Wednesday, December 19, 2012

Στα Προθυρα της Πτωσης το Καθεστως Ασσαντ

Ιράν και Κίνα καλούν για Συριακό Εθνικό Διαλόγο 

Τοπικός συντάκτης 

Ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών για τις Υποθέσεις της Ασίας και Ειρηνικού Abbas Araqchi συζήτησε την Πέμπτη επισταμένα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Yang Jiechi την κρίση στη Συρία και άλλα περιφερειακά θέματα. 

Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές απεύθυναν έκκληση για διευθέτηση της συριακής κρίσης με ειρηνικά μέσα χωρίς ξένη παρέμβαση. 

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Κίνα έχουν ταυτόσημες απόψεις για πολλές περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, είπε ο Ιρανός απεσταλμένος στο IRNA. 

Επιπλέον, ο απεσταλμένος δήλωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή εξέλιξη στη Συρία θα πρέπει να βασίζεται σε εθνικό διάλογο. 

Και πρόσθεσε, «για την επίλυση της κρίσης, μια εκεχειρία είναι απαραίτητη και η αποστολή όπλων πρέπει να σταματήσει», προσθέτοντας ότι «η οικονομική ενίσχυση για τις ομάδες της αντιπολίτευσης θα πρέπει επίσης να μπλοκαριστεί.» 

Πηγή: IRNA, επιμέλεια moqawama.org 13-12-2012 | 12:45
Απ’ την επίσημη σελίδα της Hizbullah στα αγγλικά: 


http://www.english.moqawama.org/essaydetails.php?eid=20806&cid=258 
_____________________________________________________________ 
Και ένα δικό μου σχόλιο: Αργά σκέφτηκαν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Κίνας. Υπερασπιζόμαστε αυτές τις χώρες ενάντια στον δυτικό ιμπεριαλισμό αλλά είμαστε με τους εργαζόμενους αυτών των χωρών και όχι με τα ολιγαρχικά και αυταρχικά καθεστώτα τους. Οι κυβερνήσεις τους μιλούν στην πραγματικότητα για λογαριασμό του αιμοσταγούς καθεστώτος Άσαντ, το οποίο μετά από 42 χρόνια στυγνής καταπίεσης και διωγμών κάθε δημοκρατικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει σήμερα μια καθολική λαϊκή εξέγερση. Οι σημερινοί ειρηνοποιοί ανεχόντουσαν επί δύο σχεδόν χρόνια τον δολοφόνο Άσαντ να χτυπά ανελέητα τον άοπλο ουσιαστικά λαό και να προσπαθεί να καταπνίξει την επανάσταση του για πολιτικά δικαιώματα και ελευθερία. Πολεμάει αυτός ο λαός δίχως τανκς και αεροπλάνα, με στοιχειώδη, ελαφρύ οπλισμό. Απέναντι του ο Άσαντ με αεροπλάνα, ελικόπτερα, βαρέα άρματα, πυραύλους, ενώ τελευταία μπροστά στο φάσμα της ήττας έπαιξε και συνεχίζει να παίζει με την ιδέα να πατάξει του εξεγερμένους με χημικό πόλεμο. Aποδείχτηκε όμως ακόμα μια φορά ότι οι λαοί που ξεσηκώνονται ενάντια στους δυνάστες τους είναι ακατάβλητοι. Και τώρα που το καθεστώς Άσαντ βρίσκεται στο κατώφλι της κατάρρευσης του καθώς τα στρατεύματα του αυτομολούν στην πλευρά των εξεγερμένων, τα ολιγαρχικά καθεστώτα του Ιράν και της Κίνας σκέφτηκαν την εκεχειρία και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σκοπός τους να σώσουν τον σφαγέα και το αυταρχικό καθεστώς του. Ονειρεύονται στο ξύπνιο τους. Καμιά δυνατότητα συνεννόησης δεν υπάρχει με ένα καθεστώς που έχει χύσει ποτάμια αίματος και στο παρελθόν και στο παρόν για να σταθεί. Έχουν θράσος οι όψιμοι ειρηνοποιοί όταν να μιλούν για παύση της αποστολής όπλων στους εξεγερμένους, την στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα στρατόπεδα του τακτικού στρατού πέφτουν, το ένα μετά το άλλο, στα χέρια των ανταρτών μαζί με τις αποθήκες όπλων. Και μιλάνε προβοκατόρικα για χρηματοδότηση τάχα από το εξωτερικό που πρέπει να μπλοκαριστεί, ενώ γνωρίζουν ότι ο συριακός λαός σήμερα λιμοκτονεί και η Συρία αντιμετωπίζει φοβερή ανθρωπιστική κρίση αν δεν υπάρξει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα από το εξωτερικό. Όσο για την ανακωχή και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έχουμε την γνώμη (η οποία πιστεύουμε ότι συμπέφτει με την γνώμη των εξεγερμένων) ότι ένας τρόπος υπάρχει για να μπει τέλος στην αιματοχυσία και να επικρατήσει η ειρήνη στην Συρία: Να πληρώσει η δυναστεία Άσαντ με τον τρόπο που πλήρωσε η δυναστεία Καντάφι.

No comments: