Friday, November 03, 2006

Ρωσοι Εναντιων Μεταναστες...

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΜΠΕΛΟΦ

Πρόσωπα
Οι Ρώσοι και η «πεθερά»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αρχηγός της ρωσικής ακροδεξιάς οργάνωσης Δράση Εναντίον των Παράνομων Μεταναστών

Ο Αλεξάντρ Μπέλοφ σχεδιάζει για τις 4 Νοεμβρίου συγκεντρώσεις σε 10 ρωσικές πόλεις με το σύνθημα «Αυτή η χώρα είναι δική μας». Είναι ιδρυτής και αρχηγός μιας ακροδεξιάς οργάνωσης με την ονομασία Δράση Εναντίον των Παράνομων Μεταναστών (DPNI), η οποία πραγματοποιεί ρατσιστικές εκστρατείες με στόχο να διώξει από τη χώρα τους ξένους εργάτες. Ο Μπέλοφ γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα πέρυσι, όταν η DPNI προσέφερε χρηματικό βραβείο σε μια Ρωσίδα που κατηγορούνταν ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν οδηγό ταξί. Κατά τη δίκη της, που καλύφθηκε εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα κατέθεσε ότι ο οδηγός είχε προσπαθήσει να τη βιάσει. «Απάλλαξε τη Μόσχα από έναν βιαστή», δήλωσε ο Μπέλοφ, και μάλιστα ξένο. Το δικαστήριο καταδίκασε τη γυναίκα, αλλά η ετυμηγορία ανατράπηκε μετά την κινητοποίηση που προκάλεσαν ο Μπέλοφ και η DPNI. Τον περασμένο μήνα η DPNI οργάνωσε μια διαδήλωση στη βόρεια πόλη Κοντοπόγκα έπειτα από έναν καβγά σε μπαρ ανάμεσα σε Ρώσους και Τσετσένους. Ο Μπέλοφ ήταν ο ομιλητής και η διαδήλωση κατέληξε σε λεηλασίες καταστημάτων που ανήκαν σε Τσετσένους και άλλους μετανάστες, οι οποίοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τρομοκρατημένοι την πόλη.

Ο Μπέλοφ είναι 30 ετών και ανήκει στην πρώτη μετασοβιετική γενιά της Ρωσίας. Υπήρξε μέλος της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Παμιάτ, η οποία έχει τώρα ατονήσει, καθώς πολλοί ηγέτες της φυλακίσθηκαν για αντισημιτικές δηλώσεις και ενέργειες. Το επώνυμό του ήταν Πότκιν, αλλά το άλλαξε για να αποστασιοποιηθεί, όπως λέει, από την εποχή που ήταν ενταγμένος στο Παμιάτ (το όνομα «Μπέλοφ» προέρχεται από τη ρωσική λέξη για το «λευκό»). Το 2002 ίδρυσε το DPNI εκμεταλλευόμενος έναν νέο ρωσικό εθνικισμό που αναδύθηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και στηρίχθηκε στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Μπέλοφ ισχυρίζεται πως δεν είναι ρατσιστής. Λέει πως η Ρωσία ουδέποτε ήταν χώρα ανοικτή στη μετανάστευση, αλλά μια αυτοκρατορία που κατακτούσε άλλους, οι οποίοι έπρεπε τότε να προσαρμοστούν στις αξίες της πλειοψηφίας. Μα, οι άνθρωποι από την Τσετσενία και τον Βόρειο Καύκασο δεν είναι Ρώσοι πολίτες; «Στον Καύκασο ο κόσμος ζει σ' ένα διαφορετικό πολιτιστικό επίπεδο ανάπτυξης», λέει ο Μπέλοφ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Και εξηγεί: «Οι Ρώσοι είναι ένας επαρκώς ανεκτικός λαός. Ζούσαμε καιρό μαζί μ' έναν τεράστιο αριθμό λαών σαν μια οικογένεια. Και μια μέρα η πεθερά έρχεται για επίσκεψη και όλα είναι καλά. Αλλά μετά η πεθερά φέρνει τον αδελφό της, τη μητέρα της, θείους, θείες. Μετά αποφασίζουν να ζήσουν για πάντα στο διαμέρισμά σου. Κι εσύ πρέπει να πεις, "Πεθερά, δεν μπορείς να έρχεσαι άλλο για επίσκεψη"». Τόσο απλά!


ΤΑ ΝΕΑ , 27/10/2006

No comments: