Sunday, February 23, 2014

Πτωση του Γιανουκοβιτς Ουκρανια



Δείτε πως ζούσε ο «εκλεκτός» του Πούτιν ο Γιανουκόβιτς. Με τον λαό στην φτώχεια και στην ανεργία που έχει περάσει το 40%. Να έχει ανοίξει τα σύνορα στους λαθρομετανάστες και η στρατηγική του όπως είχε πεί είναι η ενσωμάτωση με την ΕΕ.

Όμως λόγο της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ, ανέβαλε την σύνδεση μαζί της, για να μπορέσει να επιβιώσει το ολιγαρχικό καθεστώς, και αναγκάστηκε να συνάψει εμπορικές συμφωνίες, και δάνεια από την Ρωσία του Πούτιν.

ʽΌμως παρά τις συμφωνίες του Γιανουκόβιτς με την Ρωσία, λόγω της γενικότερης φιλοκαπιταλιστικής και αντεργατικής πολιτικής του, η κρίση συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς. Επόμενο ήταν, που συγκέντρωσε επάνω του τα καθολικά πυρά όλης της Ουκρανικής κοινωνίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως κανένας από όσους τον είχαν ψηφίσει δεν βγήκε να τον υποστηρίξει τον στους δρόμους.


Στην εξέγερση έλαβαν μέρος όλα τα στρώματα της ουκρανικής κοινωνίας, με τις δικές τους ιδέες που είχαν στο κεφάλι τους, για τα αίτια της κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την Ουκρανία. Όλοι τους όμως θεωρούσαν υπεύθυνη την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, και αρκετοί τον Πούτιν που τον στήριζε.

Με δεδομένο πως η εργατική τάξη της Ουκρανίας δεν είχε ένα δικό της ανεξάρτητο εργατικό κόμμα, αυτοί πως θα «επωφεληθούν προσωρινά» είναι οι οργανωμένες μικροαστικές και ακροδεξιές δυνάμεις, που θα προσπαθήσουν να καπελώσουν τον ουκρανό προλετάριο, που μέσα από την εξέγερση έβλεπε μια δική του διέξοδο από τα βάσανα της ζωής του.

Σʼ αυτή την περίπτωση επιφανειακά μπορεί να φανεί, και έχουν συμφέρον οι αντικομουνιστές και οι απολογητές και διαχείστές του καπιταλισμού, να παρουσιάσουν τα γεγονότα κατά το δοκούν. Τα πάντα θα μας πασάρουν, γεωπολιτικά σχέδια, αντιδραστική η φιλοευρωπαική εξέγερση, αμερικάνικος δάκτυλος, για διαμελισμό της Ουκρανίας, και οτιδήποτε άλλο εκτός της εξέγερσης του λαϊκού παράγοντα που ξεσηκώθηκε για τις δικές του προσδοκίες.


Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σύντομα θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.

Η αντιπολίτευση με το που θα έρθει στην εξουσία, θα φανεί πως δεν ήταν κάτι το διαφορετικό από τον Γιανουκόβιτς.

Αναπόφευκτα θα έρθει σε ρήξη με τον Ουκρανικό λαό σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Τα πράγματα θα εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά με τον φτωχό εργαζόμενο λαό, που θα κατανοήσει, πως δεν μπορεί να υπολογίζει, παρά μόνο στις δικές δυνάμεις, το δικό του αριθμό, στους δικούς τους ανθρώπους, βγαλμένους από τα δικά του σπλάχνα, την συνοχή του, τα στελέχη του και το επιτελείο του. Εν ολίγοις να οργανωθεί και να δημιουργήσει το δικό του κόμμα.


[i]Και εκεί αναγκαστικά θα καταλήξει από όσα κύματα και αν χρειαστεί να περάσει

No comments: