Tuesday, October 06, 2015

Ο Σορός και η Λαθρομετανάστευση στην ΕΕ

Μήνυμα
antivirus
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Οκτ 05, 2015 1:21 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η Ευρώπη ζει προεπαναστατική περίοδοΑπάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το παρακάτω είναι πρόχειρη μετάφραση άρθρου του Σόρος για την διευρυμένη εισαγωγή αλλοδαπών εργατών και εργατριών από την Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Β. Αφρική. Είναι καλό να το διαβάσουμε προσεκτικά για να καταλάβουμε τι ετοιμάζουν σε βάρος των λαών της Ευρώπης και ποιος είναι ο συσχετισμός Δύναμης. Ο Σόρος, όπως θα διαπιστώσετε έχει κεντρικό ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση. Ο μαζικός εποικισμός της Ευρώπης θα προκαλέσει σοβαρή κρίση και κοινωνικό κλονισμό ολόκληρης της Ηπείρου. Τα ευρωπαϊκά έθνη θα αντιδράσουν, είναι αναγκασμένα να αντιδράσουν, η οικονομική ολιγαρχία αμφισβητεί την ίδια τους την ύπαρξη. Το σχέδιο της είναι να τα γονατίσει και να τα υποτάξει στηριγμένη σε εκατομμύρια αλλοδαπούς, που γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό τους εισάγει. Οι προϋποθέσεις για το ιστορικό τέλος του καπιταλισμού δεν έχουν απλά ωριμάσει, σαπίζουν. Η εργατική τάξη σε ολόκληρη την ήπειρο είναι ήδη στους δρόμους. Η Ευρώπη ζει προεπαναστατική περίοδο. Το ζήτημα είναι να αποκτήσει αντάξια ηγεσία. Μια ηγεσία επαναστατική.

Οικοδομώντας το Σύστημα Ασύλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την έλλειψη μιας κοινής πολιτικής ασύλου, η οποία έχει μετατρέψει τη φετινή αυξανόμενη εισροή προσφύγων από ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα σε μια ακόμη πολιτική κρίση. Κάθε κράτος μέλος έχει εγωιστικά επικεντρώθηκε σε δικά του συμφέροντα, που συχνά δρουν ενάντια στα συμφέροντα των άλλων. Αυτό προκαλεί πανικό μεταξύ των αιτούντων άσυλο και το ευρύ κοινό, αλλά και των αρχών που είναι αρμόδιες για τη δημόσια τάξη. Οι αιτούντες άσυλο είναι τα κύρια θύματα.

Η ΕΕ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία επαναβεβαιώνει την αποτελεσματική διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια των ροών των αιτούντων άσυλο, ώστε να λάβουν χώρα σε ένα ασφαλές, ομαλό τρόπο και με ρυθμό που αντικατοπτρίζει την ικανότητα της Ευρώπης να τους απορροφήσει. Για να είναι ολοκληρωμένη, το σχέδιο πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι λιγότερο διασπαστική και πολύ λιγότερο ακριβή το να διατηρήσει το δυναμικό των αιτούντων άσυλο κοντά στην τρέχουσα τοποθεσία τους.

Δεδομένου ότι η προέλευση της σημερινής κρίσης είναι η Συρία, η μοίρα του πληθυσμού της Συρίας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αλλά και άλλοι αιτούντες άσυλο και κοινοί μετανάστες δεν πρέπει να λησμονούνται. Ομοίως, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να συνοδεύεται από μια συνολική απάντηση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή των κρατών μελών της. Αυτό θα διανείμει το βάρος της συριακής κρίσης σε μεγαλύτερο αριθμό κρατών, για την ίδρυση τα παγκόσμια πρότυπα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αναγκαστικής μετανάστευσης γενικότερα.

Εδώ είναι τα έξι συστατικά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Πρώτονη ΕΕ πρέπει να δεχτεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αιτούντων άσυλο ετησίως για το προβλέψιμο μέλλον. Και, για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να μοιραστεί το βάρος δίκαια - μια αρχή ότι η ειδική πλειοψηφία διαπιστώθηκε τελικώς, στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης.

Η επαρκής χρηματοδότηση είναι κρίσιμη. Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει 15.000 € ($ 16.800) ανά αιτούντα άσυλο για καθένα από τα δύο πρώτα χρόνια για να βοηθήσει τη στέγαση κάλυψη, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το κόστος - και να κάνει την αποδοχή των προσφύγων πιο ελκυστική για τα κράτη μέλη. Έτσι μπορεί να αυξήσει αυτά τα κεφάλαια με την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες δυνατότητες δανεισμού της ΑΑΑ, η οποία θα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής φορολογικών κινήτρων και δικαιολογείται για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι εξίσου σημαντικό να επιτραπεί στα δύο κράτη και τους αιτούντες άσυλο να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο εξαναγκασμό. Η τοποθέτηση των προσφύγων εκεί που θέλουν να πάνε - και όπου θα ήθελαν - είναι εκ των ων ουκ άνευ μια επιτυχία.

Δεύτερον, η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για την παροχή επαρκούς χρηματοδότησης για το Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία να στηρίξει τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν σήμερα στις χώρες αυτές.

Μέχρι στιγμής, μόνο ένα κλάσμα χρηματοδότησης που απαιτείται για βασική φροντίδα έχει αυξηθεί. Εάν η εκπαίδευση, η κατάρτιση, και άλλες βασικές ανάγκες έχουν συμπεριληφθεί, το ετήσιο κόστος είναι τουλάχιστον 5.000 € ανά πρόσφυγα, ή 20 δισεκατομμύρια €. Η Βοήθεια της ΕΕσήμερα προς την Τουρκία, αν και διπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθεί να ανέρχεται σε μόλις € 1 δις. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με το καθεστώς εμπορικών προτιμήσεων στην περιοχή,περιλαμβανομένης της Τυνησίας και Μαρόκου, για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο για τους ντόπιους όσο για τους πρόσφυγες.

Η ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε ετήσια δέσμευση για τις χώρες της πρώτης γραμμής σε 8-10 δισ € τουλάχιστον, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί στο ποσό των μακροπρόθεσμων ομολόγων που εκδόθηκαν για την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Τρίτον, η ΕΕ πρέπει να αρχίσει αμέσως τη δημιουργία ενιαίου σχεδίου Μεταναστευτικού Οργανισμού για το Άσυλο και ενιαίο ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλάκων. Το σημερινό συνονθύλευμα από 28 διαφορετικά συστήματα ασύλου δεν λειτουργεί: είναι ακριβό, αναποτελεσματικό και παράγει βασανιστικά και αντιφατικά αποτελέσματα στον προσδιορισμό ποιος είναι επιλέξιμος για άσυλο και ποιος όχι. Ο νέος οργανισμός θα βελτιώσει σταδιακά τις διαδικασίες θα θεσπίζει κοινούς κανόνες για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, συνεπής στα οφέλη και θα αναπτύξει μια αποτελεσματικότητα, σεβασμό στα δικαιώματα αλλά και στην πολιτική επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης στην περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

Τέταρτον, πρέπει να καθοριστούν ασφαλή κανάλια για τους αιτούντες άσυλο, αρχίζοντας με τη μεταφορά τους από την Ελλάδα και την Ιταλία στις χώρες προορισμού τους. Αυτό είναι πολύ επείγον, προκειμένου να ηρεμήσει τον πανικό. Το επόμενο λογικό βήμα είναι να επεκταθεί σε ασφαλείς δρόμους προς την Frontline περιοχή, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των μεταναστών που χρησιμοποιούν την επικίνδυνη διάβαση της Μεσογείου.

Πέμτον, Αν οι αιτούντες άσυλο έχουν μια λογική πιθανότητα να φτάσουν στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται. Αυτό θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες πρώτης γραμμής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, και για τη δημιουργία κέντρων επεξεργασίας των στοιχείων - με την Τουρκία ως προτεραιότητα.

Οι λειτουργικές και οικονομικές συμφωνίες που έχει αναπτύξει η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων για τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Αυτό είναι το πέμπτο τμήμα του συνολικού σχεδίου.

Τελικά, για να απορροφήσει και να ενσωματώσει πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε ένα χρόνο, η ΕΕ πρέπει να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα – τις ΜΚΟ, τις εκκλησιαστικές ομάδες, και οι επιχειρήσεις να ενεργήσουν ως χορηγοί. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο επαρκή χρηματοδότηση, αλλά ανθρώπινες ικανότητες και Τεχνολογικές Γνώσεις που θα ικανοποιούν τους μετανάστες και αλλά και τους χορηγούς..

'Εκτο, Η έξοδος από τον πόλεμο στη Συρία δεν πρέπει ποτέ να εξελιχθεί σε κρίση. Είναι καιρό στα σκαριά, εύκολο να προβλεφθεί, και είναι κατ 'εξοχήν διαχειρίσιμη από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά το σχέδιό του, υποτάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην ασφάλεια των συνόρων και απειλεί να διαιρέσει και να καταστρέψει την ΕΕ αποκηρύσσοντας τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε, παραβιάζοντας τους νόμους που υποτίθεται ότι πρέπει να τις διέπουν.

Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί με μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που θα βάλει ένα τέλος στον πανικό και το περιττό ανθρώπινο πόνο.

https://www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09#HXkr7mzV3mgmrjTJ.99
Επιστροφή στην κορυφή

No comments: