Tuesday, October 26, 2021

Βραβειο Πουλιτζερ: Το πλοίο των Βρυκολάκων

Αλεξάντερ Κλαπ 28 Σεπτεμβρίου 2020 Το πλοίο των βρικολάκων 

Πώς η κατάσχεση του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης στην Ευρώπη προκάλεσε αιματηρές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο – και πυροδότησε ακόμα λυσσαλέα σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΉΣΕΙς ΤΟΥ ΌΟΥΕΝ ΦΡΊΜΑΝ 

Στις 28 Απριλίου 2014, μια αλιευτική μηχανότρατα αναχαίτισε ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, μία ημέρα μετά την αναχώρησή του από το Ντουμπάι για την Ελλάδα. Τρεις άνδρες ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο και πέρασαν τη νύχτα συσκευάζοντας εκατοντάδες μικρά σακιά ηρωίνης, συνολικού βάρους τουλάχιστον δύο μετρικών τόνων, στα κουτιά έρματος. Αφού τελείωσαν, δύο από τους άνδρες επέστρεψαν στην ακτή. Ο ένας έμεινε πίσω. Μετέφερε ένα πιστόλι και διέταξε το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου να συνεχίσει να πλέει.

 Μέχρι τα τέλη Μαΐου, το δεξαμενόπλοιο, το οποίο ονομαζόταν Noor One, είχε περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ. Νωρίς το πρωί της 6ης Ιουνίου, Ελευσίνα, ένα βρώμικο λιμάνι δυτικά της Αθήνας. Το επόμενο απόγευμα, τέσσερις Κούρδοι με ένα μαύρο SUV της Mercedes σταμάτησαν μπροστά από το πλοίο, ανέσυραν τα σακιά ηρωίνης από τα έρματα του Noor One και άρχισαν να τα μεταφέρουν προς την Αθήνα. 

Οι Κούρδοι είχαν περάσει χρόνια προετοιμάζοντας την άφιξη της ηρωίνης. Είχαν διαπραγματευτεί να πληρώσουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για το Plaza Resort στην Αττική Ριβιέρα, σχεδιάζοντας να χρησιμοποιήσουν τον τουριστικό προορισμό ως χώρο ξεπλύματος χρημάτων για έσοδα από την πώλησή του. Είχαν μισθώσει μια αποθήκη και ένα βιομηχανικό κοτόπουλο στους ελαιώνες κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. εδώ, η ηρωίνη του Noor One θα αραιωνόταν με περισσότερους από πέντε τόνους μαρμάρινης σκόνης από ένα λατομείο στο κοντινό όρος Πεντελικού. Για να μεταφέρουν το φορτίο, είχαν αγοράσει ένα περονοφόρο και αρκετές εκατοντάδες τσάντες καμβά με τη σφραγίδα "Λευκή Ζάχαρη του Πακιστάν". Στις αρχές Μαΐου, ένας συνεργάτης από το Βέλγιο είχε φτάσει με ένα φορτηγό εξοπλισμένο με μυστικά διαμερίσματα. Το φορτηγό επρόκειτο να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης σε λιμάνι στη βορειοδυτική Ελλάδα και στη συνέχεια κατά μήκος της Αδριατικής με πλοίο προς την Ιταλία. Από εκεί, θα διανεμηθεί στις γωνίες των δρόμων του Βελγίου και των Κάτω Χωρών, επιστρέφοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες του.

 Όλα τα κομμάτια ήταν στη θέση τους, με άλλα λόγια, για μια μεσογειακή συνέχεια των τελευταίων ημερών στο The French Connection. Αλλά όπως και η μοίρα αυτής της φημισμένης συναλλαγής ηρωίνης, η συμφωνία noor One γρήγορα ξετυλίγεται. Τέσσερις ημέρες αφότου το πετρελαιοφόρο έφτασε στο λιμάνι στο Ελευσίνα, μια φιγούρα στο περιθώριο της επιχείρησης, ταραγμένη από την ιδέα της διακίνησης ηρωίνης, εισήλθε σε αστυνομικό τμήμα. Εξήγησε ότι κάπου έξω από την Αθήνα ετοιμάζεται για εξαγωγή μια τεράστια διακίνηση ναρκωτικών. Την επόμενη μέρα, ο Γεώργιος Κατσούλης, επικεφαλής του τμήματος Πειραιά της ακτοφυλακής της Ελλάδας, ενημερώθηκε –με βάση την κατάθεση του εν λόγω πληροφοριοδότη– ότι «μισός τόνος» βρισκόταν σε μια μικρή πόλη ανατολικά της πρωτεύουσας. Στις 11 Ιουνίου, ο Κατσούλης έστειλε πέντε από τους άνδρες του να παρατηρήσουν την αποθήκη σταχτοδοχομετρήματος όπου έπρεπε να κρατηθεί η ηρωίνη. Το επόμενο βράδυ, γύρω στις 9 μ.m., ο Κατσούλης έστειλε 30 ένοπλους πράκτορες να περικυκλώσει το κτίριο.

 "Έχουμε κάποια αίσθηση για το τι αντιμετωπίζαμε όταν τα σκυλιά έγιναν μνησίκακα", μου είπε ο Κατσούλης. "Κανονικά μυρίζουν την ηρωίνη και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, υπήρχε τόση ηρωίνη, που τα σκυλιά δεν ήξεραν πού να πάνε. Απλά άρχισαν να σπασμούς και να γαβγίζουν βίαια." 

Μέσα στην αποθήκη υπήρχαν έξι Κούρδοι και Έλληνες, 500 κιλά άκοπης ηρωίνης και ένα πιστόλι. Η ομάδα του Κατσούλη συνέλαβε τους άνδρες χωρίς αγώνα και τους πήγε στον Πειραιά. Περίπου την ίδια ώρα, μια άλλη ομάδα της ακτοφυλακής έκανε έφοδο σε ένα αρχοντικό στο καταπράσινο αθηναϊκό προάστιο Φιλοθέη και βρήκα άλλο μισό τόνο ηρωίνης στοιβαγμένο στο γκαράζ του. 

 Τις επόμενες ημέρες, η πλοκή μετατοπίστηκε από τη Γαλλική Σύνδεση στο The Wire: Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν το ένα μέλος της επιχείρησης μετά το άλλο και τα αναποδογύρισαν. Για να αποκρύψει την ταυτότητα του αρχικού πληροφοριοδότη, η αστυνομία τον συνέλαβε επίσης. Ταυτόχρονα, επέτρεψαν σε άλλους με γνωστούς δεσμούς με την επιχείρηση να ξεφύγουν. "Ήταν σημαντικό να καταστεί ασαφές ποιος θα μίλησε και ποιος όχι", μου είπε ένας αξιωματικός.

 Στις 22 Ιουνίου, ενεργώντας κατόπιν ενημέρωσης από μία από αυτές τις πηγές, οι αστυνομικοί του Κατσούλη εισέβαλαν στο κοτέτσι κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και ανακάλυψαν έναν άλλο τόνο ηρωίνης. Μέσα Ελευσίνα, χάρη σε μια πληροφορία από διαφορετική πηγή, κατέκλυσαν το Noor One και συνέλαβαν τα μέλη του πληρώματός του. Μια άλλη πηγή τελικά τους οδήγησε στο Ντουμπάι. Μέχρι τον Αύγουστο, 33 άτομα ήταν υπό κράτηση. Οι ελληνικές αρχές είχαν διαταράξει τη μεγαλύτερη γνωστή διακίνηση ηρωίνης στην ευρωπαϊκή ιστορία. 

 Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας. Η κατάσχεση των ναρκωτικών που αποστέλλονται στο Noor One έχει προκαλέσει μια μακρά σειρά σεισμικών μετασεισμών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι σχεδιαστές της επιχείρησης λαθρεμπορίου στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου σε έναν πόλεμο τιμωρίας που έχει αφήσει τουλάχιστον 17 νεκρούς σε τρεις ηπείρους. Τα τηλεφωνικά αρχεία εκθέτουν δεκάδες αστυνομικούς τους οποίους οι λαθρέμποροι αγόρασαν, από την Τουρκία μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, μια έρευνα για το Noor One γοήτευσε τον εθνικό Τύπο – και στη συνέχεια προκάλεσε ένα νέο κύμα δημόσιου ενδιαφέροντος για την υπόθεση μέσω μιας προκαταρκτικής ποινικής δίκης και της ανόδου ενός νέου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας και ένας από τους προκατόχους του έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον ότι έχουν διασυνδέσεις με την ηρωίνη. Και μια εν εξελίξει έρευνα για το ποιος χρηματοδότησε το Noor One απειλεί να παγιδεύσει τον Έλληνα ολιγάρχη Ευάγγελο Μαρινάκη, μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας και ποδοσφαίρου. 

Οι δολοφονίες αντιπροσωπεύουν το πιο απλό μέρος της ιστορίας – ακόμα και αν δεν ήταν. Ξεκίνησαν τρεις μήνες μετά την κατάσχεση του Νουρ Ένα. Από νωρίς στην ποινική έρευνα, οι αρχές στην Ελλάδα είχαν επιτρέψει τη διαφυγή της πιο κρίσιμης προσωπικότητας της επιχείρησης: του οδηγού του μαύρου SUV που είχε πάρει την ηρωίνη όταν έφτασε Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014. Ένας Ιρανός Κούρδος, μερικές φορές τον έλεγαν Μοχάμεντ Ντίζελ. Φοβούμενος τη σύλληψη, ο Ντίζελ είχε πετάξει στην Ιστανμπούλ και παρακάλεσε έναν παιδικό φίλο ονόματι Νάτζι Σαρίφι. Ζιντάστι για να τον μεταφέρει λαθραία σε ασφαλές μέρος στο Ντουμπάι. 

 Τριάντα χρόνια νωρίτερα, Ζιντάστι και ο Ντίζελ είχε καταδικαστεί σε εκτέλεση στην Τεχεράνη με την κατηγορία της διακίνησης ηρωίνης. Μαζί απέδρασαν από τη φυλακή Evin σκοτώνοντας έναν φρουρό. Το ντίζελ διέφυγε για το Πακιστάν, Ζιντάστι για την Κωνσταντινούπολη. Με την πάροδο του χρόνου, Ζιντάστι Ήρθε να καταλάβει μια αξιοσημείωτη θέση στη δίνη της τουρκικής πολιτικής. Πιστεύεται ευρέως ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μεσολάβησε για δεσμούς με ένα πολιτικό πυρήνα που ονομάζεται Ergenekon. Μέλη της οργάνωσης – συμπεριλαμβανομένων πολλών αστυνομικών και αξιωματικών του στρατού – σχεδίασαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να επαναφέρουν στην εξουσία ένα σκληροπυρηνικό εθνικιστικό καθεστώς. Ζιντάστι φυλακίστηκε ξανά για διακίνηση ηρωίνης το 2007, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος νωρίς για φερόμενη ενημέρωση εναντίον των πιο επιφανών μελών του Εργκένικον. Ο φάκελος της τουρκικής αστυνομίας ισχυρίζεται ότι μόλις Ζιντάστι απελευθερώθηκε από τη φυλακή, γλίστρησε πίσω στον κάτω κόσμο, αυτή τη φορά. Διοχέτευση μετρητά στο κίνημα Gülen – η διεθνική ισλαμική οργάνωση που Τροφοδοτείται Αντιφρονούσα δραστηριότητα κατά του Ερντογάν – ενδεχομένως με αντάλλαγμα την ασυλία που προσφέρει το δικαστικό σώμα και οι υπηρεσίες ασφαλείας που ευθυγραμμίζονται με αυτό το κίνημα.

 Οι σχεδιαστές της επιχείρησης λαθρεμπορίου έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο τιμωρίας που έχει αφήσει τουλάχιστον 17 νεκρούς σε τρεις ηπείρους. 

 Πηγές με υπόγειες συνδέσεις από το Άμστερνταμ στην Κωνσταντινούπολη μου είπαν ότι Ζιντάστι είχε στην κατοχή του εκατοντάδες κιλά ηρωίνης του Νουρ Νουρ. Άλλες προσωπικότητες που κατείχαν μερίδια ήταν η Diesel και τουλάχιστον τέσσερις άλλοι Κούρδοι γκάνγκστερ – άνδρες με έδρα το Ντουμπάι, το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες. Η χρονική στιγμή της αναχώρησης του Noor One για την Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2014, σήμαινε ότι η ηρωίνη τους είχε σχεδόν σίγουρα συντεθεί και αγοραστεί το προηγούμενο φθινόπωρο. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ μετρητά καταβλήθηκαν σε Ιρανούς ή Αφγανούς παραγωγούς. Εμπιστεύτηκαν το προϊόν τους σε έναν Έλληνα μεσίτη πετρελαίου του οποίου το κίνητρο για τη δουλειά – ίσως μια μεγάλη αμοιβή, ίσως μια περικοπή του φορτίου – παραμένει μυστήριο. 

Την εποχή της κατάσχεσης του Noor One, το μόνο που το μακρινό δίκτυο γκάνγκστερ ευθυγραμμιζόταν πίσω από τη συμφωνία ήξερε ότι κάποιος τους είχε καρφώσει. Ήξεραν επίσης ότι κάποιος με ιστορικό ενημέρωσης υπήρχε στις τάξεις του: Ζιντάστι. "Χάλασες τα σχέδιά μας, μίλησες εναντίον μας, μας έκλεψες, μας γελοιοποίησες", έγραψε ένας από αυτούς τους γκάνγκστερ. Ζιντάστι τον Σεπτέμβριο του 2014, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανακτήθηκε χρόνια αργότερα από την τουρκική αστυνομία. 

 Η ελάχιστα κρυμμένη απειλή σε αυτό το μήνυμα ήταν κάθε άλλο παρά αδρανής. Δύο εβδομάδες μετά Ζιντάστι έλαβε αυτό το email, η λευκή Πόρσε του κατέβαινε μια λεωφόρο της Ιστανμπούλ όταν σφαίρες έσπασαν τις πόρτες της, σκοτώνοντας τον οδηγό και τον επιβάτη. Ζιντάστι ο ίδιος δεν ήταν στο αυτοκίνητο. Ο οδηγός ήταν ανιψιός του, ο επιβάτης η κόρη του. Και οι δύο πήγαιναν σε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Ιστανμπούλ. "Δεν θα μπορούσες να διαχειριστείς ένα απλό Εκκαθάριση δουλειά", έστειλε μήνυμα ένας από τους χρηματοδότες του Noor One στο Βέλγιο στους ένοπλους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας.

"Περίμενα κάτι τέτοιο," Ζιντάστι είπε ψυχρά στην κηδεία της κόρης του. "Και ξέρω ακριβώς ποιος το έκανε." Αλλά αν οι άλλοι χρηματοδότες του Νουρ Ένα δεν ήταν απολύτως σίγουροι ότι. Ζιντάστι ήταν ο αρουραίος, Ζιντάστι δεν μπορούσα να πω με σιγουριά ποιος από αυτούς τους χρηματοδότες είχε επιχειρήσει να τον δολοφονήσει. Ωστόσο, ένα ζοφερό γεγονός είναι αναμφισβήτητο: Κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ενδεχομένως συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας και το θάνατο Του Ζιντάστι. η κόρη άρχισε να εμφανίζεται νεκρή. 

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, στις ευρωπαϊκές ακτές της Κωνσταντινούπολης, οι άνδρες που φέρεται να Του Ζιντάστι. Η κόρη και ο ανιψιός πυροβολήθηκαν από έναν άγνωστο δολοφόνο. Τρεις ημέρες αργότερα, ένας άρχοντας κοκαΐνης με έδρα το Άμστερνταμ, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα κομμάτι ηρωίνης του Noor One, πυροβολήθηκε στο κεφάλι καθώς η μαύρη Μπέντλεϊ του καθόταν σε φανάρι της Ιστανμπούλ. Πριν τελειώσει η χρονιά, το παραμορφωμένο πτώμα του Μοχάμεντ Ντίζελ...Του Ζιντάστι. Ο σύντροφος του εγκλήματος, ο οποίος αρχικά είχε βοηθήσει να τεθεί σε κίνηση όλο αυτό το μακελειό – φέρεται να αλιεύτηκε έξω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, γεμάτος πυροβολισμούς και αλυσοδεμένος σε μια άγκυρα. "Τιμώρησα... αυτόν," Ζιντάστι ενημέρωσε έναν συνεργάτη, σε γραπτό μήνυμα που αργότερα ανατυπώθηκε σε τουρκική εφημερίδα, προφανώς πεπεισμένος ότι ο Ντίζελ είχε διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη δολοφονία της κόρης του. "Τον σκότωσα." 

Ο αριθμός των πτωμάτων συνέχισε να αυξάνεται. Την επόμενη άνοιξη, ο Cetin Koç, ένας γκάνγκστερ που συμμετείχε στη συμφωνία Noor One - και ένας άλλος πρώην κρατούμενος στη φυλακή Evin με ντίζελ και Ζιντάστι Τρεις δεκαετίες νωρίτερα – πυροβολήθηκε από τρεις άνδρες καθώς καθόταν στο σπορ αυτοκίνητό του σε έναν δρόμο στο Ντουμπάι. Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενημέρωσαν τους Καναδούς ομολόγους τους ότι οι δολοφόνοι είχαν πετάξει στη Βρετανική Κολομβία. Μια εβδομάδα μετά από αυτό, ένας αγρότης περπατούσε μέσα από το μπάλωμά του βατόμουρο μια ώρα ανατολικά του Βανκούβερ, όταν έπεσε πάνω στο σώμα ενός από αυτούς τους υποτιθέμενους δολοφόνους, μασημένος με σφαίρες. Μέρες αργότερα, το πτώμα του άλλου βρέθηκε σε ένα καμένο αυτοκίνητο αρκετά μίλια μακριά.

 Τον Ιανουάριο του 2015, ολλανδικές εφημερίδες ανέφεραν τον πυροβολισμό ενός διακινητή κοκαΐνης με δεσμούς με έναν χρηματοδότη του Noor One στην πόλη του Παναμά. Δύο χρόνια αργότερα, ο αδελφός του γκάνγκστερ που σκοτώθηκε στο Ντουμπάι απήχθη από το σπίτι του στην Τεχεράνη και εκτελέστηκε σε στυλό σκύλου στο νοτιοανατολικός Τουρκία. Εννέα μήνες μετά από αυτό, ο διακεκριμένος δικηγόρος ενός άλλου χρηματοδότη πυροβολήθηκε με έναν Ούζι ενώ πήγαινε για πρωινό με την οικογένειά του στην Ιστανμπούλ. Μόλις 17 ημέρες νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει μια αίθουσα δικαστηρίου, "Μπορεί να μην τα καταφέρω σε άλλη ακρόαση". 

 Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, 13 άτομα που συνδέονται με το Noor One είχαν δολοφονηθεί. Τέσσερις άλλοι είχαν πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες. "Ζιντάστι είναι ένα άτομο που σκοτώνει τους εχθρούς του χωρίς δισταγμό", Zehra Οζντίλεκ, μου είπε ένας δημοσιογράφος που κάλυψε τον πόλεμο για την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet. Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, Ζιντάστι δεν καταδικάστηκε ποτέ επιτυχώς για έναν φόνο. Η αστυνομία ήταν τακτικοί επισκέπτες στη βίλα του στην Ιστανμπούλ καθώς πραγματοποιούνταν οι δολοφονίες. 

 Η Ελλάδα, όπου το Noor One παρέμεινε αγκυροβολημένο όλο αυτό το διάστημα, επρόκειτο να είναι η πιο επακόλουθη πηγή σύγκρουσης σχετικά με τη συμφωνία μόλις άρχισε να μειώνεται η αιματοχυσία. Η ποινική υπόθεση που σταδιακά διαμορφώθηκε γύρω από τη μεγαλύτερη προτομή ναρκωτικών στην Ευρώπη έγινε εθνική εμμονή σε μια ελληνική κοινωνική τάξη που ήδη ταλανίζεται από άλλες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης – τη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ραγδαίας, χρεωμένης ελληνικής οικονομίας από τη μία πλευρά, και την πολιτική κρίση για τους πρόσφυγες από την άλλη. 

Εν μέσω τέτοιων σπασμών, η περίπτωση του Noor One προσέφερε έναν φρικιαστικό καθαρτικό αντιπερισπασμό από τα άλλα προβλήματα της χώρας. Στις ελληνικές εφημερίδες, το Noor One είναι γνωστό ως το "πλοίο βαμπίρ". οι επιπτώσεις από την προτομή του αναφέρονται με συνωμοσιακούς και, πράγματι, σχεδόν υπερφυσικούς όρους. Κάθε φορά που το Noor One φαίνεται να ξεθωριάζει από τα εθνικά πρωτοσέλιδα, η ιστορία φαίνεται να επιστρέφει στο προσκήνιο. Τα νέα φουτουνίζουν για άλλη μια παράξενη δολοφονία, άλλη μια ανεξήγητη παραίτηση ενός εισαγγελέα, άλλη μια βόμβα στο ταχυδρομείο. "ΤΟ NOOR ΕΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΞΑΝΆ", διαβάστε ένα Εφημέριδα τόν Συντακτον τον Νοέμβριο του 2019, μετά τον θάνατο του δέκατου έκτου ατόμου που ήταν δεμένο στο πλοίο. 

 Στο πλαίσιο των έκτακτων θυσιών που έχει ζητήσει η ΕΕ για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας για τη συνέχιση της ένταξης στην ένωση, το έπος noor One δεν προκαλεί επίσης μικρή ενδοσκόπηση για το τι είδους χώρα έχει παραγάγει μια δεκαετία οικονομικής λιτότητας και τεχνοκρατικής χημείας. Η Ελλάδα εξακολουθεί –μόλις και μετά βίας– να διεκδικεί ένταξη στο εμπορικό μπλοκ της ΕΕ, αλλά είναι επίσης ένα μέρος όπου η αστυνομία καταδιώκεται και απειλείται, μάρτυρες πεθαίνουν στη φυλακή και ισχυρά συμφέροντα μπορούν να αμαυρώσει το νομικό σύστημα ατιμωρητί. 

 Αυτή, εν πάση περιπτώσει, ήταν η κυρίαρχη εντύπωση που άφησε η επίσημη ελληνική έρευνα για τη συμφωνία Noor One. Από την αρχή της έρευνας το φθινόπωρο του 2014, οι αστυνομικές προσπάθειες στην Ελλάδα παρακωλήθηκαν από μια παράξενη σειρά διαταραχών. Τρεις εβδομάδες μετά την κατάσχεση, ένας 24χρονος Ολλανδός υπήκοος, ο Εμπρού Τοκ, αφίχθη στον Πειραιά και επισκέφθηκε τους Κούρδους στη φυλακή, ισχυριζόμενος ότι είναι ο νομικός τους σύμβουλος. Μόλις τον επόμενο χρόνο, μετά τον κοριό του τηλεφώνου της από τις ολλανδικές αρχές, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν ότι αυτή η γυναίκα ήταν μεταφορέας χρημάτων για την κουρδική μαφία – και ανακάλυψαν ότι είχε αφήσει πίσω της έως και 200.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της παραμονής της. Ίσως είχε δώσει χρήματα στους φυλακισμένους Κούρδους για να τους κρατήσει ήσυχους, ή μπορεί να τους άφησε οδηγίες για το πώς να κρατήσουν τη μαμά στις λεπτομέρειες της συμφωνίας όταν ανακρίθηκαν γι' αυτό. Αλλά οι Έλληνες ερευνητές γνωρίζουν ένα πράγμα στα σίγουρα: Μετά από αυτή την επίσκεψη, οτιδήποτε είπαν οι κατηγορούμενοι Κούρδοι στην αστυνομία –για το κρίσιμο ζήτημα του ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της ηρωίνης, για παράδειγμα– δεν ήταν πλέον αξιόπιστο. 

Μέσα σε ένα χρόνο, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους δεν μπορούσαν πλέον να πουν τίποτα στην αστυνομία: και αυτοί άρχισαν να πεθαίνουν, αν και με λιγότερο απτό βίαιο τρόπο. Τον Ιούλιο του 2015, ένας από τους Κούρδους που είχαν ξεφορτώσει την ηρωίνη από το Noor One μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου κρατήθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.
Η  νεκροψία απέδωσε το θάνατό του σε εγκεφαλικό επεισόδιο που προέκυψε από πνευμονική οίδημα. Οι σωφρονιστικοί αρχές δεν προώτισε καμία έρευνα. Έγινε δυσκολότερο να εξηγήσουμε πώς, εννέα μήνες αργότερα, ο μηχανικός του Noor One παραπονέθηκε στους δεσμοφύλακές του για στομαχικές διαταραχές, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Πειραιά και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξή του. Η νεκροψία έδειξε επίσης καρδιακή ανεπάρκεια. 

 Τι συνέβαινε, τι συνέβαινε; Τον Οκτώβριο του 2015, ξεκίνησε η δίκη εναντίον των 33 κατηγορουμένων που συνελήφθησαν σε σχέση με το Noor One, με κατηγορίες που κυμαίνονται από διακίνηση ναρκωτικών έως παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων. 

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ένας μάρτυρας διέφυγε στο Κίεβο με ένα φορητό υπολογιστή, ο οποίος λέγεται ότι περιείχε κρίσιμες επιστολές σχετικά με τη χρηματοδότηση του πλοίου, Σύντομα, η δίνη εκτεινόταν πέρα από διαδικαστικά ζητήματα στη σφαίρα των φυσικών απειλών. Τον Μάιο του 2017, ένας εισαγγελέας της υπόθεσης έλαβε εικοσιτετράωρη ασφάλεια, όταν δύο άνδρες εντοπίστηκαν από κάμερες ασφαλείας να εισβάλλουν στην πολυκατοικία της και να παρατηρούν κρυφά τις αρχές της. Αρκετά μέλη του δικαστικού σώματος και της ακτοφυλακής έλαβαν γράμματα για βόμβες ή σφαίρες στο ταχυδρομείο. Τον Ιούνιο του 2018, ο πληροφοριοδότης της αστυνομίας που είχε επισημάνει τις ελληνικές αρχές στο Ντουμπάι σκοτώθηκε σε ύποπτο τροχαίο. 

 Φαίνεται επίσης ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που ανέφεραν την ιστορία είχαν στοχοποιηθεί. Τον Ιούνιο του 2016, τα απανθρακωμένα λείψανα του Παναγιώτη Μαυρίκου, δημοσιογράφου που ερευνούσε το πλοίο, βρέθηκαν στην καμένη Πόρσε του σε εθνική οδό βόρεια της Αθήνας. Τον Μάρτιο του 2018, ένας άγνωστος δράστης τράβηξε πιστόλι σε έναν άλλο δημοσιογράφο στο Hilton Αθηνών καθώς έφτασε για μια συνέντευξη για το Noor One. 

Σταδιακά, μια βασική φιγούρα ανέλαβε κεντρικό ρόλο σε όλη την ίντριγκα. Για δύο χρόνια μετά την σύλληψη, Έλληνες ανακριτές και εισαγγελείς έσκαψαν στο παρασκήνιο ενός Αθηναίου ονόματι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος είχε αρχίσει να μισθώνει το Noor One το 2012. Ένας θορυβώδης μεσίτης πετρελαίου που είχε στόλο κάμπριο, ο Γιαννουσάκης είχε κληρονομήσει μια χούφτα νυχτερινά κέντρα από τον πατέρα του, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου έξω από το μπαρ του το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, ο Γιαννουσάκης μετεγκαταστανείται στο Ντουμπάι. Εβδομάδες μετά την απόκτηση του Noor One,το εξόπλισε με μια σημαία του Τόγκο –χορηγώντας έτσι στο πλοίο και σε οτιδήποτε συνέβη πάνω του ασυλία από τις περισσότερες διεθνείς δικαιοδοσίες– και το είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά στον Περσικό Κόλπο. Το 2014, έξι ημέρες μετά την επίτευξη του Noor One στην Ελευσίνα, οι πράκτορες του Κατσούλη βρήκαν μισό τόνο ηρωίνης σε ένα αρχοντικό στο Φιλοθέη που ανήκε στην πρώην σύζυγο του Γιαννουσάκη. 

Τον Αύγουστο του 2016, ο Γιαννουσάκης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Όταν τον συνάντησα στις φυλακές Κορυδαλλού τον περασμένο Ιούλιο, μου είπε ότι μία από τις πρώτες επαφές που έκανε στο Ντουμπάι ήταν με τον Ιρανό Κούρδο που αυτοαποκαλούμουν Μοχάμεντ Ντίζελ. 'ρχισαν να κάνουν δουλειές μαζί. Ο Γιαννουσάκης θα έστελνε το Noor One στο Ιράν, όπου θα παραλαμβάνει λαθραία καύσιμα από αλιείς, πούλησε αυτό το καύσιμο στην Diesel, η οποία βρήκε επιπλέον αγοραστές σε υψηλότερες τιμές. Στις αρχές του 2013, μετά από ένα χρόνο αφιερωμένο στο σύστημα καυσίμων, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διακίνηση ηρωίνης. "Ο Ντίζελ είχε πολλές επαφές στο Πακιστάν στον τομέα της ηρωίνης", μου είπε ο Γιαννουσάκης. "Και είχε έναν φίλο ονόματι Ζιντάστι που είχε πελάτες στην Ευρώπη." 

 Η Diesel έκανε αρκετά ταξίδια εκείνο το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη για να συγκεντρώσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από εκείνους τους Κούρδους χρηματοδότες που, εκτός από τον Zindashti, είναι όλοι νεκροί. "Δεν είχα ιδέα ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι", μου είπε ο Γιαννουσάκης. "Αν μου έδειχνες μια φωτογραφία τους, ίσως να τους αναγνώριζα. Αλλά δεν ξέρω τίποτα – δεν θα μπορούσα να σας πω αυτή τη στιγμή πόσο κοστίζει ένα κιλό ηρωίνης." Σύμφωνα με Έλληνες εισαγγελείς, το 2013 ο επιχειρηματικός εταίρος του Γιαννουσάκη στον Πειραιά είχε αδειοδοτήσει υπεράκτια εταιρεία με τελικό σκοπό τη χρήση της για το ξέπλυμα κερδών από το Noor One. Την ίδια χρονιά, οι συγγενείς ενός χρηματοδότη στο Βέλγιο ίδρυσαν πρόσθετες εταιρείες βιτρίνας για να αγοράσουν τη σκόνη μαρμάρου και τις σακούλες Λευκής Ζάχαρης του Πακιστάν. Την επόμενη άνοιξη, ο Γιαννουσάκης προσέλαβε ένα πλήρωμα Ινδών ανδρών τους οποίους κανόνισε να πληρώσει μέσω ενός δικτύου ναυτιλιακών γραφείων. 

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014, μου είπε ο Γιαννουσάκης, μια σειρά από συζητήσεις μεταξύ βασικών προσωπικοτήτων –συμπεριλαμβανομένων των Diesel, Zindashti και Yiannousakis ο ίδιος– έλαβαν χώρα «σε λόμπι ξενοδοχείων γύρω από το Palm Jumeirah» στο Ντουμπάι. Σε αυτά τα σκευάσματα, ανέφερε ο Γιαννουσάκης, οι εταίροι κανόνισαν να μοιράσουν τα κέρδη και να διανείμουν την ηρωίνη σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη από το ελληνικό σημείο προσγείωσης. 

 Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, ο Γιαννουσάκης δεν ήταν άγνωστος στην επιχείρηση ηρωίνης, όπως έμαθαν σύντομα οι ερευνητές για την υπόθεση Noor One. "Προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες σκληρών ναρκωτικών από την Αλβανία, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν σε άλλες χώρες", αναφέρει φάκελος της Κυπριακής αστυνομίας το 2010 για τον Γιαννουσάκη και τον αδελφό του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μήνες πριν από τη μοιραία αναχώρηση του Noor One,τορυμουλκό του Γιαννουσάκη περνούσε από την Ερυθρά Θάλασσα όταν οι αιγυπτιακές αρχές επιχείρησαν να το επιθεωρήσουν. Ο Γιαννουσάκης διέταξε αυτό το σκάφος, το Καλίστο,να καεί πριν επιβιβαστεί. 

Με βάση το διφορούμενο ιστορικό του Γιαννουσάκη στο εμπόριο ναρκωτικών, είναι πιθανό να μίλησε γρήγορα σε αυτές τις συνεδρίες σχεδιασμού του Ντουμπάι για να κανονίσει τις δεσμεύσεις πόρων που απαιτούνται για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τόσο ιλιγγιώδη κλίμακα. Σκεφτείτε μόνο την εφοδιαστική: Τοπέρασμα του Noor Oneμέσω της διώρυγας του Σουέζ απαιτούσε διόδια 40.000 δολαρίων. Οι ανακριτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι το πλήρωσε ο Γιαννουσάκης, εικάζοντας ότι τα περιορισμένα ταμειακά του αποθέματα εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να απορροφήσουν το τέλος. 

 Ήταν λογικό, με άλλα λόγια, ότι ένας άλλος παίκτης πιθανότατα έκανε τις μεγαλύτερες συνδέσεις και ρυθμίσεις απαραίτητες για να πετύχει τη συμφωνία Noor One - κάποιος που επέβλεπε κρυφά τις προμήθειες του πλοίου, κρατούσε εξασφαλίσεις για το φορτίο του και ίσως κέρδιζε από αυτό στο παρασκήνιο, με τον Γιαννουσάκη να ενεργεί ως εφεδρικός για τον σιωπηλό συνεργάτη. «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Noor One κρύβονται», επανέλαβε τρεις φορές ο Κατσούλης στην κατάθεση που έδωσε τον Μάιο του 2019. Πράγματι, μέχρι τότε, οι Έλληνες ερευνητές θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο – εκτός από τον Ζιντάστι και τα μέλη της επιχείρησης που στη συνέχεια φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν – γνώριζε για το Noor One πριν αναχωρήσει από το Ντουμπάι για την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός ήταν ένας από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς άνδρες στην Ελλάδα. 

 ________________________________________ 
Ο Ευάγγελος Μαρινάκης είναι ένας τεράστιος άνθρωπος, περικυκλωμένος σχεδόν παντού από σωματοφύλακες ντυμένους στα μαύρα. Είναι επίσης κάποιος που έχει συνηθίσει να κάνει το δικό του. Μια ιδιοκτήτρια γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας είπε κάποτε σε δημοσιογράφους την ιστορία ενός πολύτιμου πίνακα που ο Μαρινάκης επιθυμούσε να αγοράσει από αυτήν. Ισχυρίστηκε ότι δεν το είχε προς πώληση. Δύο μέρες αργότερα, μια ομάδα ανδρών εισέβαλε στην γκαλερί με φλιτζάνια γιαούρτι, τα οποία της έφτευσαν.

 Μέχρι το 2012, 13 χρόνια μετά την κληρονομιά ενός στόλου δεξαμενόπλοιων από τον πατέρα του –τον Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή γεννημένο σε μια φατρία Κρητικών μπελ- είχε αναλάβει την πλήρη κυριότητα μιας από τις πιο διάσημες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ελλάδας, του Ολυμπιακού. Άρχισε να μετατρέπει τον Πειραιά, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Μεσογείου, σε εικονική φεουδαρχικήεκμετάλλευση. Αγόρασε κομμάτια από τα ακίνητά του. Χρηματοδότησε τις διατροφικές κινήσεις για τους πρόσφυγες που αποβιβαστούν στις αποβάθρες του. Στολίζει τους δρόμους του με αγάλματα Ελλήνων ηρώων. Πρότεινε τον εαυτό του ως προστάτη της εργατικής τάξης του. 

 Τον Μάιο του 2014, καθώς το Noor One κατηφόριζε στη διώρυγα του Σουέζ φορτωμένο με ηρωίνη, ο Μαρινάκης στράφηκε στην πολιτική. Ο 27χρονος άσος έχει 11.7% στα σουτ και 1.5 α αήττεκτα 1.8 άουτ. Προώθησε την φιλική προς τους επενδυτές ατζέντα του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έγινε το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας μετά τις εκλογές του 2019. Μια συλλογή εφημερίδων που αγόρασε το 2017 επαίνεσε την ηγεσία της. Ο Μαρινάκης βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, και την αδελφή του Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην δήμαρχο Αθηναίων και μητέρα του σημερινού δημάρχου. Στο γάμο της Μπακογιάννη τον Ιούλιο του 1998, ο Μαρινάκης ήταν κουμπάρος.

Καθώς η επιρροή του συνέχισε να αυξάνεται, ο Μαρινάκης έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο χρηματοδότη που πρέπει να υπολογιστεί. Το 2017 αγόρασε την ιστορική αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Nottingham Forest για 50 εκατομμύρια λίρες, παρόλο που βρισκόταν υπό έρευνα για σκάνδαλο στησίματος αγώνων ολυμπιακής κλίμακας στην Ελλάδα, το οποίο περιελάμβανε φερόμενη βομβιστική επίθεση σε τοπικό αρτοποιείο. Ο Μαρινάκης αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και η δίκη γύρω από το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. 

Ο Μαρινάκης έκανε επίσης συμμάχους στο Πεκίνο, το οποίο το 2016 αγόρασε το λιμάνι του Πειραιά για ένα pittance στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road, με σκοπό την περαιτέρω επανάληψη των παγκόσμιων εμπορικών ροών μέσω της Κίνας. Στην Ουάσιγκτον, τοποθέτησε ένα άλλο μέτωπο της διεθνούς επίθεσης γοητείας, η οποία κορυφώθηκε με μια συγχώνευση 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 μεταξύ του στόλου των δεξαμενόπλοιων του και της Diamond S Shipping - μια ανησυχία στην οποία η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross κατέχει μεγάλο μερίδιο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Μαρινάκης προήδρευσε ενός από τα μεγαλύτερα αγήματα δεξαμενόπλοιων στη Γη. 

 Ωστόσο, ο κύριος νέος κόμβος της εκτεταμένης εμπορικής αυτοκρατορίας του Μαρινάκη είναι ο Περσικός Κόλπος. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι στόλοι του έχουν αποσπάσει διαδοχικούς διαγωνισμούς για τη μεταφορά της νέας κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράκ, Aissot – προσφορές στις οποίες η Βαγδάτη πληρώνει 23.000 δολάρια την ημέρα για κάθε πλοίο που νοικιάζει από τον Μαρινάκη για να μεταφέρει το πετρέλαιο της σε όλο τον κόσμο. 

 Αλλά την εποχή που συνέχιζαν όλα αυτά – η απόκτηση ποδοσφαιρικών ομάδων και η συγκέντρωση αρμάδας και η σφράγιση προσοδοφόρων συμβάσεων πετρελαίου – οι αρχές πίσω στον Πειραιά ερευνούσαν τον Μαρινάκη και τρεις συνεργάτες του για ισχυρισμούς ότι ίδρυσαν εγκληματική οργάνωση που χρηματοδότησε τη διακίνηση και πώληση ναρκωτικών. Ο Μαρινάκης αρνείται επίσης αυτές τις κατηγορίες. Η πιθανή σύνδεσή του με το Noor One, εάν αποδειχθεί στο δικαστήριο, θα σήμαινε ότι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ελλάδας μπορεί να έχει αναρριχηθεί στην παγκόσμια προβολή στο πίσω μέρος μιας τιτάνιας συμφωνίας ηρωίνης. Και αν ήταν στο ισόγειο σχεδιάζοντας για τη συμφωνία noor One, κατάφερε να επωφεληθεί από το Noor One όπου τόσοι άλλοι έχασαν τις περιουσίες ή τις ζωές τους. 

Η φερόμενη σχέση του Μαρινάκη κάλεσε επίσης το ερώτημα τι μπορεί να έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να ακυρώσει τα στοιχεία της εμπλοκής του. "Είναι κανείς από τους μάρτυρες του Μαρινάκη και του Νουρ Ένα ακόμα ζωντανός;" ρώτησε τον ηγέτη ενός διογκωτικού λαϊκιστικού κόμματος στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2019. Τον ίδιο μήνα, ένας σατιρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος είχε τον τίτλο: "ΜΆΡΤΥΡΕς ΣΚΟΤΏΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΎΟΥΝ ΑΘΏΟΥς ΕΦΟπλιστές". 


 Σε αίθουσα δικαστηρίου του Πειραιά, μέσα σε τρία χρόνια και εκατοντάδες ώρες καταθέσεων και κατ' αντιπαράσταση εξέτασης, σχεδόν ένας μάρτυρας ή εισαγγελέας ή δικαστής δεν είχε μιλήσει ποτέ φωναχτά για το όνομα του Μαρινάκη. Αλλά έξω από την αργή δικαστική έρευνα για τη συμφωνία noor One, ειπώθηκε μια νέα, ακόμα πιο καταδικαστική ιστορία για την Ελλάδα. Μια δεκαετία λιτότητας είχε μόλις ξεκοιλιάσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του έθνους κατά ένα τρίτο και είχε προκαλέσει οικονομικό όλεθρο στην εργατική τάξη του. Αλλά οι μεγιστάνες της ναυτιλίας –ο Μαρινάκης κυρίως ανάμεσά τους– είχαν μόλις αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη από ποτέ. Αυτό το απροσδόκητο γεγονός ήρθε χάρη στη νομοθεσία που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας το 1967-74, η οποία επιβράβευσε τους πλοιοκτήτες της χώρας με ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές, και χάρη σε μια πολιτική τάξη που δεν τους τιμώρησε όταν, ακόμη και στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, συνέχισαν να χτυπούν αυτά τα κέρδη υπεράκτια. 

 Σε κανένα σημείο τα τελευταία έξι χρόνια ανοιχτής κερδοσκοπίας για τις διασυνδέσεις του Μαρινάκη με το Noor One δεν έχει υποστεί κάποιο είδος σημαντικού οικονομικού πλήγματος. Αντίθετα, η δύναμη και η επιρροή του συνέχισαν να αυξάνονται – και με τέτοιο τρόπο που να καθιστούν απίθανη οποιαδήποτε διαρκή νομική εκτίμηση. Στο εσωτερικό της Ελλάδας, η πρωτεύουσα του Μαρινάκη έχει αποδειχθεί πολύ μεγάλη και οι διασυνδέσεις του με τους πολιτικούς του συριγμούς είναι πολύ εδραιωμένες, για να εμποδίσουν τη στροφή της αυτοκρατορίας του. Εκτός Ελλάδας, ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας άνθρωπος με αρκετή αξιοπιστία για να αγοράσει ποδοσφαιρικές ομάδες και πετρελαιοφόρα φαινομενικά κατά βούληση θα μπορούσε ποτέ να συνδεθεί με τον κόσμο ανδρών όπως ο Zindashti.

 Στο επίκεντρο της υποτιθέμενης σχέσης του Μαρινάκη με την επιχείρηση Noor One βρίσκεται ο Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος είχε εργαστεί ως στέλεχος στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μαρινάκη, τον Ολυμπιακό, μέσα σε λίγους μήνες από την αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου από το Ντουμπάι. Τον Αύγουστο του 2016, ο Κοτσώνης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών με αναστολή επειδή ίδρυσε μια εταιρεία-βιτρίνα των ΗΑΕ το 2013 για να απορροφήσει πιθανά κέρδη από ναρκωτικά.* Από το εδώλιο του μάρτυρα, ο Κοτσώνης αυτοπροσδιορίστηκε ως «ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι» και κατέθεσε ότι ο Μαρινάκης χρηματοδοτούσε τις διάφορες επιχειρήσεις του στα ΗΑΕ. Ο επόμενος σύνδεσμος ήταν ο Γιαννουσάκης. Ο Μαρινάκης ποτέ δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε ότι γνώριζε τον άνθρωπο που τώρα κάθεται ισόβια στη φυλακή με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Αλλά σύμφωνα με τον Γιαννουσάκη, ήταν συνέταιροι. Ο Γιαννουσάκης ισχυρίζεται ότι ο Μαρινάκης ήρθε να τον επισκεφτεί στο Ντουμπάι το καλοκαίρι πριν φύγει το Noor One για την Ελλάδα, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Burj al Arab στο Ντουμπάι, μαζί με τους σεΐχηδες πετρελαίου στους οποίους ο Γιαννουσάκης και ο Μοχάμεντ Ντίζελ πουλούσαν λαθραία καύσιμα. (Ο Μαρινάκης δεν έχει σχολιάσει ποτέ αν έγινε αυτή η συνάντηση – και δεν έχει υποχρεωθεί να καταθέσει, ελλείψει επίσημης δικαστικής υπόθεσης εναντίον του.) 

Περίπου την εποχή εκείνης της υποτιθέμενης συνάντησης, έμαθαν Οι Έλληνες ερευνητές, ο Μαρινάκης άρχισε να καλωδιώνει μεγάλα χρηματικά ποσά στον Γιαννουσάκη. Το 2017, σε μια σπάνια χειρονομία διαφάνειας, οι αρχές στο Ντουμπάι παρέδωσαν τους οικονομικούς λογαριασμούς της υπηρεσίας πετρελαίου Sharjah του Γιαννουσάκη σε Έλληνες εισαγγελείς. Έδειξαν ότι το 2013 δύο συναλλαγές μετατόπισαν σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια από τη ναυτιλιακή εταιρεία του Μαρινάκη στη μεσιτεία του Γιαννουσάκη. Το ίδιο καλοκαίρι, μια εταιρεία ανεφοδιασμού στο ίδιο κτίριο με τη ναυτιλιακή εταιρεία του Μαρινάκη, και της οποίας ο νόμιμος εκπρόσωπος ήταν ξάδερφός του, έριξε άλλα $400.000 στο λογαριασμό του Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι. Μήνες αργότερα, ο προσωπικός δικηγόρος του Μαρινάκη – ο γενικός γραμματέας της ναυτιλιακής του εταιρείας και νομικός εκπρόσωπος δύο εταιρειών που είχαν εισφέρει επιπλέον $200.000 στους λογαριασμούς του Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι – βοήθησε να κανονιστεί η εξαγορά του Noor One από την τελευταία. 

Καθώς έρχονταν στοιχεία για αυτές τις συναντήσεις και τις μεγάλες εγχύσεις μετρητών, παρουσιάστηκε ένα προφανές ερώτημα. Αν ο Μαρινάκης γνώριζε τον Κοτσώνη και τον Γιαννουσάκη, τους δύο Έλληνες που φαίνονταν έτοιμοι να επωφεληθούν περισσότερο από την επιχείρηση Noor One, ήξερε και για την ίδια την επιχείρηση; 

 Μια πιθανή απάντηση ήρθε από μια εντελώς ξεχωριστή έρευνα. Τον Μάιο του 2012, οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών επέβλεψαν τρίμηνη υποκλοπή ιδιοκτητών και διευθυντών ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ελλάδος για να συλλέξουν στοιχεία για την κρατική έρευνα σχετικά με φερόμενο στημένα παιχνίδια. Ο Μαρινάκης παρασύρθηκε από το δίχτυ παρακολούθησης – όπως και ένα τηλέφωνο καταχωρημένο στον Φατούλ Χακ, την πακιστανική ταυτότητα που χρησιμοποιεί ο Μαρινάκης για κάποιες από τις επικοινωνίες του. (Προφορικά, Ο Fataul ακούγεται σαν "τρώει τα πάντα" στα ελληνικά.) 

Το 2016, ένας αστυνομικός επιφορτισμένος με τη μεταγραφή εκατοντάδων ωρών αυτών των συνομιλιών και μηνυμάτων κειμένου έπιασε κάτι αξιοσημείωτο: Σε ένα τυχαίο τρίμηνο δύο χρόνια πριν από την αναχώρηση του Noor Oneαπό το Ντουμπάι, ο Μαρινάκης συζήτησε επανειλημμένα το δεξαμενόπλοιο και ένα μεγάλο έργο τότε στα σκαριά. 

 Τον Μάιο του 2012, τον μήνα που ο Γιαννουσάκης απέκτησε το Noor One,ο Μαρινάκης έλαβε ένα μήνυμα από τον Κοτσώνη, τον άνθρωπό του στο Ντουμπάι, εξηγώντας ότι ένα σκάφος ήταν έτοιμο και ότι το μόνο που χρειαζόταν ο Κοτσώνης ήταν ένα «πράσινο φως» για να «ξεκινήσει αυτό το πράγμα». 

Να ξεκινήσω αυτό το πράγμα; Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, οι επιτηρημένες συνομιλίες του Μαρινάκη ήταν γεμάτες με αινιγματικές αναφορές σε «Ιρανούς ψαράδες», «μια μικρή δουλειά», «μια μεγάλη εταιρεία εκεί πέρα». "Εγώ με όλα αυτά τα πράγματα... Προσεκτικός. Δεν θέλω να εμπλακώ σε τέτοια πράγματα», είπε κάποια στιγμή στον Κοτσώνη. "Αυτός ο τύπος δεν έχει περάσει το τεστ μέχρι τώρα", ενημέρωσε έναν άγνωστο ομιλητή σε μεταγενέστερο σημείο. "Χρειαζόμαστε τύπους που παραδίδουν όταν ο καιρός είναι κακός." Τον Ιούλιο του 2016, 17 από τους 33 κατηγορούμενους στη δίκη noor One αθωώθηκαν με το επιχείρημα ότι δεν είχαν ιδέα ότι το δεξαμενόπλοιο διακινούσε ηρωίνη. Αλλά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια – οι εγχύσεις μετρητών, οι συναντήσεις στο Ντουμπάι και τα τηλεφωνήματα που αναφέρονται σε μεγάλα μελλοντικά σχέδια – ήταν αρκετά για να θέσουν μια νέα ερώτηση μπροστά και στο κέντρο. Γιατί ο Ευάγγελος Μαρινάκης ενδιαφέρθηκε τόσο για τον Γιαννουσάκη και το λαθρεμπόριο του;

 ________________________________________ Τον Μάρτιο του 2018, η εισαγγελία Πειραιά ξεκίνησε έρευνα κατά του Μαρινάκη και τριών συνεργατών του, για φερόμενη λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης που αγόραζε, διακινούσε και πουλούσε ναρκωτικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Μαρινάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών και ισχυρίστηκε σε δήλωση που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν πολιτικά υποκινούμενες. "Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού με έχουν στοχοποιήσει επίμονα", ανέφερε. 
 
Αυτή η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, πέντε από τους άνδρες που φυλακίστηκαν στη δίκη του 2016 ασκούν έφεση στις ετυμηγορίες τους. Ανάμεσά τους και ο Γιαννουσάκης. Για πολλούς παρατηρητές στην Ελλάδα, η έκκληση του Γιαννουσάκη είναι αυτό που περιμένει η χώρα εδώ και έξι χρόνια. Αν ήταν άνθρωπος μπροστά, αν δούλευε για κάποιον πιο ισχυρό, τώρα είναι η ώρα του να αρχίσει να μιλάει. 

Για λόγους ασφαλείας, οι νέες αυτές δίκες διεξάγονται στις γυναικείες συνοικίες της μεγαλύτερης φυλακής της Ελλάδας, η οποία καταλαμβάνει μια απόκρηστη βουνοπλαγιά με θέα τις τσιμεντένιες ακτές του Πειραιά. Τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς ο αριθμός των δολοφονιών του Noor One έπεσε σε διψήφιο αριθμό και οι φήμες για έναν ισχυρότερο χρηματοδότη ανατινάχθηκε, η φλυαρία των δημοσιογράφων που κάποτε κάλυπταν την υπόθεση έχει μειωθεί σε μια χούφτα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Έλληνες ολιγάρχες να μετριάσουν την κακή δημοσιογραφική κάλυψη αγοράζοντας ένα καλά τοποθετημένο μέσο ενημέρωσης. Το 2017, ο Μαρινάκης αγόρασε δύο εφημερίδες και έναν τηλεοπτικό σταθμό. Εκείνη τη χρονιά, καθώς οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έργησαν όλο και περισσότερο υπέρ του Μητσοτάκη, οι περισσότερες αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί χαλάρωσαν την μέχρι πρόλλων εμμονική τους κάλυψη όλων των πραγμάτων Νoor One. 

Ενώ η έρευνα κατά του Μαρινάκη, και η δημόσια οργή γύρω από αυτό, έχουν πέσει σε κάτι σαν κατάσταση αναστολής της κίνησης, οι μηχανισμοί της έφεσης του Γιαννουσάκη συνεχίζονται αργά. Δύο φορές το μήνα, ο πρώην μεσίτης πετρελαίου περπατάει σε ένα διάδρομο των φυλακών Κορυδαλλού που είναι πιτσιλισμένος με σκατά σκύλου, σε μια γυμνή αίθουσα δικαστηρίου τοποθετημένη με μια εικόνα του Ιησού στο σταυρό. Φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου αεροπόρου και κινείται σε ένα σύννεφο κολόνιας. Το σακάκι του με διπλό στήθος στηρίζεται πάνω από το κολάρο ενός τραπεζίτη. Από το αριστερό του χέρι, κάτω από ένα χοντρό χρυσό ρολόι, οι μωβ χάντρες ανησυχίας προεξέχουν μέσα από τις αρθρώσεις του. Μπαλώματα από τα μαλλιά του έχουν πέσει έξω. 

Ο Γιαννουσάκης βρίσκεται σε απομόνωση στον Κορυδαλλό μετά από θητεία σε φυλακές σε όλη την Ελλάδα. Σε όλες τις προηγούμενες στάσεις του στο σύστημα, ισχυρίζεται, άλλοι κρατούμενοι έχουν κάνει προσπάθειες κατά της ζωής του. Ένας τέτοιος δράστης «μου είπε ότι μου έκοψε το λαιμό επειδή έδωσα ονόματα», μου είπε ο Γιαννουσάκης, αναφερόμενος σε τραύμα από μαχαίρι που δέχτηκε ένα χρόνο νωρίτερα στο ισχίο. Τον Οκτώβριο του 2017, ο Γιαννουσάκης εισήχθη προσωρινά στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνίου, όπου επιχείρησε να αυτοκτονήσει σπάζοντας μια σανίδα κρεβατιού στο μέτωπό του. Σε ακρόαση στις 16 Σεπτεμβρίου για την έφεσή του, εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου και κάθισε μόνος του στο πίσω μέρος, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πενταετούς πορείας της υπόθεσης. 

Το 2018, αφού είχε αρχίσει να εκτίει την ποινή ισόβιας κάθειρξης, ο Γιαννουσάκης δεν άρχισε απλά να προσφέρει νέες λεπτομέρειες για το Noor One,είπε μια εντελώς νέα ιστορία. Οι επαφές στη φυλακή τον είχαν θέσει στην κατοχή του δύο κινητά τηλέφωνα και μια απευθείας γραμμή προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, αρχηγό του δεξιού συνασπισμού ανεξάρτητων Ελλήνων του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, και έναν άνθρωπο που δεν έχει κρύψει ποτέ την εχθρότητά του προς τον Μαρινάκη. Αγνοώντας ότι ηχογραφούνταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με Έλληνα δημοσιογράφο, ο Γιαννουσάκης έσπευσε να ανατρέψει όλα όσα οι εισαγγελείς πίστευαν ότι γνώριζαν για το Noor One. Δεν είχε διακινήσει ποτέ δύο τόνους ηρωίνης στην Ευρώπη, είπε. ήταν τρεις.

 Αν είναι αλήθεια, η αποκάλυψη έκανε πολύ περισσότερα από το να κάνει το μεγαλύτερο γνωστό φορτίο ηρωίνης στην ιστορία της Ευρώπης ακόμα μεγαλύτερο. Δημιούργησε την προοπτική ότι κάπου παραδόθηκαν με επιτυχία ναρκωτικά αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ. Μακριά από το να είναι μια αποτυχία, το Noor One είχε ωφελήσει κάποιον. Και σύμφωνα με τον Γιαννουσάκη, αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Μαρινάκης. Το μέρος για να κοιτάξει, υποστήριξε, ήταν η Κρήτη. Καθώς το Noor One πλησίαζε το νησί καθ' οδόν προς την Ελευσίνα, ανέφερε, ένα μικρότερο σκάφος είχε περάσει από πάνω του, πήρε έναν τόνο ηρωίνης και στη συνέχεια ανέβηκε στην Αδριατική προς λιμάνια κοντά στη Σερβία. Αυτός ο τόνος ανήκε προσωπικά στον Μαρινάκη, υποστήριξε ο Γιαννουσάκης. 

 Όπως και με τόσα πολλά από όσα έχει πει ο Γιαννουσάκης τα τελευταία έξι χρόνια, υπήρχαν πολλοί λόγοι να αμφιβάλλουμε για αυτόν τον τελευταίο συγκλονιστικό ισχυρισμό. Γιατί κανένα από το πλήρωμα του Νουρ 1δενανέφερε ποτέ την παράδοση ηρωίνης σε άλλο πλοίο; Ο Γιαννουσάκης υπέδειξε δύο κατηγορούμενους που είχαν πεθάνει στη φυλακή: Φυσικά οι επιζώντες συνάδελφοί τους δεν είχαν παρουσιάσει πληροφορίες για να καλέσουν σε περαιτέρω αντίποινα.

Υπήρχαν πρόσθετοι λόγοι για να πάρει τους ισχυρισμούς του στα σοβαρά. Μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Ιστανμπούλ χρόνια νωρίτερα είχαν μπερδέψει τις αρχές επιμένοντας επίσης ότι τρεις - όχι δύο - τόνοι ηρωίνης είχαν διακινηθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με έγγραφα της τουρκικής αστυνομίας που αποκαλύφθηκαν από δημοσιογράφο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Και μέσα στο ίδιο το Noor One, ένα μήνα αφότου οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι είχε ερευνηθεί, είχε βρεθεί ένα χειρόγραφο σημείωμα που αναφερόταν σε μια παράξενα παρόμοια συναλλαγή με αυτή που αποκάλυψε ο Γιαννουσάκης. Ένα λευκό φύλλο μιας εφημερίδας με ημερομηνία 26 Μαΐου 2014 – μια μέρα που το Noor One βρισκόταν στη διώρυγα του Σουέζ – έχει ως εξής: «Κύριε Γιαννουσάκη, περιμένω 450 κιλά σκόνης. Παρακαλώ δώστε μας ένα ραντεβού και ένα σημείο συνάντησης στη Νότια Κρήτη. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Δάσκαλε Τζακ." Κάτω από το κείμενο, το οποίο είναι βρόμικη αλλά ακριβής, υπάρχει η σφραγίδα ενός πλοίου που ονομάζεται Προοίμιο των Σεϋχελλών. 

 "Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Noor One κρύβονται", επανέλαβε τρεις φορές ο Κατσούλης στην κατάθεση στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο 28χρονος φόρεσε την ομάδα του, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που υπέστη κατά τη διάρκεια του τραυματισμού του. Αλλά αν το σημείωμα είναι πράγματι πλαστό, παρουσιάζεται ένα άλλο γεμάτο αίνιγμα: Γιατί το ψεύτικο έγγραφο φυτεύτηκε στο Noor One καθόλου; Εκ πρώτης όψεως, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι κάποιος με γνώση του ταξιδιού και του φορτίου του δεξαμενόπλοιου, εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Γιαννουσάκη με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, προσπαθούσε να ζυγίσει ολόκληρη την επιχείρηση ηρωίνης γύρω από το λαιμό του μέσα από ένα σημείωμα γεμάτο γελοία ενοχοποιητικές πληροφορίες.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του παζλ υπό το φως της νέας ιστορίας του Γιαννουσάκη ήταν ένα επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Τρεις μήνες μετά την επικοινωνία του Noor One με την Ελευσίνα, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας του Μαρινάκη πέταξε από την πόλη Fujairah στην Αθήνα. Κατά την άφιξή του, του ζητήθηκε να ανοίξει τη βαλίτσα του. Οι αποσκευές του περιείχαν 622.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500. 
Ο Μαρινάκης είπε στους ανακριτές ότι τα μετρητά προήλθαν από ανακληθείς μεταφορά χρημάτων. οι νομικές αρχές επιμένουν ότι είναι σαφής απόδειξη μιας συναλλαγής ξεπλύματος χρημάτων. Η διαφορά βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας έρευνας στον Πειραιά. ________________________________________ Εν τω μεταξύ, η μακροχρόνια τουρκική έρευνα για το Noor One έχει συγκλίνουν στην ελληνική υπόθεση. Λίγους μήνες αφότου είχε συγκλονίσει τη χώρα με τη νέα του ιστορία, ο Γιαννουσάκης την ανακάλεσε μυστηριωδώς. Ο Μαρινάκης δεν είχε καμία σχέση με το Noor One,έσπευσε να εξηγήσει. " έκθεση για έναν τρίτο τόνο ηρωίνης που διακινήθηκε με επιτυχία στα Βαλκάνια ήταν κατασκευασμένη. Και ο ένοχος πίσω από την όλη υπόθεση δεν ήταν ο Μαρινάκης αλλά ο Ζιντάστι – ο Ιρανός Κούρδος φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες των άλλων υποστηρικτών του Noor One. Ως αποτέλεσμα, την άνοιξη του 2018 η Αθήνα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ζιντάστι. Σε όλο το Αιγαίο, οι τουρκικές αρχές φαίνεται να συμμορφώνονται. Νωρίς ένα πρωί του Απριλίου, η αστυνομία έστησαν ενέδρα στη βίλα του Ζιντάστι στην Ιστανμπούλ, συλλαμβάνοντας τον και άλλους εννέα -- μεταξύ των οποίων τέσσερις νυν ή πρώην αστυνομικοί. Την επόμενη Κυριακή, ο Μαρινάκης δήλωσε δημόσια την αθωότητά του. "Η σύλληψη του Ζιντάστι αποτελεί σημαντικό πλήγμα για ένα παιχνίδι πολλών ετών", υποστήριξε μια από τις εφημερίδες του, η To Vima, σε βομβαρδιστικό αγγλόφωνο λογαριασμό.

 Αυτό ήταν αυτο-ικανοποίηση μεταμφιεσμένη σε δικαίωση. Οι Τούρκοι εισαγγελείς δεν είχαν ισχυριστεί ποτέ ότι ο Ζιντάστι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το Noor One. Συνελήφθη για φερόμενη δολοφονία του δικηγόρου ενός δολοφονημένων χρηματοδότη του Noor One. Όπως και να έχει, η τουρκική ενέργεια αποδείχθηκε τελικά ένα ακόμη αδιέξοδο στην υπόθεση. Ο Ζιντάστι πέρασε λιγότερο από έξι μήνες στη φυλακή – και μέσα σε λίγες ώρες από την απελευθέρωσή του, είχε εξαφανιστεί από την αστυνομική παρακολούθηση. 

 Το εκτεταμένο εγκληματικό βιογραφικό του Ζιντάστι μετρούσε λιγότερο, στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, από τους εμφανείς δεσμούς του με τους εσωτερικούς κύκλους της τουρκικής πολιτικής εξουσίας. Έξι μήνες μετά την παράξενη πρόωρη απελευθέρωσή του από τη φυλακή, το πρόσωπο του Ζιντάστι ήταν επικολλημένο στο πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας, ο Ιλχάν Ούνγκαν, ένας από τους τελευταίους εν ζωή χρηματοδότες του Noor One, πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι ενώ περπατούσε κατά μήκος της παραλίας της Ιστανμπούλ, εβδομάδες αφότου ο αδελφός του είχε πει σε κρατικό εισαγγελέα ότι ο Ζιντάστι θα έστελνε ένοπλους να τους κυνηγήσουν. Ακολούθησαν τρεις συλλήψεις. Ο Ζιντάστι δεν ήταν ανάμεσά τους. Αυτό που φαινόταν μια ιστορία για την αδυναμία της Άγκυρας να σταματήσει μια βεντέτα μπορεί να είναι κάτι άλλο: ένα παράθυρο στις συνδέσεις μεταξύ του αυταρχικού κράτους της Τουρκίας και του εγκληματικού υποκόσμου της Μεσογείου.

Θα πει το Noor One μια παρόμοια ιστορία για την Ελλάδα; Η έρευνα για τον Μαρινάκη μπορεί να έδωσε μια απάντηση – αλλά εν τω μεταξύ, η υπόθεση έχει ήδη μετατραπεί σε σύγκρουση δι' αντιπροσώπων εντός του ελληνικού πολιτικού συστήματος. 

Για εκείνους της αριστεράς, ο Μαρινάκης και το Noor One φαινόταν να αντιπροσωπεύουν όλα όσα είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015 για να καταστρέψουν: πάνω απ 'όλα, τις αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις εξουσίας που ενώνουν πολιτικές δυναστείες και ολιγαρχικό κεφάλαιο. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνεχώς παίζει με τις εξελίξεις στην υπόθεση για να ενισχύσει τους ακόλουθους, μέσα και έξω από την εξουσία. Στις αρχές του 2019, όταν μια φωτογραφία του τότε πρωθυπουργού Τσίπρα να χαλαρώνει σε ένα γιοτ χρησίμευσε ως πυρομαχικά προεκλογικής περιόδου για τον νυν πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο Τσίπρας ανταπέδωσε:«Τουλάχιστον δεν ήμουν εγώ αυτός που επέβαινε στο γιοτ του Μαρινάκη– ή στο Noor One. Ούτε ο κουμπάρος μου είναι κάποιος που περιμένει να δικαστεί για λαθρεμπόριο μερικών τόνων ηρωίνης." (Ο Τσίπρας, όπως συμβαίνει, δεν μιλούσε με ακρίβεια: ο Μαρινάκης δεν περιμένει δίκη αλλά μάλλον υπό κρατική έρευνα· οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν μόνο για την έναρξη επίσημης δίκης εναντίον του ολιγάρχη στο τέλος της έρευνας.) 


 Για τους ανταγωνιστές της εν ενεργεία κυβέρνησης στα δεξιά, εν τω μεταξύ, η ιστορία γύρω από το Noor One ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο συνασπισμός του Τσίπρα δεν θα σταματούσε σε τίποτα για να οπλίσει το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας εναντίον των εχθρών της. Κατά τη διάρκεια του 2017, ο υπουργός Άμυνας Καμμένος έδωσε το ένα κοινοβουλευτικό παραλήρημα μετά το άλλο για το δεξαμενόπλοιο, κροταλίζοντας τα ονόματα των εταιρειών που είχαν βάλει μετρητά στους λογαριασμούς του Γιαννουσάκη. Το επόμενο καλοκαίρι, ο Καμμένος προκάλεσε νέα οργή στα ΜΜΕ όταν φωτογραφήθηκε στο Μονακό μαζί με τον εισαγγελέα που είχε ξεκινήσει την έρευνα για τον Μαρινάκη. 

 Τι γίνεται με τον ίδιο τον Μαρινάκη; Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Νουρ Ένα. Παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Σωκράτη – έναν σοφό άνθρωπο καταδικασμένο από ένα κράτος που δεν εκτιμά τις υπηρεσίες του. «Στη μακρά ιστορία της Ελλάδας μπορεί κανείς να βρει τα κατάλληλα πρότυπα», είπε σε πλήθος σε τελετή τον Μάρτιο του 2019 για να αφιερώσει ένα άγαλμα έλληνα επαναστάτη. "Μέσα από τις περιπέτειές του κατά τη διάρκεια των αιώνων, το φως κερδίζει πάντα σκοτεινούς και αληθινούς ήρωες και ευεργέτες παίρνουν τελικά τη θέση που τους δικαιωτικά στην ιστορία μας." 

Ο Μαρινάκης αρνήθηκε να του πάρουν συνέντευξη για αυτό το άρθρο. Αλλά ο Ζιντάστι ήταν πρόθυμος να μιλήσει. Για μήνες, μου έγραφε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια άγνωστη χώρα της Μέσης Ανατολής για τη ζωή του, τον φίλο του Μοχάμεντ Ντίζελ, και όσα ήξερε για το πλοίο του οποίου η άφιξη στις ελληνικές ακτές, επιμένει, οδήγησε στη δολοφονία της κόρης του. 

 Ο Ζιντάστι δεν ανέφερε ποτέ διακίνηση ηρωίνης ή τους φόνους που φέρεται να διέταξε. Αλλά ήταν ανένδοτος για ένα πράγμα: ο Γιαννουσάκης, τον οποίο ο Ζεντάστι γνώριζε μόνο με το παρατσούκλι "Μάκης", δεν ενεργούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας φίλος του ο Ντίζελ που λεγόταν "Σίσκο"– Τούρκος για "fatso". 

 "Συνήθιζα να ακούω συχνά το όνομα του Σίσκο όταν μιλούσαν ο Σαχίντ Αχμέτ [Ντίζελ] και ο Μέκις [Γιαννουσάκης]", μου είπε ο Ζιντάστι. Ο Zindashti είπε ότι συνάντησε τον Σίσκο μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του Hilton Jumeirah του Ντουμπάι. Ήταν μια συνάντηση για το Noor One,που είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει εβδομάδες αργότερα. Ο Γιαννουσάκης επιβεβαίωσε αυτή τη συνάντηση για μένα, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας που ο Ζιντάστι είπε ότι συνέβη, και της περιοχής του. Ωστόσο, ο Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε κανέναν που να λέγεται Σίσκο. 

 Έστειλα στον Ζιντάστι πολλές εικόνες μεγάλων Ελλήνων με γένια, ζητώντας του να επιβεβαιώσει αν κάποιος απεικόνιζε τον άνθρωπο που γνώριζε ως Σίσκο. Η φωτογραφία που έστειλε πίσω ήταν αυτή του Μαρινάκη. "Τον θυμάμαι μόνο επειδή ήταν πολύ χοντρός διαφορετικά αν ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος πιθανότατα δεν θα έπαιρνε την προσοχή μου", είπε. "Επαναλαμβάνω, ήταν πολύ ΧΟΝΤΡΌς." Στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, επισκέφτηκα το Noor One. Μπορεί ακόμα να βρεθεί στην Ελευσίνα, λίγα μέτρα από εκεί που ξεκουράστηκε πριν από έξι χρόνια και 17 θανάτους. Κοιμάται σε έναν μη φωτισμένο χωματόδρομο σε ένα μοναχικό κόλπο. Η ολίσθηση όπου βρίσκεται τώρα το πλοίο πλαισιώνεται στη μία πλευρά από στοίβες τσιμέντου που στριφογυίζουν λευκό νέφος. Από την άλλη πλευρά είναι το κατηφόρα όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι κάποτε γιόρταζαν τις θρησκευτικές τελετές μυστηρίου τους. Η πορεία της σκουριάς και η αγκαλιά της θάλασσας τρώνε αργά στο κύτος της. το Noor One απαριθμεί στο νερό, σαν να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξαφανιστεί εντελώς από τα μάτια του. Πρόσφατα τέθηκε σε δημοπρασία, με ζητούμενη τιμή €60.000 - λιγότερο από αυτό που θα έπαιρνε ως παλιοσίδερα στην τρέχουσα τιμή. Δεν υπάρχουν αγοραστές. 

 Η αναφορά αυτής της ιστορίας χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από μια επιχορήγηση από το Ίδρυμα Robert B. Silvers. * 

Λόγω ενός σφάλματος επεξεργασίας, μια προηγούμενη εκδοχή αυτής της ιστορίας παρέλειψε το έτος της ποινής φυλάκισης 10 ετών με αναστολή του Κοτσώνη και το έτος που ίδρυσε μια εταιρεία Sharjah, ΗΑΕ. 
Ο Αλεξάντερ Κλαπ είναι δημοσιογράφος που έχει γράψει για την Ελλάδα για την Επιθεώρηση Βιβλίων του Λονδίνου και το Αμερικανικό Ενδιαφέρον.

No comments: