Wednesday, May 06, 2020

Λιγοτερη Δουλεια Δουλεια για Ολους

Λιγοτερη Δουλεια Δουλεια για Ολους Πρωτο Μερος
“Η παραγωγη της βιομηχανιας μπορει να καλυψει ολες τις αναγκες και παραπανω. Η μηχανικη εφαρμογη των δυναμεων τις φυσης αυξησε τις παραγωγικες δυναμεις δεκαπλασιες και εκατοπλασιες φορες. Λιγες ωρες καθημερινης εργασιας, από δυνατα μελοι του εθνους, θα εφτιαχνε αρκετα για να καλύψει τις υλικες αναγκες ολων και στο πεδιο της κουλτουρας επισης.”
Πολ Λαφαργκ: ‘Η Χρεοκοπια τους Καπιταλισμου’ 1900



Σε σχεση με την μεταπολεμικη ιστορια τρεις φασεις εχουν γινει που θετουν το συστημα υπο αμφισβητηση. Ο Γαλλικος Μαης του 1968 που οδηγησε στην πετρελαιο κριση του 1973 και την πρωτη μεγαλη αυξηση ανεργιας και εμφανιση μιας γενικευμενης καπιταλιστικης κρισης, η πτωση της Σοβιετικης Ενωσης και η προσπαθεια επιβολης παγκοσμιας δικτατοριας των ΗΠΑ στο κενο της πρωην ΕΣΣΔ που οδηγησε στην πτωση του τραπεζικου συστηματος το 2008-9. Και αυτό που θα ζησουμε από εδώ και περα.

Η ανοδος και εξαπλωση του παγκοσμιου καπιταλισμου επιτευχθηκε τελικα στην δεκαετια του 2000 όταν ειδαμε να ζουν οι ανθρωποι κατά πλειοψηφια σε πολεις σε ολο τον κοσμο και την εκβιομηχανοποιηση της Κινας που σημαδεψε τον οριστικο κυκλο του καπιταλισμου αφου από μονη της η Κινα μπορει να προμηθέψει όλων τον πλανήτη με βιομηχανικά προϊόντα.

Η αρχικη φαση του καπιταλισμου το 19 αιωνα η εργασια αποτελουσε σχεδον 80-100 ωρες την εβδομαδα και στον 20 αιωνα εφτασε εως το ημιση στις 40 ωρες. Πανω κάτω εως τη δεκαετια του 1980 η κάθε γενια ζουσε καλυτερα απ’την προηγουμενη. Τι όμως αρχισε να γινεται απ’τη δεκαετια του 1990 και δωθε;

Στον δυτικο κοσμο αρχισε η φαση της παγκοσμιοποιησης και οι εξαγωγες των βιομηχανικων εταιριων προς το εξωτερικο αρχικα προς Ταιβαν, Ηονγκ Κονγκ και μετα Κινα. Παραλληλα λογου της πτωτικης τασης του κερδους αρχισαν οι εισαγωγες εργατων σε ολες τις ΕυρωΑμερικανικες οικονομιες για να κρατηθει η εργατικη δυναμη αποδυναμωμενη. Αυτό από μονο τους όμως δεν σταματησε την κατρακυλα και εκτως απ’την χρεοκοπια των τραπεζων η ιδια η εργασια χτυπήθηκε αγριως αφου δεν υπηρχαν οι δουλιες να καλύψουν τον εξειδικευμένο προσωπικό που δημιουργηθηκε αφου τεραστιες μαζες στη δεκατειες μετα την αποβιοχανοποιηση πηγαν σε ανωτατες σχολες. Ετσι βλεπουμε ότι οι πραγματικες ωρες εργασιας εάν μοιραστουν με τους ανεργους κτλ δεν θα ξεπερνουν τις 20 την εβδομαδα. Αλλα με τοσο λιγες ωρες δεν προκειται να μπορει να ζει κανεις φυσιολογικα και γι’αυτό το ιδιο το συστημα συζηταει ανοιχτα πλεον να εφαρμοσει ένα παγκοσμιο δελτιο όπως αυτά της κατοχης απλα σε νεα μορφη για τις νεες συνθηκες.

Όταν όμως μειωνεις την καταναλωση σε επιπεδα απλα επιβίωσης καταστρέφεις την ιδια την καταναλωση και σκαβεις το λακκο ακομα χειροτερα του ιδιου του συστηματος αφου εάν δουμε τι εγινε πραγματικα απ’το 1980 και μετα είναι ότι ο δυτικος καπιταλισμος δημιουργησε μια πλεκτανη χρεων για να μενει η κάθε οικογενια ζωντανη χρεη σε στεγαστικα, καταναλωτικα, φοιτητικα δανεια και οι τραπεζες μπηκαν στο επικεντρο κάθε επιχειρηματικης κινησης. Την ιδια στιγμη που πολεις πχ το πρωην βιομηχανικο Ντιτροιτ στις ΗΠΑ που ηταν η τριτη πιο πλουσια πολη στις ΗΠΑ το 1950 και το 2000 να εχει καταστραφεί πληρως σαν να εχει πεσει πυρινικη βομβα επανω. Και αυτό πανω κατω είναι η εμπειρια σε σχεδον σε κάθε ανεπτυγμενη καπιταλιστικη χωρα στη Δυση.
https://www.brookings.edu/opinions/the-uncomfortable-truth-about-american-wages/

Ελαχιστο Εγγυημενο Εισοδημα
Η συζητηση για το Ελαχιστο Εγγυημενο Εισοδημα αρχισε να εμφανιζεται στην τελευταια δεκαετια σαν απαντηση στα κυματα ανεργια που επλήξαν τις Δυτικες οικονομιες μετα το κραχ του 2008-9 και βασιζόταν στη θεωρια ότι είναι λιγοτερο κοστος να πληρωνεις καποιον με καποιο βοηθημα χωρις ερωτησεις αντι να εχει τμηματα του ιδιου του κρατους να ασχολουνται με πολλαπλα επιδοματα. Το προβλημα που ειχαν είναι ότι ειχαν ανοιχτα συνορα και ο οποιοσδηποτε θα μπορουσε να ερθει και να κανει αιτηση και αναλογα τη χωρα προελευσης αφου υπαρχουν μεγαλες διαφορες σε εισοδηματα κοστος ζωης κτλ. στην ιδια την ΕΕ και ετσι δεν θα μπορουσε να εφαρμοστει. Ασε τους Αφρασιατες που ερχονται μονιμα επισης. Σε εμας ηρθε δειλα δειλα τους τελευταιους μηνες της κυβερνησης Σαμαρα και μετα γενικευτηκε με τον Συριζα και το ονομασαν Κοινωνικο Εισοδημα Αλληλεγγύης

Με το υποχρεωτικο κλεισιμο ολοκληρων κλαδων και επιχειρησεων με τον Κοροιδο-ιο φαινεται ότι ο παγκοσμιος καπιταλισμος προσπαθει απεγνωσμενα να βγει απ’την άλλη χωρις να το επηρεάζει το λαικο κινημα που το εχει καταταξει σε καραντινα. Ακουμε απ’την Προεδρο του Αμερικανικου Κογκρέσου την Νανσι Πελοσι που εκπροσωπεί την ταση των παγκοσμιοποιητων ότι χρειαζεται να εξετασουμε το Ελαχιστο Εγγυημενο Εισοδημα και την ιδια στιγμη το γεγονος ότι η Αμερικανικη Κυβερνηση εστειλε επιταγες σε όλων τον πλυθησμο με εισοδημα κατω των $90000 για την επομενη περιοδο, και οι Αγγλοι ανακοινωσαν ότι το ημιση του πλυθησμου πανω από 18 χρονο δηλαδη 27 εκκατομυρια ατομα πληρωνονται απ το ιδιο το κρατος.

Μετα την χρεοκοπια των τραπεζων το 2008-9 αφου οι πολυεθνικες δεν υπάγονται άλλο σε εθνικο ελεγχο και τα κερδοι τους εγιναν αφορολόγητα λογικο είναι η τεραστια χρηματιστηριακη φουσκα να τιναζοταν στον αερα. Και η λυση ποια ηταν μετα το 2008-9; Η ιδια η παραγωγη εχει ξεπερασει τις ικανοτητες της ιδιας της εργατικης ταξης να απορρωφησει τα προιοντα που παραγει και η κριση δεν φαινεται να λυνεται με οποιαδηποτε τροπο και οι παραγωγικες δυναμεις και σε ποιους ανηκουν καταντανε τροχοπεδι στην ιδια την υπαρξη των εθνων.

No comments: