Tuesday, May 10, 2022

Ανοκληρωτη Παλινορθωση-Τι παιζεται στη Ρωσια σημερα;

Ανοκληρωτη Παλινορθωση-Τι παιζεται στη Ρωσια σημερα;
Πρωτο Τμημα
Οι διαφορες εάν χτιστηκε σοσιαλισμος σε μια μονη χωρα η όχι δεν είναι του παροντος κειμενου αλλα φυσικα επηρεάζει το ζητημα αφου η πρωτη μεγαλη αντιρρηση εκ μερους του επισημου διεθνη κομμουνιστικου κινηματος εκ μερους της Κινας είναι ότι η μετα Σταλιν εποχη οδηγησε στη παλινορθωση ενώ ειρωνικα πρωτα οι Κινεζοι εφτιαξαν μια σειρα κοινες επιχειρησεις με τους Δυτικους καπιταλιστες. 
Η δευτερη αποπειρα εξυγησης της παλινορθωσις του καπιταλισμου στην πρωην ΕΣΣΔ ηταν επι εποχη Γιελτσιν.
Και η τριτη είναι στις μερες μας που όχι μονο εχει ξεπερασει το σταδιο της αρχικης συσσωρευσης του παλινορθωτικου καπιταλισμου αλλα εχει φτασει στα επιπεδα του …ιμπεριαλισμου. 

Χωρις εμπειρωστατωμενα κριτηρια ο καθενας μπορει να ωρισει ότι ακριβως θελει σε οποιον θελει. Κάθε στρατιωτικη επιχειρηση της Ρωσιας μπορει να χαρακτηριστεί σαν ιμπεριαλιστικη απ τη στιγμη που ξεκιναει και περναει τα εικονικα συνορα που απαρτιζουν την Συνομοσπονδια Ανεξαρτητων Κρατων απ τους δυ, ο πολεμους στη Τσετσενια, τον πολεμο στη Γεωργια και τωρα στην Ουκρανια. Στην Προδομενη Επανασταση του Τροτσκυ ειχε πει χαρακτηριστικα ότι η παλινωρθωση του καπιταλισμου μονο με εμφυλιο θα μπορουσε να εμφανιστει και ειχε πει συγκεκριμενα ότι μεσα στους κοπλπους της σοβιετικης γραφειοκρατιας υπηρχαν τρεις τασεις η αριστερη του πρακτορα της Κα Γκε Μπε Ραις, του κεντρου δηλαδη του ιδιου του Σταλιν και του φασισμου με τον διπλωματη Μπουτενκο.

Ζησαμε την ανοδο του Γιελτσιν και ο γραφων εζησε την πειροδο αυτή μεσα στη Μοσχα, ειδαμε την θεραπεια σοκ που εφαρμοστηκε απ’τον Σακς, τον Τσουμπαις και την προελευση μια σειρα ξενων πολυεθνικων να καταφθανουν στη Μοσχα και να στηνουν μαγαζι την ιδια ωρα που εκατομμύρια συνταξιουχοι δεν ειχαν να φανε και πουλαγαν την πραματεια τους στην εισοδο των μετρο, ενώ χιλλιαδες επι χιλλιαδες κοσμος εχαναν την δουλεια τους στη βαρια βιομηχανια αφου εκλεινε η μια μετα την άλλη. Ηταν η εποχη που η ταση Μπουτενκο-Γιελτσιν βομβαρδισε το «Λευκο Οικο» (ετσι ονομασαν το πρωην Σοβιετ) και σκότωνε κοσμο με το ετσι θελω και το επικροτουσαν οι Δυτικοι, η εποχη που στραφηκαν προς το Δυση εξ ολοκληρου πιστευοντας ότι θα εχουν θεση στο τραπεζι και ως εάν βαθμο το πετυχαν (παρατηρητες στις συσκεψεις του ΝΑΤΟ, μελοι του Οργανισμου Ασφαλειας της Ευρωπης, μελοι του ΠΟΕ, στις συσκέψεις τους G7+1 (Ρωσια). )

Η κριση μη πληρωμης που επληξε την Ρωσια με την Ασιατικη χρηματιστηριακη κριση του 1997 οδηγησε στην πτωση του Γιελτσιν αφου εφτασαν ανθρακωρυχοι και απ το Ντονμπας και απειλησαν να μπουκαρουν στο Κρεμλινο και να το κανουν γης μαδιαμ. Σε ένα βραδυ λοιπον εξαφανιστηκε ο Γιελτσιν πριν την πρωτοχρονια του 2000 και χαρισε τα ηνια στον πρωην διευθυντή της Κα Γκε Μπε Πουτιν. Ηταν η ‘ηρωικη’ δεκαετια που ο αντικομμουνισμος εγινε η επισημη ιδεολογια της πρωην ΕΣΣΔ και με στρατιωτικη ηττα στη Τσετσενια και η διαλυση της Γιουγκοσλαβιας. Πραγματι ειχαμε μπει σε ενα νέο Αμερικανικο αιωνα και η ιστορια ειχε τελειωση όπως ειχε πει ο Φουκουγιαμα! 

Μονο που πολλοί δεν προσεξαν ότι η ανοδο του Πουτιν στην εξουσια σηματοδοθηκε από τρια σημαντικα γεγονοτα: η πληρωμη ολων των εργατων σε κάθε πολη (εχει υποθει ότι στρατιωτικα ελικοπτερα κουβαλαγαν λεφτα), η δημιουργια της Γκασπρομ και η εξαγορα πρωην ιδιωτικων εταιριων, νεος νικηφορος πολεμος στη Τσετσενια… όλα αυτά σηματοδοτουν μια ισχυροποιηση του κεντρικου ελεγχου που οριστικοποιηθηκε στην επαναφορα του μονοπολιου εξωτερικου εμποριου και ο ελεχγος των εισαγων και εξαγωγων ιδιαιτερα απ’τις πολυεθνικες που ειχαν τωρα εγκατασταθει στη Ρωσια. Φυσικα βοηθησε ότι βρηκαν κοιτασματα στη Σιβηρια που είναι τοσα πολλα που θα μπορει να παραγει υγατανθρακες για τα επομενα 500 χρονια και ο πολεμος στο Ιρακ που εφτασε το πετρελαιο στα υψη.

No comments: