Sunday, May 04, 2014

Εμπόλεμη η κατάσταση στην Ουκρανία

Είναι φανερό πως ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ είναι ενάντια σε αυτό που έχει συμβεί σε όλη την Ουκρανία. Στο ότι οι εξεγερμένοι έχουν πάρει τα όπλα, και καταλάβει ειδικά οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία δημόσια κτήρια ολόκληρες πόλεις και επιδιώκουν να καθορίσουν οι ίδιοι της τύχες τους. Να ψάχνουν τα πατήματά τoυς μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και του αδιεξόδου της καπιταλιστικής στροφής από τους πρώην γραφειοκρατες ψευτοκομμουνιστές που έφεραν τον Ουκρανικό λαό στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Με την βίαιη ανατροπή του «ρωσόφιλου» προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από ετερόκλιτες εξεγερτικές δυνάμεις που ο καθένας είχε τους δικούς του σκοπούς. Λόγω έλλειψης επαναστατικού οργανωμένου κόμματος της εργατικής τάξης η εξέγερση δεν κατάφερε να εξελιχθεί σε επανάσταση, με αποτέλεσμα το κενό εξουσίας να περάσει στην δυτική Ουκρανία προσωρινά στην φιλοδυτική μεταβατική κυβέρνηση, και τους ρωσόφωνους στην Ανατολική Ουκρανία να επιδιώκουν απόσχιση και την ένταξη τους στη ρωσική ομοσπονδία, στα πρότυπα της Κριμαίας.

Ο Πούτιν σαν εκφραστής της ρώσικης ολιγαρχίας για το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν να εξασφαλίσει τις ρώσικες στρατιωτικές ναυτικές βάσεις στην Κριμαία, κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα της Ρώσικης ολιγαρχίας, και καθόλου για τον υπόλοιπο ρωσόφιλο πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό συνέβη για να μην δυσαρεστήσει τους δυτικούς συμμάχους του της Αμερικής και της ΕΕ, με τους οποίους επιδιώκει να τα βρεί σαν συνέταιρος μαζί τους και όχι να έρθει σε διαμετρική αντίθεση και ρήξη.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως ο λαός έχει πάρει τα όπλα, πράγμα που φοβάται τόσο ο Πούτιν, όσο και οι ιμπεριαλιστές του 4ου ράιχ της Αμερικής και της ΕΕ, ήρθαν σε συμφωνία και υπέγραψαν την προδοτική συμφωνία της Γενεύης, για να αφοπλιστούν οι εξοπλισμένοι ρωσόφιλοι, να ξαναγυρίσουν στην προγενέστερη κατάσταση και όλα θα ήταν μέλι γάλα, θέλοντας να αγνοήσουν τα νέα δεδομένα, λες και οι λαοί είναι πρόβατα και τους κουμαντάρεις κατά το δοκούν.

Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο λαό, όπως και τα βαθύτερα αίτια της εξέγερσης, με αποτέλεσμα η συμφωνία της Γενεύης να θεωρείται ένα κουρελόχαρτο. Με το που επεχείρησαν να την θέσουν σε εφαρμογή, η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και πήρε διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για το πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα τα γεγονότα.

Το μόνο σίγουρο (θυμιάρα μου), είναι πως είναι γελοίο να μιλάμε σήμερα για νέες Γιάλτες, καθώς οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές με αυτές του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μαζί με την ρώσικη προνομιούχα γραφειοκρατία, ήταν οι νικητές του πολέμου και μπόρεσαν με την συνθήκη της Γιάλτας, να μοιράσουν τον κόσμο κάτω από την κυριαρχία τους και να δώσουν κάποιες λύσεις. Οι αμερικανοί με το σχέδιο Μάρσαλ και οι Ρώσοι με την επέκταση τους στο ανατολικό μπλόκ.

Σήμερα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, η ΕΕ και οι ρώσοι ολιγάρχες, με την φοβερή και αξεπέραστη καπιταλιστική κρίση που έχει ξεσπάσει και διαρκώς βαθαίνει, είναι σε πλήρη αδυναμία να δώσουν τις παραμικρές λύσεις, και αυτός είναι ο λόγος που τους είναι αδύνατον να καναλιζάρουν, τους εξεγερμένους της Ουκρανίας, όπως και των άλλων λαών, Αιγύπτου, Λιβύης, Συρίας κοκ, που είναι στα αρχικά τους στάδια. Οι εξεγερμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή, από όσα κύματα και αν περάσουν, παρά μόνο στο τέλος, να αναδειχτούν νικητές.

Και αυτό θα γίνει στην Ουκρανία.

No comments: