Saturday, August 14, 2010

ΟΙ ΗΠA ΕΧΟΥΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ

ΟΙ ΗΠA ΕΧΟΥΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ

Η Αμερική έχει χρεοκοπήσει οικονομικά και στρατιωτικά. Οι εισαγωγές έχουν υποσκελίσει τις εξαγωγές. Όλο και περισσότερο κεφάλαιο μεταναστεύει στο εξωτερικό κυρίως στην Κίνα και άλλες χώρες με φθηνό κόστος παραγωγής.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου βαθαίνει συνεχώς σε βάρος της αμερικάνικης οικονομίας. Το δε κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν και Ιράκ ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 3 δις δολ. ημερησίως.

Για να καλύψει τις υποχρεώσεις του το αμερικάνικο κράτος, έχει τυπώσει χωρίς αντίκρισμα ποταμούς μαύρου χρήματος, με άμεσο κίνδυνο την κατάρρευση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

Η δημοσιονομική μαύρη τρύπα στα έσοδα του ομοσπονδιακού Αμερικάνικου κράτους ανέρχεται σήμερα στο 14,9% του ΑΕΠ, με αυξητικές τάσεις λόγο της διαρκούς συρρίκνωσης της αμερικάνικης οικονομίας.

Για να κλείσει η δημοσιονομική μαύρη τρύπα, απαιτείται με τα σημερινά δεδομένα μια διαρκής ετήσια αναπροσαρμογή των εσόδων-εξόδων, ίση με το 14% του αμερικανικού ΑΕΠ, είναι η διαφορά μεταξύ των προβλεπόμενων συνολικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων της εξυπηρέτησης του χρέους και των συνολικών εσόδων του κράτους.

Για να «ελεγχθεί» μέσα στα αστικά πλαίσια το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα πρέπει να διπλασιαστούν άμεσα όλοι οι φόροι που καταβάλλουν τα αμερικανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, να περικοπούν μισθοί και συντάξεις και να περιοριστεί το κοινωνικό κράτος. Αποτέλεσμα θα είναι η έκρηξη της φτώχειας, των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το ΔΝΤ χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης, για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών.

Βάσει στοιχείων της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει αθροιστικά τα επόμενα χρόνια τα 202 τρισ. δολάρια, θα είναι δηλαδή 15 και πλέον φορές μεγαλύτερο του επίσημου χρέους, αναφέρουν αστοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και καθηγητές Οικονομικών του Boston University.

Οι ΗΠA: έχουν πτωχεύσει και ούτε η αύξηση των φόρων, ούτε η μείωση των δαπανών μπορούν να βοηθήσουν. Το καπιταλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει στην Αμερική και μάλιστα πολύ άσχημα.

Και τότε ο Αμερικάνικος λαός θα έχει τον πρώτο λόγο: Θα χρειαστεί να πάρει την τύχη του στα χέρια του.

No comments: