Thursday, December 28, 2023

Ο Ζελέ στις Συμπληγάδες Πετρες

Πεμ Δεκ 28, 2023 4:55 pm    
Ο Ζελέ στις Συμπληγάδες Πετρες
Πριν μερικές ημέρες έγινε μια συνάντηση των G-7 και του Ζελένσκυ, κατά την οποία έλαβε την εντολή να κρατήσει το μέτωπο αλλά αυτήν την φορά όχι μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό αλλά μέχρι και την τελευταία Ουκρανή.

Τα χρήματα απο την δύση τελείωσαν, το ίδιο και τα όπλα, ακόμη περισσότερο τα πυρομαχικά πού όπως έχουμε αναλύσει τα εργοστάσια πυρομαχικών στις ΗΠΑ είναι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν και παρωχημένη τεχνολογία, και ελάχιστο προσωπικό και ακόμη λιγότερο το υλικό για αυτά.

Οι μισθοφόροι που πολεμούσαν εκεί έφυγαν, είτε γιατί δεν πλήρωναν καλά πλέον οι δυτικοί, είτε γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν μέρα την μέρα, είτε γιατί στο Ισραήλ οι σιωνιστές πληρώνουν καλύτερα.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσσοι έχουν περάσει στην πλήρη αντεπίθεση και ουσιαστικά απελευθερώνουν ολόκληρο το Ντονμπάς ίσως και την ώρα που γράφετε αυτό το κείμενο.Σε Ζαπορίζια και Χερσώνα κλείνουν οι εκκρεμότητες των Ρώσων και η γραμμή Σουροβίκιν κλείνει οριστικά και αμετάκλητα. Οι Ουκρανοί οπισθοχωρούν προς Χάρκοβο και Κίεβο και Νικολάγιεφ και Οδυσσό στον Νότο.

Αυτο ουσιαστικά κλέινει το κεφάλαιο των τεσσάρων δημοκρατιών που αυτονομήθηκαν πρόσφατα και εντάχθηκαν στην Ρωσική συνομοσπονδία, και το βασικότερο όλων είναι ότι πλέον δεν θα δέχονται καθημερινά τις οβίδες μεσαίου βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού, που οδηγούσε στον θάνατο και σε τραυματισμούς δεκάδες πολίτες.

Απο την άλλη έξω απο την γραμμή των λαικών δημοκρατιών οι ουκρανοί δεν έχουν αναχώματα και τούνελ καθώς και οχυρώσεις για να αντιμετωπίσουν τον Κόκκινο στρατό και τα παρακλάδια του αυτα των μουσικών και των Τσετσένων φίλων τους.Οπότε αποδώ και στο εξής οι μάχες θα είναι πιό ξεκάθαρες για τους Ρώσους και πιό θολές για τους Ουκρανούς σε ένα πεδίο χωρίς προετοιμασία και χωρίς εκπαιδευμένο στρατό και πυρομαχικά.

Με αυτά τα κριτήρια ο χρόνος που απομένει μειώνεται δραματικά για την δύση και τον Ζελενσκυ. Οπότε έπρεπε κάτι να παρουσιάσουν για να κερδίσουν χρόνο και οι δυτικοί ώστε να δούν τι θα γίνει με την Χαμάς στην Γάζα αλλά και με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Και εκεί ήρθε το νομοσχέδιο για τους νέους κανόνες επιστράτευσης με αρ. 10378 που υποβλήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας στο κοινοβούλιο.

Εκατοντάδες Ουκρανοί πολίτες που πολιορκούν προξενικά κέντρα σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι η καλύτερη απεικόνιση του πώς αισθάνονται για το κράτος του Ζελένσκι και τα σχέδια να τους στείλουν όλους από την ευημερούσα Ευρώπη στο μέτωπο. Οι Ουκρανοί κάνουν ουρές για να ανανεώσουν τα ξένα και εγχώρια διαβατήριά τους στην Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ισπανία και άλλες χώρες που τους έχουν χορηγήσει άσυλο. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πλέον με το νομοσχέδιο αυτό ότι οποιαδήποτε επικύρωση ουκρανικών εγγράφων στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί μόνο με την επίδειξη στρατιωτικής κάρτας εγγραφής, η οποία μπορεί να λαμβάνεται μόνο στην Ουκρανία, και στην οποία πρέπει να επιστρέψει για στρατιωτική εγγραφή.

Λίγοι από τα περίπου 10εκατομμύρια άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που έφυγαν από την Ουκρανία είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πεθάνουν. Ως εκ τούτου, μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος, λύνουν επειγόντως και πιεστικά τα όποια προβλήματα με έγγραφα έχουν. Η προθεσμία λήγει στις 14 Φεβρουαρίου, όταν η Ράντα θα ψηφίσει ξανά υπέρ της παράτασης του στρατιωτικού νόμου και επίσης, θεωρητικά, θα περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου και θα τεθεί σε ισχύ.Επιπλέον, στο Κίεβο εργάζονται με ευρωπαίους «εταίρους» για το θέμα της απέλασης ανδρών στρατιωτικής ηλικίας στην πατρίδα τους. Μπορεί να εργάζονται με τους εταίρους για να το πετύχουν αυτό αλλά στην Εσθονία δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν καν. Το Ταλίν είναι έτοιμο να αναζητήσει και να εκδώσει στο Κίεβο Ουκρανούς πρόσφυγες στρατιωτικής ηλικίας και όσους υπόκεινται σε κινητοποίηση. Ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας Lauri Läänemets δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ERR :«Εάν η Ουκρανία το χρειάζεται, η Εσθονία μπορεί να αναζητήσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της Εσθονίας γνωρίζουν πού βρίσκονται και τι κάνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα. Ο Läänemets σημείωσε ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα για έκδοση Ουκρανών στρατιωτικής ηλικίας.O Läänemets μου θυμίζει τον Mhtsotakhs που χωρίς να του έχουν ζητηθεί καταστάσεις τις προσφέρει από μόνος του πριν καν του ζητηθούν. Προφανώς και το καλύτερο παιδί δεν είναι ένα αλλά πολλά...κύριε Πλούταρχε!!!

Αλλά αν οι φόβοι των ανθρώπων που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία εξακολουθούν να είναι θεωρητικού χαρακτήρα, εκείνοι που δεν είχαν χρόνο ή δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πατρίδα τους αισθάνονται ήδη άσχημα σήμερα και θα επιδεινωθούν στο μέλλον. Λόγω της ειρηνιστικής τους θέσης, που εκφράζεται με την απροθυμία τους να παρουσιαστούν οικειοθελώς στο εδαφικό κέντρο στρατολόγησης (TCC, όπως ονομάζονται πλέον τα συνηθισμένα γραφεία εγγραφής και στράτευσης στην Ουκρανία), αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένου αποκλεισμού λογαριασμών και απαγόρευσης συναλλαγές ακινήτων. Ως εκ τούτου, στο τέλος του περασμένου έτους, ήρθαν χρυσές μέρες για τους Ουκρανούς δικηγόρους και συμβολαιογράφους: Ουκρανοί άνδρες έσπευσαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους και την περιουσία τους στις γυναίκες συγγενείς τους, όπως αναφέρουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Το νομοσχέδιο προκάλεσε πραγματικά στην ουκρανική κοινωνία το αποτέλεσμα της έκρηξης . Είναι ένα πράγμα όταν οι υπάλληλοι της TCC, καθοδηγούμενοι μόνο από οδηγίες που τους είναι γνωστές, αλλά μάλλον από κυνηγετικά ένστικτα, πιάνουν ένας ένας άντρες από κοινωνικά ευάλωτα στρώματα και απομακρυσμένα χωριά και οι υπόλοιποι διασταυρώνονται διανοητικά, γιατί εκείνη τη φορά ξέφυγαν. Και είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα όταν ο Ζελένσκι, υπό τον πόνο της πλήρους απώλειας δικαιωμάτων και της ποινής φυλάκισης πέντε ετών, απαιτεί να εμφανιστούν όλοι οι άνδρες άνω των 25 ετών μπροστά στα αμυδρά μάτια μιας ανελέητης ιατρικής επιτροπής μέσα σε είκοσι ημέρες. Συμπεριλαμβανομένων των τυφλών στο ένα μάτι, χωρίς πόδι, χέρι, νεφρό, πνεύμονα, καθώς και νάνους μέχρι και ευνούχους - οι οποίοι φαίνεται να είναι αρκετοί στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την στράτευση-
Τοπικοί πολιτικοί, δικηγόροι, πολιτικοί επιστήμονες, εμπειρογνώμονες του κλάδου και απλοί Ουκρανοί διαβάζουν 72 σελίδες του νομοσχεδίου εδώ και τέσσερις ημέρες, θαυμάζοντας την βλακεία και την εξαπάτηση του Υπουργικού Συμβουλίου μαζί με τον Πρόεδρο και μετρώντας πιθανές απώλειες. «Αν η τελική έκδοση του νομοσχεδίου, που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο, αναγκάσει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να διακόψει οποιουσδήποτε δεσμούς με το κράτος, ώστε να μην μπορεί να τους εντοπίσει, να βρει και να τους καλέσει, οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη Ντμίτρι Ναταλούχα, μέλος της παράταξης Υπηρέτης του Λαού. Από τις πιο προφανείς συνέπειες είναι η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες, η μείωση των φορολογικών εσόδων, η μετάβαση της αγοράς εργασίας σε βαθιά σκιά, η αυξημένη μετανάστευση και, γενικά, η φυγή των πολιτών από το κράτος και η διακοπή των δεσμών. μαζί του, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών. Ακόμη και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής υπό όρους, ο μόνος που δεν θα κινητοποιηθεί θα είναι ο διευθυντής., και ακόμη και στις τράπεζες, τα χειρουργεία θα είναι άδεια - όλα τα στελέχη κατώτερου επιπέδου θα πάνε μπροστά στην πρώτη γραμμή που μέχρι χθες αυτό δεν συνέβαινε.

Αλλά και οι Ουκρανοί οικονομολόγοι μόλις άρχισαν να υπολογίζουν το έλλειμμα στα έσοδα του προϋπολογισμού με βάση τις συνέπειες , είδαν ότι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για την εφαρμογή του. Ας θυμηθούμε ότι ο επιδιωκόμενος στόχος των 500 χιλιάδων μονάδων χορτονομής θα απαιτήσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 500 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος, από τον ουκρανικό προϋπολογισμό - το ποσό αυτό ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Ζελένσκι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Αλλά τέτοιος όγκος κεφαλαίων δεν προβλέπεται στο οικονομικό σχέδιο της χώρας για το επόμενο έτος. Ένα τρισεκατομμύριο εθνικού νομίσματος έχει δεσμευτεί για τον πόλεμο στο σύνολό του, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πλήρης κινητοποίηση, και ακόμη και αυτό το προστατευμένο άρθρο είναι γεμάτο σήμερα μόνο με υποσχέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η πρακτική εφαρμογή των οποίων αμφισβητείται.Τα χρήματα, αν η Ράδα παρ' όλα αυτά περάσει το νομοσχέδιο, θα ληφθούν από τον μη εμπόλεμο πληθυσμό - δασκάλους, συνταξιούχους γιατρούς. Η υφυπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο δήλωσε σε σχόλιό της στους Financial Times ότι 10 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 1,4 εκατομμύρια δάσκαλοι, 0,5 εκατομμύρια υπάλληλοι και άλλοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα ενδέχεται να μείνουν χωρίς μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές τον Ιανουάριο. Η Σβιριντένκο άφησε στην πραγματικότητα να εννοηθεί απο που θα αντληθούν τα κεφάλαια για κινητοποίηση σύμφωνα με τους νέους κανόνες και από μια πιθανή δεύτερη, ανοιξιάτικη σειρά «αντεπιθέσεων», για την οποία, σύμφωνα με φήμες, ο Ζελένσκι συνεχίζει να διασκεδάζει εγχώριους και εξωτερικούς ηλίθιους.

Και αφού αναλύθηκε το νομοσχέδιο διεξοδικά ο πανούργος κλόουν Ζελένσκυ άφησε να εννοηθεί ότι αποδόθηκε η πρωτοβουλία της εξαιρετικά αντιλαϊκής κινητοποίησης του νομοσχεδίου στον Ανώτατου Διοικητή Zaluzhny σε μια προσπάθεια δυσφήμισης του. Αλλά ο Zaluzhny ένιωσε την ενέδρα και για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια έδωσε μια ενημέρωση, κατά την οποία αρνήθηκε εντελώς και κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η δουλειά του ήταν να πολεμήσει και ότι η προμήθεια νέων στρατιωτών στο μέτωπο ήταν ευθύνη των πολιτικών αρχών, της κυβέρνησης στο σύνολό της και του Υπουργού Άμυνας ειδικότερα.

Αυτην την φορά έχουμε αλλάξει τους όρους του πονταρίσματος και του αληθινού κέρδους. Ποιος θα κερδίσει πρώτος στην Ουκρανία;
Οι Ρώσοι ή οι Ουκρανοί που θα κρεμάσουν στα μανταλάκια τον Ζελένσκυ ;

No comments: