Friday, November 16, 2007

Αμερικανος Γκαγκστερ-Ταινια για Βιετναμ...



Αμερικανος Γκαγκστερ-Ταινια-Βιετναμ και αλλες ιστοριες


Ενω περνανε δεκατιες και οι παλιες μαφιες αντικαταστουνται απο νεες το εργο αυτο με τον Ντενσιλ Ουασιγκτον βγαζει στη φορα την αμερικανικη κρυφη ιστορια τουλαχιστον στο ημισυ. Ειναι η ιστορια πως οι Αμερικανοι αρχισαν στα τελη της δεκαετιας του 1960 να εισαγουν ηρωινη και να την πουλανε στις φτωγογειτονιες των μαυρων γκεττο. Μονο οταν στην δεκαετια του 1990 αρχισε να μεταφεροντα τα ναρκωτικα στις λευκες περιοχες εγινε πανεθνικο ζητημα.

Η ταιναι δειχνη πως εφερναν ναρκωτικα μεσα σε κασσες νεκρων και πως ο στρατος ειταν ανακατεμενος. Εξυγει επισης πως η αστυνομια η ιδια εκλεβε τις προμυθειες απ’τους Ιταλους μετα τις πουλαγε πισω στους ιδιους να την πουλησουν πισω στους ναρκωμανεις. Γιατι ομως τωρα δειχνουν οτι ενας μαυρος ο Φρανκ Λουκας μπορεσε να μεταφερει ναρκωτικα χρησιμοποιωντας τον Αμερικανικο στρατο και ποτε ταχα να μην τον πιανει ο στρατος? Δεν προκειται να πουνε ολη την ιστορια παντα αφηνουν ενα κενο ανεξυγητο. Ας καλυψουμε λοιπον το κενο.

Οταν στην δεκαετια του 1970 και 1980 αρχισε να εμφανιζεται η ηρωινη στην Ελλαδα και τωρα εχει προ πολλου φτασει επιπεδο επιδημιας οι αναρχικοι σωστα φωναζαν ‘Οι Μπατσοι Πουλανε την Ηρωινη’! Τα τρια τεταρτα λεει το εργο του λεγομενου ‘Αντι-Ναρκωτικου Σωματος’ της Αστυνομιας πουλαγε η επαιρνε τμημα του εισοδηματος απ’την παρανομη διακινηση. Ο λογος ειταν απλος. Το σφοδρο αντι-πολεμικο κινημα που συσχετιζοταν με την αρνηση χιλλιαδων να πανε να πολεμησουν στον αντιδραστικο πολεμο του Βιετναμ, με φοντο τις εξεργεσεις των μαυρων στα γκεττο, επρεπε να καταπολεμηθουν και ποιος ο καλυτερος τροπος? Να μαστουρωσουν μια ολοκληρη γενια.

Το εργο δειχνη πως ζουσαν και πως φυσικα ζουν ακομα οι μαυροι στα γκεττο. Μοιαζουν σαν ανοιχτες φυλακες οι λαικες κατοικιες και παντου υπαρχει μιζερια απανθρωπη. Οι γυναικες ανακγαζοντα να πουλιωνται για την επομενη δωση ενω ο ‘σταρ’της υποθεσης ζει στη χλιδη ενος τραπειζιτη. Κατα την διαρκεια της ταινιας υπαρχει παντα ανοιχτη μια τηλεωραση και δειχνη σκηνες που εχουν ξεχαστη απ’τους πολιτικους του σημερα αλλα πολυ ωραια τις δειχνη ο σκηνοθετης Ριντλυ Σκοτ. Δειχνει τον Αλι να βγαζει λογο κατα των διακρισεων, δειχνει τον Νιξον να μιλαει για τα ναρκωτικα οταν ο ιδιος του ο στρατος τα προμυθευε, δειχνη τον πολεμο στο Βιετναμ και την μικρη κοπελιτσα που καιγεται ζωντανη απ’το ναπαλμ και τελικα δειχνη τα ελικοπτερα να πεφτουν των Αμερικανων και και να φευγουν αρων αρων απ’το Βιετναμ.

Αυτη τελικα ειναι η Αμερικη. Μια χωρα γκαγκστερ που αντι να κατση στα αυγα της μετα την ηττα του Βιετναμ παγκοσμιοποιησε την τραγωδια του Βιετναμ και την εχει επαναλαβει απ’τα Βαλκανια μεχρι την Μεση Ανατολη φτανοντας την Ασια. Εχουν βομβαρδιση ολη την νεολαια με την μουσικη που προοθει τα ναρκωτικα, ολα τα εργα διαστροφικες ανομαλιες και ανωμαλους και τελικα εχουν ριξει την πτωση της τιμης των ναρκωτικων για να καλυψουν τα προσθετα εξοδα των πολεμικων τους δαπανων και λυστειων. Τι εκαναν στα Βαλκανια? Μετατρεψαν τις αγροτικες περιοχες τις Αλβανιας σε φυτιες, στο Αφγανισταν η παραγωγη οποιο ξεπερασε ολα τα ορια ποτε τις ιστοριας, και ο υποτιθεμενος ‘πολεμος κατα των ναρκωτικων’ που εγκαινιαστηκε επι εποχη Ριγκαν οδηγησε τελικα σε πολεμο με ναρκωτικα κατα της νεολαιας. Ιδιαιτερα την νεολαια που τα τελευταια δεκα χρονια αγωνιστηκε εναντια στην παγκοσμιοποιηση και τον πολεμου κατα του Ιρακ.

Η ταινια φυσικα τελειωνη με την αστυνομια να ‘κερδιζη’ αλλα δεν μας λεει οτι τελικα οτι στην θεση της ηρωινης ηρθε τελικα το κρακ το οποιο αποτελειωσε μια ολοκληρη γεννια μαυρων οι οποιοι τωρα με τον αγωνα των εκκλησιων τους και μερικων οργανωσεων τους πολιτικων καταπολεμησαν την συγχρονη αυτη μαστιγα του ιμπεριαλισμου σε αποσυνθεση.

Στην παλια καλη εποχη του ηρωικου ιμπεριαλισμου η χρησιμοποιηση και η πωληση των ναρκωτικων ειταν μονο για τις αποικιες. Οι Αγγλοι εκαναν και πολεμους γι’αυτο το γεγονος κατα της Κινας. Τωρα τα ναρκωτικα ειναι παντου. Δεν υπαρχει ‘σταρ’ της κακιας ωρας που δεν περνει την δωση του πριν εμφανιστει στην τηλεωραση, η πριν τραγουδησει. Εαν λυγιζει και λιγο τι μεση του θα τον προοθησουν ακομα και πιο παραπερα. Ολοκληρος ο συρφετος που λεγεται πληροφορηση αποκρυβει την πραγματικη αληθεια. Εαν δεν σε ξεζουμηζουν στη δουλεια, η απ’τους τοκους των πολλαπλων δανειων θα στη φερουν το Σαββατοκυριακο με την πλαστη διασκεδαση και την ‘πολυπολιτισμικη’ μουσικη οταν σου δωσουν κανα χαπακι η κανα τσιργαρακι να μαστουρωσεις.

Ειχε πει ο Λενιν οτι ο καπιταλισμος θα πουληση ακομα και το σκοινη για να κρεμαστει. Η παραγωγη αυτης της ταινιας τελικα απογυμνωνει το Αμερικανικο ονειρο. Μονο οι κοιμισμενοι το πιστεψαν. Οι υπολοιποι τους ειχαν παρει χαμπαρει προ πολλου ειδηκα η γεννια του Πολυτεχνειο.

No comments: