η ψευδο αριστερα υποστηριζει τις Καραντινες επειδη γουσταρει παγκοσμιοποιηση και δεν θελει ουτε το κλεισιμο συνορων, ουτε την απελαση λαθροεποικιστων και υποστηριζει τις πολυεθνικες.

Με βαση στοιχεια του Παγκοσμιου Οργανισμου Εργασιας 2.7 δις πλυθησμο ηταν σε καραντινα και αυτο αντιπροσωπευει το 70% των εργατων σε ανεπτυγμενες χωρες. Μιλαμε δηλαδη για μια προληπτικη παγκοσμια βαναπαρτιστικη χουντα που προσπαθει να επιβληθει και να αλλαξει τον συσχετισμο των δυναμεων:

1) κατα των εθνικων κρατων
2) κατα της εργαζομενες μαζες, τους αυτοαπασχολουμενους και τους μικρομαγαζοτερες


Το 2008-9 το χρέος επί ΑΕΠ στη Κινα ήταν γύρω στα 180% τώρα εφτασε στα 300%
Η Καραντίνα της «πανδημίας» βοηθάει την Παγκοσμιοποίηση;
Ένας από τους πολλούς λόγους, που μας οδηγούν στο ότι η καραντίνα υπήρξε εσκεμμένη και προετοιμασμένη, είναι η απάντηση στο ποιόν εξυπηρετεί. Η Οικονομική επιβολή των πολυεθνικών είναι και ο πρωταρχικός λόγος που συνέβησαν όλα αυτά. Συμπέρασμα πρώτον. Είναι βλακεία να πιστεύουμε ότι πίσω απο τον Κοροιδοιό βρίσκονται οι ΗΠΑ. Θα έλεγα η Κίνα σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κεφάλαιο και τους Παγκόσμιους Οργανισμούς. Η συνεισφορά του κάθε Τσιόδρα -αν αγαπούσε τη δουλειά του, αλλά και τον κόσμο που «ενημερώνει» - θα ήταν να μας διευκρινίσει, αν ο ιός παρασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο.

Η καραντίνα έδωσε καίριο χτύπημα στο κεφάλαιο των Εθνικών Κρατών; Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν ή πρόκειται να κλείσουν παγκοσμίως με την καραντίνα; Δεν έχω ακόμα στατιστικά στοιχεία, αλλά πιστεύω ότι το νούμερο είναι ασύλληπτο. Βλέπω απο την ψωροκώσταινα. Ήδη απο τα μνημόνια κρίνοντας απο την επίσημη ανεργία, που είναι αναξιόπιστη, οι μισές επιχειρήσεις είχαν ήδη κλείσει. Τώρα το δεύτερο κύμα, έρχεται να σκάσει πάνω σε μιά ήδη αποδυναμωμένη και φυτοζωούσα επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε. Πόσες επιχειρήσεις δεν άνοιξαν αυτές τις μέρες, πόσες δεν θα ανοίξουν τις επόμενες βδομάδες, πόσες θα ξανακλείσουν μετά από μερικές μέρες, και πόσες θα απολύσουν προσωπικό και θα μικρύνουν συνειδητά προκειμένου να επιβιώσουν. Σε βάθος εβδομάδων πέραν απο την τεράστια ανεργία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τη φτωχοποίηση των μεσαίων και μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας.

Υπαρχει η αποψη ότι το προτσες αυτό ολοκληρωθηκε αρα προς τι τα προληπτικα μετρα καραντινας; Γιατι η κοντρα με Κινα; Και εαν η κοντρα με Κινα ειναι εικονικη και οι δυο πτερυγες συμφωνουν στα μετρα του Κοροιδου ιου τοτε θα πρεπει να πουμε οτι η Κινα θα υπερισχύσει αφου εχει ειδη επιβάλλει δικτατορικα μετρα ελεγχου στον ιδιο της τον πληθυσμου και οτι στην επομενη φαση οταν: η ΗΠΑ βαλει κυρωσεις, η αρνηθει να πληρωσει τα ομολογα που εχουν οι Κινεζοι, η κανει κατασχεσεις σε Κινεζικες εταιριες στην ιδια την ΗΠΑ θα δουμε Κινεζικα στρατευματα να φτανουν στην Αμερικανικη ηπειρο;

Σε αντιδιαστολη με το 2008-9 η κριση φετος επισης χτυπαει την Κινα, η δευτερη μεγαλυτερη οικονομια στον πλανητη. Με βαση την εφημεριδα τις Νοτιο-Κινεζικης Ημερησιας Εφημεριδας “τα κερδοι στις Κινεζικες βιομηχανικες εταιρείες επεσε 38.3% στους πρωτους δυο μηνες του 2020 η μεγαλυτερη πτωση που γραφτηκε ποτε για την δευτερη μεγαλυτερη οικονομια στο πλανητη”. Η ανεργια εφτασε επισης επισης επισημως στα 6.2% σε σχεση με το 4.9% του Απρλιο 2018.

Χρηματιστης σε εταιρια Upright Asset εγραψε όμως ότι “η ανεργια συσχετιζεται μονο με τους κατοικους των πολεων που είναι περιπου 450εκ και ότι 300εκ είναι προσθετοι εσωτερικοι εργατες απ τα χωρια απ’τους οποιους τα 200εκ μπορει να εχουν μπει σε διαθεσιμοτητα η παρτ ταιμ αρα το πραγματικο νουμερο ανεργιας είναι πολλαπλασιο και μπορει να αντιστοιχει το 25% των 750εκ εργατων” δηλαδη γυρω στα 180εκ και για να καταλαβει κανεις γιατι νουμερα μιλαμε ο πλυθησμος της ΕΕ που είναι ενεργος δηλαδη 16-64χρονο αντιστοιχει γυρω στα 300εκ “Πανω από 460.000 Κινεζικες εταιριες εκλεισαν τους πρωτους 4 μηνες του 2020”

Sidney Leng: Coronavirus: nearly half a million Chinese companies close in first quarter as pandemic batters economy, South China Morning Post, 6 April 2020 https://www.scmp.com/ economy/china-economy/article/3078581/coronavirus-nearly-half-million-chinesecompanies-close-first

Το σοκ στην παγκοσμια οικονομια απ τον Covid-19 εχει γινει πιο γρηγορος και πιο καταστροφικος απ΄την Μεγαλη Υφεση του 1929. Στις προηγουμενες υφεσεις τα χρηματιστηρια επεσαν 50%, η δανειοληπτικες αγορες παγωσαν, τεραστιες χρεοκοπιες ακολουθησαν και η ανεργια ξεπερασε το 10% και το ΑΕΠ επεσε κατά 10% ετησιως. Όλα αυτά όμως εκαναν τρια χρονια να γινουν πραξη. Στην σημερινη κριση καταστροφικες μακροοικονομικες και χρηματιστηριακες καταστροφες εχουν εμφανιστεις σε τρεις εβδομαδες

Nouriel Roubini: A Greater Depression? Mar 24, 2020, https://www.project-syndicate.org/ commentary/coronavirus-greater-great-depression-by-nouriel-roubini-2020-03

Η διασπαση της παγκοσμιας καπιταλιστικης αλυσιδας είναι λοιπον ειδη εδώ. Αυτή η διασπαση θα χαρακτηρισει την επομενη περιοδο μαζι με την μαζικη ανεργια και πως θα αντιμετωπιστει αυτό τοσο από αυτους που κυβερνουν αλλα και το λαικο κινημα που θα εχει την πλατη του στο τοιχο οσο ποτε αλλοτε.

No comments: