Thursday, October 15, 2020

Μέρος δεύτερο: Άνοδος του Tραμπ = Υποχώρηση από την Αυτοκρατορία...

Μέρος δεύτερο: 
Άνοδος του Tραμπ = Υποχώρηση από την Αυτοκρατορία...

Όπως σημειώνεται στα πρόσφατα άρθρα Bresczinski και Kissinger, η Αμερική δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει το ρόλο της υπερδύναμης και κανείς δεν αναφέρει καν στον κόσμο πια τι λεξη αυτη, αλλά ήταν της μόδας μετά την την πτωση των Διδυμων Πυργων (4) Ιστορικά κανένα έθνος που δεν είχε υποφέρει πραγματικά όπως η προπολεμική Γερμανία (λόγω του καθεστώτος κυρώσεων της συνθήκης των Βερσαλλιών) δεν μπορεί να καταλάβει τον κόσμο στρατιωτικά. Δεν υπάρχει πάθος στους στρατιώτες ούτε για να πολεμήσουν ούτε να διατηρήσουν το σθένος για έναν νικηφόρο πολεμο. Η εντάσσονται στο στρατό για να αποφύγουν την μαζική ανεργία και όταν η ώθηση έρχεται να σπρώξει κάνει ένα τρέξιμο για αυτό προς την άλλη κατεύθυνση. Η Αμερική παρήγαγε μια ολόκληρη σειρά ταινιών μέσω του βραχίονα προπαγάνδας της στο Χόλυγουντ όπου αναποδογυρίζουν την ήττα του Βιετνάμ και υπέθεσαν ότι αυτό ήταν αρκετό για να τους βοηθήσει στην πραγματικότητα του Αφγανισταν ή του Ιράκ. Ο Μπους δήλωσε μάλιστα από νωρίς όσον αφορά την «Αποστολή που ολοκληρώθηκε» στο Ιράκ ότι οι Άραβες του Ιράκ θα τους χαιρετούσαν με λουλούδια για την ανατροπή του Σαντάμ. Ντροπή που δεν τον ένοιαζε να πει ότι θα ήταν λουλούδια για τους νεκρούς στρατιώτες των ΗΠΑ που σε χιλιάδες τους επέστρεψαν στο σπίτι είτε σε φέρετρα, ή άτομα με ειδικές ανάγκες με τη μία ή την άλλη μορφή, δηλαδη αναπηροι πολεμου. (5)

 Ο Ομπαμα επέκτεινε της εποχή Μπους των στρατιωτικών παρεμβάσεων χωρις να υπαρχουν πραγματικά απτά αποτελέσματα. Αντίθετα, η Αμερική αυξησε ακομα το χρέος της και αναγκάστηκε να αυξήσει τους φόρους ακόμη περισσότερο στο εσωτερικο και δημιουργώντας περισσότερη αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο ανασταίνει την παλιά υστερία του ψυχρού πολέμου των τρελών Ρώσων και δικτάτορες που καταλαμβάνουν τον κόσμο. Η μόνη πραγματική «επιτυχία» της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν να θάψει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σαν ένας χαρακτήρα ζόμπι στο Walking Dead (όπως έχει θαφτεί τόσες πολλές φορές πριν) και τη δημιουργία της ιδεας ότι η Al Quaeda τώρα μεταμορφυθηκε σε ... ISIS με παγκόσμια εμβέλεια και υπήρχε ουσιαστικά ενας «τρομοκρατης» κάτω από κάθε κρεβάτι με τη μορφή των ανθρώπων της ισλαμικής πίστης που αν απλά γυρίσετε την πλάτη σας σε αυτούς θα σας ανατινάξουν στον ουρανό ψηλά! 

Ο μύθος της τρομοκρατίας και του ‘πολέμου κατά της τρομοκρατίας’ συνεχίζεται αδιάκοπα ενώνοντας το μέσο πολίτη με το κράτος (κλοπή Αραβικου πετρελαίου από τον δυτικό ιμπεριαλισμό) για να το θέσω ωμά ο μόνος λόγος που οι Γιάνκηδες δεν έχουν ξεκουμπιστεί πλήρως από το Ιράκ είναι μόνο η πρόσβαση στο πετρέλαιο αλλιώς τέτοιο πάθος και δέσμευση για ένα πόλεμο 30 ετών έδειξε μόνο ιδεολογικά στο Βιετνάμ και μπορούμε να δούμε πού αυτό τους οδήγησε. Το κόστος της διατήρησης ενός προϋπολογισμού όπου το 60% του συνδέεται με το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα και το σχετικό κόστος (συντάξεις βετεράνων και τις πληρωμές αναπηρίας) είναι τώρα τόσο μεγάλο που μοιάζουν μόνο με αυτό που συνέβη στην παλιά Σοβιετική Ένωση, όπως το κόστος της Αυτοκρατορίας υπερβαίνει κατά πολύ τα οφέλη για να μπορεί ρεαλιστικά να αντεξει γι’αυτο ειχαμε τοσο στην ΗΠΑ-ΕΕ τράπεζιτικες επιδοτησεις και το επίσημο κρατικό χρέος και στις δύο περιοχές να αντιστοιχει με πάνω από $40 τρισεκκατομυρια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τα προσωπικα χρεη και τα φοιτητικα δανεια που θα τριπλασιασεί εύκολα το ποσό αυτό και όπου δεν έχουμε ακόμη ληφθεί σε παράγωγο χρέος στις χρηματιστηριακές αγορές! (6) 

Όταν ο προτεινόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ ένας Ted Malloch δίνει συνέντευξη και δηλώνει ότι το ευρώ θα φύγει μέσα σε 18 μήνες και η ΕΕ χρειάζεται να διαλυθει ή να μειωθεί όπως το πρώην Σοβιετικη Ενωση πριν από αυτό τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; (7) Ζητείται χρόνος για την επέκταση του ελεύθερου εμπορίου των ανοιχτών συνόρων ΕΕ, η ζωή δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως πριν. Ο Τραμπ έχει υπαινιχθεί ότι το κόστος του ΝΑΤΟ πρέπει να επωμιστεί από άλλους (σαν να μην ήταν σε κάποιο βαθμό ούτως ή άλλως), αλλά αυτό που εννοεί είναι ότι ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος δεν έχει δείξει τη δέσμευση να λάβει εντολές με τους στρατιώτες τους και να πεθάινουν στην πρώτη γραμμή της Αμερικής στους αντι-αραβικου πολέμους, όπως έχει αποδειχθεί με την απροθυμία για τους Γερμανούς, Ιάπωνες, να θέσει ακόμη και μπότες στο έδαφος και έθνη όπως οι Ιταλοί να λάβει πραγματικά χτυπήματα για τους έδαφος. Ο ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να έχει μια παγκόσμια τάξη και αν το αφεντικό σας ζητά να πάρετε ένα χτύπημα γι’αυτούς και δεν το κάνετε, τότε είστε άνευ αξίας. Αυτή η κρίση της παγκόσμιας διαχείρισης απαιτεί παρέμβαση από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Ρωσία. Το θέμα που διακυβεύεται είναι ότι ο ιμπεριαλισμός ήδη δίχασε τον κόσμο. Οι κορυφαίες χώρες της G7 είναι εκεί. Κανείς δεν θα τους εκτοπίσει και η Ρωσία μπορεί να φτάσει στο κορυφαίο τραπέζι μόνο ως ένας σταθερος υπηρετης για να καθαρίζει μετά τον αμερικανικο ταύρο που έχει μετατρέψει τα πάντα σε σκατά. Για ποιο σκοπό και τι θα κερδίσουν; Παγκόσμιος σεβασμός ο τερματισμός των κυρώσεων, ο τερματισμός των προβοκάτορων, όπως στην Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο ή την Τουρκία κ.λπ.. αλλά με πολιτικό κόστος να βαλουν στρατεύματα στη γραμμή πυρός πράγματικα πολεμοντας παγκόσμια «τρομοκρατία» από κοινού που για την αμερικανική σημαίνει τίποτα και τα πάντα οπώς το θεωρούν κατάλληλο. Τη μια μέρα πολεμάς τους εχθρούς τους την επόμενη μέρα οι εχθροί τους σε πολεμούν. Οι Γιάνκηδες δεν ήταν αξιόπιστοι εταίροι σε τίποτα εδω και μισο αιώνα, παρουσιάζουν σημάδια χρόνιας και επίμονης γεροντικής άνοιας που αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό σύστημα που βρίσκεται σε παρακμή και δεν μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι έχουν πάψει να κάνουν πραγματικές επιχειρήσεις εκτός από την ύπουλη απάτη (δημιουργία του ευρώνομίσματος με την Goldman Sach» απατώντας τα κριτήρια εισόδου και στη συνέχεια φέρνοντας το ΔΝΤ στην ΕΕ, απαιτώντας απατεωνιες σε δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας από τους αμερικανούς χορηγούς τους άνδρες σε καιρια ποστα: Παπανδρέου και Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ -ελληνική στατιστική υπηρεσία) ή όταν θα έπρεπε να έχουν καταλήξει στο ΝΑΤΟ αντί να το μετατρέψουν σε μια παγκόσμια στρατιωτική παρεμβατική δύναμη για ψευδείς λόγους (καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, ή την ανατροπή δικτατόρων στη Λιβύη). 

Στα χρόνια του Ομπάμια παράλληλα με την εντατικοποίηση του στρατού και την επέκταση των συμφώνων ελεύθερων συναλλαγών τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ (διαπραγματεύσεις για την TTIP, επέκταση της ΕΕ στην Ουκρανία, συνομιλίες εισοδου με άλλες 6 χώρες, εμπορικές συμφωνίες της κατηγοριας 4 με την Ινδία) είχαν επίσης μια μαζική αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τις ΗΠΑ. (π.χ. αύξηση του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1990 πάνω από 10m και στις ΗΠΑ πάνω από 65m) (8). Αμερική δίνει συνήθως πάνω από 1m πράσινες κάρτες ετησίως και αυτό δεν περιλαμβάνει εκείνες που διασχίζουν τα σύνορα παράνομα ή φθάνουν στις ΗΠΑ και να παρατείνουν τη βίζα τους. Το ίδιο ισχύει και στην ΕΕ, αλλά κατά την 2015-16 ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες προσδοκίες. Σύμφωνα με την ψευδή προπαγάνδα από μια μυριάδα των παγκοσμιολατρικών ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από την «ανθρωπιστική» 4ο Ραιχ του δοσιλογου τραπεζιτη Σορος περίπου 2 εκατομμύρια έφτασαν στην ΕΕ χωρίς να ληφθούν υπόψη οι οικογενειακοί επαναπατρισμοί ή την παράταση της παραμονής των θεωρήσεων ή την απάτη θεώρηση φοιτητής. Καμία οικονομική ζώνη στη γη, ιδίως ο καθυστερημένος ανεπτυγμένος καπιταλισμός, δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τόσο μεγάλους αριθμούς σε ιδιατερα στάσιμες ή άνεργες οικονομίες ανάπτυξης. Οι θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν κυριολεκτικά και μόνο με την επιδότηση μιας πολιτικής προώθησης και χορηγίας της μετανάστευσης και στη συνέχεια την επιδότηση της ύπαρξής τους στις ΗΠΑ ή την ΕΕ μπορεί η πολιτική της αντικατάστασης και της μετατόπισης των πληθυσμών και των εθνικών κρατών να γινει πραξη, αλλά όπως και με το γεγονος οτι οι αριθμοι που απαιτούνται είναι τεράστια και η απαίτηση θα πρέπει να συμβεί σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. 

Το κύριο πρόβλημα του 4ου Ράιχ ήταν ότι δεν κατήργησε τις εκλογές ή δεν εβγαζε εξ ολοκληρου αποτελέσματα των εκλογών αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του υπερ παγκοσμιιοποιησης. Οι ιστορικοί παραλληλισμοί με αυτό ήταν αυτό που συνέβη στην παλιά Σοβιετική Ένωση. Κάτω από τον Γιελτσιν ιδιωτικοποίησαν σχεδόν όλα οποιασδήποτε σημασίας δηλαδή εταιριες.. τα παρέδωσαν στους ισχυρούς του παλαιού ΚΚΕ Σοβιετικης Ενωσης και δημιούργησαν εν μία νυκτα μια νέα καπιταλιστική ολιγαρχία αλλά δεν άλλαξαν τους νόμους ή το δικαστικό σύστημα αρκετά γρήγορα και ως εκ τούτου περισσότεροι από ένας «ιδιοκτήτης» απαίτησαν την ιδιοκτησία των εταιριων που οδηγησε σε μια ελεύθερη συγκρουση των διαφορων φατριων που αντικατοπτρίστηκαν επίσης στις συγκρούσεις μεταξύ της διευθυντικής νομενκλατουρας με τον βομβαρδισμό του Ρωσικού κοινοβουλίου.

Τώρα η Μέρκελ προώθησε την κατάργηση των κρατών μέσω της μαζικής μετακίνησης των υποτιθέμενων προσφύγων και επέμεινε ότι οι χώρες όχι μονο πρεπει να τους παίρνουν αλλά να τους ταΐζουν και τα στεγάζουν σε απεριόριστους αριθμούς που θα αναθέσουν οι Βρυξέλλες. Αυτό δημιούργησε μια λαϊκίστικη αντίδραση σε πολλες χωρες και ακολούθησε σύγκρουση (άνοδος των χωρών Vizegrad κλπ). 

Μετά την Αμερική- Η παγκοσμιοποίηση πηγαίνει στην Αναποδη ....
 Όταν διανοούμενοι της αστικής τάξης (Paul Kennedy, Emannuel Todd κλπ) (10) παράγουν βιβλία ενα μετά το αλλο σχετικά με το τέλος της Αμερικής, τότε αυτο υπονοεί ότι ήξεραν τι συνέβαινε και να διαβάσετε τα πράγματα μεταξύ τους και έπρεπε να περιμένουμε έναν αμερικανό πράκτορα Fukuyama να τους διαλύσει όλους με χαμηλού επιπεδου ανοησίες του σχετικά με το ‘τελος της ιστοριας’. Αυτό που ήταν για μαζική κατανάλωση ήταν ο « πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και όποιος το αμφισβήτησε δημοσίως βρήκε ένα τυχαίο θάνατο π.χ. Ρομπιν Κουκ (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας), ο οποίος μυστηριωδώς είχε μια καρδιακή προσβολή σε γη που υπαγεται στον Αγγλικο Στρατο μετά από μια υπόθεση με μια νεα πρακτορας της M15 που εγινε «γραμματέας» του και εκτως ....γραφειου. 

Τα μαζικα μέσα ενημέρωσης μετά την πτωση των Διδυμων Πυργων αποθεωσαν τις στρατιωτικες επεμβασεις σε μια σειρα χωρων των ΗΠΑ και προωθησαν τις κινησεις αυτες, αλλά αυτό προστίθεται στη φούσκα του χρέους και ακρωτηρίασε τον αμερικανικό στρατό της κατοχής στις χωρες οπου επεμβηκαν. Δεδομένου ότι η ψεύτο-Αριστερά είχε αποδεχθεί τον πλασματικο ‘πόλεμο κατά της τρομοκρατίας’ ως πραγματική και ήταν οι κύριοι υποστηρικτές της η με την «θεωρία blowback» (μπουμεραγκ) που σήμαινε το κατεστημένο των ΗΠΑ είχε ενα ελεύθερο πεδιο δρασης σε κάθε κοινωνία. Είχε αφεθεί σε ανόμοιες και ασυνάρτητες κινήσεις των ακαδημαϊκών, των επιστημόνων και των τ τεχνοκρατων υπολογιστών για να αμφισβητήσει τις επίσημες γραμμές σε αυτό που έγινε γνωστό ως Κίνημα Αλήθειας (9/11 Truth Movement), αλλά είχαν διεισδύσει νωρίς με κυβερνητικούς κατασκόπους και πράκτορες για να τους εκτροχιάσουν. Οι υβριδικοί πόλεμοι της Αμερικής συνεπάγονταν την υιοθέτηση μιας παγκοσμιας ψεύτικης αριστερής προοπτικής προωθώντας σχεδόν όλες τις «αντιπολιτευόμενες» ομάδες από τις διαμαρτυρίες κατά της παγκοσμιοποίησης της δεκαετίας του 2000 («Κοινωνικά Φόρουμ») έως τις ταξιαρχίες των ΜΚΟ «υποδοχής προσφύγων» της δεκαετία μας. Είναι μια παρατήρηση που δεν εξηγείται ους πως ενώ η Αριστερά έχει χάσει πολλα μελοι και έχει αποδεκατιστεί υπάρχουν περισσότερες αφίσες τοίχου που ακόμη και πριν με λιγότερα χρήματα. Ακριβώς όπως οι διαδηλωτές έχουν μεγάλες διείσδυσες των αστυνομικών ως μαύροντυμενοι κουκουλοφόροι «αναρχικοί», έτσι ώστε τα τείχη έχουν όλα τα αποτυπώματα του Υπουργείου Εσωτερικών χέρια πάνω του.

Η αντιστροφή των συμφώνων ελεύθερου εμπορίου TTP και η επιμονή του ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη NAFTA, ενώ ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στη χώρα είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι η παγκοσμιοποίηση πηγαίνει προς τα πίσω, από το κέντρο όχι μόνο από την περιφέρεια (Ολλανδικό δημοψήφισμα κατά της Συνθήκης Ανάληψης της Ουκρανίας, ψηφοφορία για το Brexit) η Αμερική έχει πολλές παγκόσμιες δεσμεύσεις. Πώς μπορούν να περιοριστούν και πόσο καιρό θα χρειαστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν πολλές ανοιχτές πληγές που ελέγχονται από τη CIA; Το πρόβλημα είναι με την τρέχουσα τεχνολογία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα αφου θέσεις εργασίας δεν είναι εxεί για να δημιουργηθεί. Κάθε μεμονωμένη εταιρεία επιδιώκει να μειώσει το κόστος σε έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω και όπου δεν μπορούν να εισάγουν χαμηλόμισθους εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης εισάγουν αυτοματοποίηση και τα κέρδη της πρώτης εταιρείας είναι σύντομα ιστορία, όταν μια άλλη εταιρεία κάνει το ίδιο πράγμα. Έτσι, ενώ το αστείο ήταν το μόνο σημείο της σχολικής εκπαίδευσης ήταν να είναι σε θέση να μαθει να υπογραφεί κανα επισημο χαρτι ενος ταμειου ανεργιας ή να εργαστούν σε ένα ταμείο του σουπερμαρκετ μέχρι τώρα το αστείο είναι ότι και οι δύο θα διαγραφούν απο αυτες τις προοπτικες (μέσω Βασικου Εισοδηματος και Aυτοματοποιησης). Η Αμερική δεν μπορεί να επιστρέψει στις δεκαετία του 1950 και του 1960. Μπορεί να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα και τα αγαθά, αλλά εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οδεύουμε σε όρια δασμών στυλ του 1930, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει σε πολέμους ξεχνάνε ότι η ποσοτική χαλάρωση των ΗΠΑ που είναι μια μορφή κρατικής διάσωσης στην τελευταία θέση της βιομηχανίας (χρηματοδότηση) ήδη αντιστιχουν με περίπου $4 τρισεκατομμύρια από το 2007/8 και όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ και την Ιαπωνία. Προσποιούνται ότι το κράτος δεν είναι πλέον εδώ και ότι απεριόριστος αριθμός μεταναστών μπορεί να συνεχίσει να φθάνει παράλληλα με τον περιορισμένο αριθμό αγαθών, όταν κατά την ίδια περίοδο το είδος της εργασίας τείνει να είναι ο κατώτατος μισθός. Η εκλογή του Τραμπ υπογραμμίζει μόνο το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα. Χωρίς να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και να διχαστεί η υπάρχουσα εργασία και να δημιουργηθούν τεράστιες νέες ποσότητες εργασίας στην κοινωνική περίθαλψη (νοσοκομεία, λαικα γηροκομεία, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.. ) ή στην εκπαίδευση, ώστε να υπάρχει ένα πιο κοινωνικοποιημένο και ευσυνείδητο εργατικό δυναμικό, θα είναι αδύνατο για τον Τραμπ να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες αμοιβές. Δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος ιδιωτικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το οποίο μια μικρή ολιγαρχία θέλει να ζήσει σαν βασιλιάδες και φαντασιώνεται έναν πλανήτη με μόνο 500 εκατομμύρια πολίτες (Georgia Guidestone, Agenda 21,Ted Turner του CNN κ.λπ.), το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες για την επαναστατική ανατροπή του παγκόσμιου καπιταλισμού δημιουργούνται από το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή.


Υποσημειώσεις
1. Μια σύντομη ιστορία των αμερικανικών παρεμβάσεων: 1945 στην παρούσα http://www.thirdworldtraveler.com/Blum/US_Interventions_WBlumZ.html 

2. Πού στο καλό είναι ο στρατός των ΗΠΑ; http://www.politico.com/magazine/story/2015/06/us-military-bases- γύρω από τον κόσμο-119321

3. Βαρουφάκης για το Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα https://www.project-syndicate.org/commentary/basic-income-funded-by-capital-income-by-yanis-varoufakis-2016-10?barrier=accessreg 

 4. Brzezinski και Kissinger άρθρα: Brzezinksi μετά την Αμερική 2012 http://foreignpolicy.com/2012/01/03/after-america/ Kissinger από το 2015 ανοιχτά άρχισε να μετατοπίζεται κατά Ομπάμα https://www.rt.com/usa/319115-kissinger-isis-syria-iran/ Προς μια παγκόσμια αναπροσαρμογή ZBIGNIEW BRZEZINSKI

 "Πέντε βασικές αλήθειες σχετικά με την αναδυόμενη αναδιανομή της παγκόσμιας πολιτικής εξουσίας και τη βίαιη πολιτική αφύπνιση στη Μέση Ανατολή σηματοδοτούν signaling τον ερχομό μιας νέας παγκόσμιας αναπροσαρμογής. Η πρώτη από αυτές τις αλήθειες είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι η πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρότερη οντότητα του κόσμου, αλλά, δεδομένων των πολύπλοκων γεωπολιτικών αλλαγών στις περιφερειακές ισορροπίες, δεν είναι πλέον η παγκόσμια αυτοκρατορική δύναμη. Αλλά ούτε και καμία άλλη μεγάλη δύναμη. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι η Ρωσία βιώνει την τελευταία σπασμωδική φάση της αυτοκρατορικής της αποκέντρωσης. Μια οδυνηρή διαδικασία, η Ρωσία δεν αποκλείεται μοιραία –αν ενεργεί σοφά– να γίνει τελικά ένα ηγετικό ευρωπαϊκό έθνος-κράτος. Ωστόσο, επί του παρόντος αποξενώνει άσκοπα ορισμένα από τα πρώην υποκείμενά της στο ισλαμικό νοτιοδυτικό τμήμα της άλλοτε εκτεταμένης αυτοκρατορίας της, καθώς και την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία, για να μην αναφέρουμε τα κράτη της Βαλτικής. Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η Κίνα αυξάνεται σταθερά, αν και πιο αργά από αργά, ως ενδεχόμενη coequal και πιθανό αντίπαλο της Αμερικής? Στρατιωτικά, φαίνεται να επιδιώκει μια σημαντική ανακάλυψη σε μια νέα γενιά όπλων, ενισχύοντας παράλληλα υπομονετικά την ακόμα πολύ περιορισμένη ναυτική ισχύ της. Το τέταρτο είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι τώρα και δεν είναι πιθανό να γίνει μια παγκόσμια δύναμη. Αλλά μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην ανάληψη ηγετικό ρόλο όσον αφορά τις διακρατικές απειλές για την παγκόσμια ευημερία και ακόμη και την ανθρώπινη επιβίωση. Επιπλέον, η Ευρώπη είναι πολιτικά και πολιτιστικά ευθυγραμμισμένη με και υποστηρίζει τα βασικά αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, και η ευρωπαϊκή σταθερότητα μέσα στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστική για μια τελικά εποικοδομητική επίλυση της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Το πέμπτο είναι ότι η επί του παρόντος βίαιη πολιτική αφύπνιση μεταξύ των μετα-αποικιοκρατικών μουσουλμάνων είναι, εν μέρει, μια καθυστερημένη αντίδραση στην περιστασιακά βάναυση καταστολή τους κυρίως από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Συγχωνεύει μια καθυστερημένη αλλά βαθιά αισθητή αίσθηση αδικίας με ένα θρησκευτικό κίνητρο που ενοποιεί μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων ενάντια στον έξω κόσμο. αλλά την ίδια στιγμή, λόγω των ιστορικών θρησκευτικών σχισμών εντός του Ισλάμ που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δύση, η πρόσφατη welling μέχρι ιστορικά παράπονα είναι επίσης διχαστικό εντός του Ισλάμ. Συνολικά ως ενιαίο πλαίσιο, αυτές οι πέντε αλήθειες μας λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αναπροσαρμογή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής εξουσίας με τέτοιο τρόπο ώστε η βία που εκρήγνυται μέσα και περιστασιακά προβάλλεται πέρα από τον μουσουλμανικό κόσμο-και στο μέλλον, ενδεχομένως από άλλα μέρη του τι κάποτε ονομαζόταν ο Τρίτος Κόσμος-μπορεί να περιοριστεί χωρίς να καταστρέψει την παγκόσμια τάξη. Μπορούμε να σχεδιάσουμε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική με την επεξεργασία εν συντομία κάθε μία από τις πέντε παραπάνω αλήθειες." 

5. 860.000 ΗΠΑ Αφγανιστάν και Βιετνάμ στρατό Βετεράνων από το 2003 http://www.mcclatchydc.com/news/nation-world/national/article24746680.html
 
6. ΗΠΑ = $5τρισεκατομμύρια του QE (Επιδοτηση) από το 2008 http://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2015/11/16/quantitative-easing-in-focus-the-u-s-experience/2/#3f1e4ae47f6b

 7. Τεντ Μάλλοχ https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/03/eu-trump-ambassador-european-parliament-ted-malloch 8. Εντατικοποίηση της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ από το 2000 και μετά σε σχέση με το 2000 http://www.migrationpolicy.org/article/frequently-requested-statistics-μετανάστες-και-μετανάστευση-ηνωμένες πολιτείες#Μεταναστών Αλλαγή πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου
9. Emmanuel Todd 'Μετά την Αυτοκρατορία' 2004 https://www.theguardian.com/theobserver/2004/feb/08/society.politics Σημειώσεις Υποψήφιος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ http://www.ekathimerini.com/215981/article/ekathimerini/comment/ted-malloch-greece-would-be-better-off-outside-the-eurozone Μια σύντομη ιστορία των διακρατικών εταιρειών https://www.globalpolicy.org/global-taxes/47068-a-brief-history-of-transnational-corporations.html Φόροι ακίνητης περιουσίας... http://time.com/money/3824157/property-taxes-why-so-high/ Ένωση Φορολογουμένων http://www.ntu.org/foundation/detail/trump-gets-specific-on-defense-but-his-offsets-fall-short-of-the-costs

No comments: