Thursday, June 03, 2010

Βελγιο Ακυβερνησια Νεο-Απαρτχαιντ = Τελος Εθνικων Κρατων

Ενω ολα τα λεφτα πανε στο κεντρο το γεγονος το τι γινεται στο Βελγιο στο κεντρο της ΕΕ αποσιωποιηται σκοπιμα απ'τα ΜΜΕ.

Στο ετος 2008 αρχισαν σφοδρες απεργιες του δημοσιου τομεα κοντρα στις περικοπες της κεντρικης κυβερνησης που θα χτυπαγε τις περιοχες οπου κατοικουν γαλλωφωνοι, γερμανοφονοι και ολλανδοφωνοι αφου αυτοι οι τρεις εθνοτητες απαρτιζουν τους Βελγους.

Ενω επι μηνες γινοντουσαν κοντρες που θυμιζαν ξανα την δεκαετια του 1970 σιγα αλλα σταθερα το μεγαλο κεφαλαιο αρχισε να χρηματοδοτεις φυγοκεντρικες τασεις διασπασεις του Βελγιου και τις κοντρες των διαφορων περιοχων κοντρα στις αλλες.

Πως εξυγηται αυτο και πως ενω επισημως η ΕΕ διαμεσου των νομων των Βρυξελων εφαρμοζουν την πολυπολιτισμικοτητα στις Βρυξελλες εφαρμοζουν νομους νεο-απαρτχαιντ και πως δεν λεει κανενας απ'τα ΜΜΕ τιποτα απολυτως.

Στην δεκαετια του 1970 τα Πανεπιστημια ειχαν ατομα και απ'τις δυο κυριες εθνοτητες των Γαλλοφονων και των Ολλανδοφονων. Ομως σε καποια στιγμη τα χωρισαν και δεν συναντιονται ποτε.

Η Βρυξελλες ενω ειναι Γαλλοφωνη πολη ειναι περικυκλωμενη απο Ολλανδοφωνους. Σε μια πολη την Λινκεμπικ οπου μενουν 5,000 κατοικοι εκλεχτηκε Ολλανδοφωνος που μιλαει Γαλλικα και επειδη το 85% των κατοικων εκει στην πολη ειναι Γαλλοφωνοι του απαγορευσαν να κυκλοφορει εκλογικα εντυπα στα ...Γαλλικα και να παρει την θεση του Δημαρχου παρολλο που εκλεχτηκε.

Η αποθεωση του Νεο-Απαρτχαιντ λοιπον στο κεντρο των Βρυξελλων.

2 comments:

Γιώργος said...

Είναι απείρως πιο εύκολο να βρει κανείς έναν φλαμανδόφωνο ή γερμανόφωνο Βέλγο που μιλά και Γαλλικά, παρά έναν γαλλόφωνο που μιλά την οποιαδήποτε ξένη γλώσσα.

Το απάρτχαϊντ ξεκινά από τα μυαλά των ανθρώπων. Στο οποιοδήποτε πρόβλημα συνεννόησης, οι αποκλειστικά γαλλόφωνοι σίγουρα έχουν λίγο παραπάνω φταίξιμο.

Οι Βρυξέλλες αποτελούν την πρωτεύουσα της Φλάνδρας, οπότε θα περίμενε κανείς να είναι κατά πλειοψηφία φλαμανδόφωνες.

vngelis said...

Μονο που παλια φοιτουσαν στα ιδια πανεπιστημια. Καποιος πολιτικος ειπε οτι αυτο δεν πρεπει και του χωρισε. Και αφου εγιναν απειρες απεργιες το 2008 οι κυβερνωντες εκαναν το παν για να διασπασουν τον κεντρικο ελεγχο και να εντεινουν τις διασπαστικες τασεις που βασιζονται εν μερει στις γλωσσικες διαφορες.

Οτι δηλαδη προσπαθουν να κανουν και εδω με το σχεδιο Καλλικρατη